Nem a kenyér számít a diétában

2020. július 05.
Felesleges aggódnunk amiatt, milyen kenyeret fogyasztunk. A tápanyagszakértők szerint sokkal fontosabb, és jobban befolyásolja a súlyunkat, mit kenünk és pakolunk a kenyerünk tetejére.

Jó hír a szénhidrátfüggőknek: a legfrissebb kutatások szerint a fogyás szempontjából nem sokat jelent, miből készült a kenyerünk, vagy mennyit fogyasztunk belőle. Sokkal fontosabb, mit kenünk rá és mivel pakoljuk meg a tetejét.

„Az utóbbi években démonizálták a szénhidrátokat, és a hízás első számú okaként tartják számon őket. Ám nem a kalóriák száma határozza meg elsősorban, csökken-e a súlyunk vagy hízunk” – magyarázta Graeme Tomlison táplálkozási szakember. 

A probléma ott kezdődik Tomlison szerint, hogy nem önmagában, mintegy rágcsálnivalóként fogyasztjuk a kenyeret, hanem általában bőségesen megkenjük vajjal, sajtkrémmel, megpakoljuk sajttal, nem is annyira zsírszegény húsfélékkel vagy éppen lekvárral. „Ezek a feltétek sokkal kalóriadúsabbak, mint bármelyik fehér kenyér” – mutatott rá Tomlison.

Mivel annyira rettegünk a szénhidrátoktól, nem figyelünk az apró extrákra, amik sokkal hízlalóbbak összességében, mint a kenyér.

Ráadásul a szénhidrát drasztikus csökkentése az étrendben vissza is üthet a táplálkozási szakember szerint, különösen ha a rostban gazdag szénhidrátféléket, teljes kiőrlésű gabonákat vonjuk meg a szervezetünktől. 

„Ha valaki szereti a kenyeret, nem szabad kiiktatnia teljesen az étrendjéből. Sőt, nem kell olyan típusra sem váltania, ami nem a kedvence. Az étrend összeállításának lényege a változatosság, hiszen az egészséges szervezetnek minden tápanyagból szüksége van bizonyos mennyiségre a megfelelő működéséhez.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash