A képek tökéletes helyét keressük? Így rendezzük el őket!

2021. október 23.
A leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a lakásunk egyes tereit személyiségünkhöz alakítsuk és díszítsük, ha akasztunk néhány képet a falra. A gyerekek rajzaitól kezdve a régi mesterek alkotásain át a fotókig, térképeig vagy olcsó nyomatokig, bármiből lehet tökéletes szobadísz, csak nem mindegy, a fal melyik pontjára akasztjuk és hogyan.

A képek szemlélőre gyakorolt hatását csökkentjük azzal, ha rossz helyre akasztjuk. Ez olyankor fordul elő, ha úgy érezzük, valamilyen kép nem elég jó. Ideje elfelejtenünk a minőségről való hasonló gondolkodásmódot, hiszen bármi szebbé teheti az adott teret, ha megtaláljuk az adott darabhoz illő pontot a falon. Ha szeretjük, verjünk egy szöget a falba nyugodtan, és akasszuk fel a kedvenc képünket. Mutatjuk, hogyan csinálhatjuk jobban.

fal-dekoracio-kep

A legnagyobb hibák

A leggyakoribb hiba az, hogy az ember túl magasra akasztja a képet. Az a jó, ha egy alkotás szemmagasságban van, így minden részletét élvezhetjük. Ha több képet is elhelyezünk, mindig a kedvencünket vagy a legfontosabb darabot tegyük szemmagasságba, a csoport közepén.

Mielőtt a falra akasztanánk őket, először a padlón próbáljuk ki, melyik lesz a legjobb kombináció. Figyeljünk a darabok egymástól való távolságára, az is gyakori hiba, hogy túl messzire kerülnek egymástól az egyes elemek. 

Tartsuk frissen a lakásdekort

A bútorok és a különböző dekorelemek gyakran évekig ugyanazon a helyen állnak és lógnak otthonunkban, egészen addig, míg tönkre nem mennek vagy le nem esnek. Ez különösen igaz a képekre és a fotókra. Nézzünk jól körül, figyeljünk meg mindent az asztalokon, polcokon és a falon. Szedjük le a képeket időnként, hogy könnyebben átgondolhassuk a velük kapcsolatos érzéseinket, benyomásainkat. Próbáljunk úgy nézni ezekre a képekre, mintha először látnánk őket, figyeljük meg a színeket, formákat, textúrákat és a kereteket. Tegyük fel magunknak a kérdést: tehetném máshova is? Jobban mutatnának, ha egy csokorba helyezném el őket? Vannak új párosítások? Az idővel változik az ízlés, még mindig szeretem ezeket a képeket?

Készítsünk albumokat

Nem csak a falra akasztva gyönyörködhetünk a fotókban. Soha ennyi képet nem készítettünk, mint ma, az okostelefonok korában. Az albumkészítés legalább akkora örömet szerezhet, mint a lapozgatása. Ráadásul így azoknak a fotóknak sem kell a fiók mélyén végezniük, amik a falra nem kerültek ki, de ettől még nagyon szeretjük őket.

Forrás: The Telegraph Fotó: Unsplash

Olvass tovább!