A kenyérpirító hasznos segítőtársad a konyhában, ami ugyanúgy megérdemli a rendszeres takarítást, mint a gyümölcsfacsaró vagy a turmixgép – még akkor is, ha (látszólag) nem piszkolódik össze annyira a használat során.
Az a kenyérpirító, amit ritkán vagy nem elég alaposan takarítanak, egy idő után nem csak látványnak lesz kellemetlen: az aljában összegyűlő morzsák kiváló táptalajt képezhetnek a különféle kórokozóknak és penészgombáknak, sőt tűzveszélyessé is válhatnak. Szerencsére egyáltalán nem bonyolult vagy időigényes művelet a kenyérpirító tisztítása, ezért – ha eddig nem tetted volna – mostantól érdemes gyakrabban időt fordítani erre.
A használatot követően, miután kihúztad a zsinórját a konnektorból, ürítsd ki a morzsatálcáját, és fejjel lefelé fordítva rázd ki belőle az összegyűlt kenyérdarabkákat. Az alaposabb takarításra elég ritkábban sort keríteni, mutatjuk lépésről lépésre, hogy vidd véghez a legegyszerűbben.
Amire szükséged lesz
- Szemeteskuka
- Meleg, szappanos víz
- Használaton kívüli fogkefe
- Morzsaporszívó (enélkül is menni fog!)
- Konyharuha
- Antibakteriális törlőkendő
Így csináld!
1) Húzd ki a kenyérpirítót, és várd meg, hogy teljesen kihűljön a használat után – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy biztonságban tudhasd magad a takarítás során.
2) Távolítsd el a morzsatálcát, és söpörd le róla is a morzsákat. Áztasd meleg, szappanos vízbe arra az időre, míg a többi lépést megvalósítod, így az odaégett, rászáradt darabkákat is játszi könnyedséggel tudod eltávolítani.
3) Takard le a kenyérpirítót egy konyharuhával, és fordítsd fejjel lefelé, hogy a bent maradt morzsák kipotyogjanak. Ha ezzel megvagy, a konyharuhában összegyűlt darabkákat szórd a mosogatóba vagy a konyhai szemetesbe, így nem borít majd mindent kenyérmorzsa a takarítás után.
4) Egy használaton kívüli, de tiszta fogkefével férkőzz be az eldugottabb zugokba is, és söpörd ki a morzsákat. Hogy egytől egyig kipotyogjanak, fedd le megint a konyharuhával és állítsd fejre.
5) Ha van a kezed ügyében morzsaporszívó, legjobb, ha ebben a fázisban összetakarítasz vele magad körül, különben könnyű széthordani a morzsákat a lakásban, ami sok bosszúságot okoz.
6) Törölgesd át kívül, és ameddig eléred, belül is antibakteriális kendővel, majd egy konyharuhával. A szappanos vízbe áztatott morzsatálcát is áttörölheted, így útját állhatod a kórokozók szaporodásának.
7) Győződj meg róla, hogy a kenyérpirító kívül-belül megszáradt, tedd vissza a morzsatálcát, és pakold el a gépet a helyére a következő használatig!
Forrás: Via Fotó: Getty Images