Ilyen illat legyen a hálószobában, hogy jól aludj

2021. május 30.
Életünk egyharmad részét a hálószobánkban töltjük, aminek nagy részét alvásra fordítjuk. Sokan vannak azonban azok, akik csak álmodoznak a pihentető alvásról, mert vagy nehezen alszanak el, vagy az éjszaka közepén felébrednek, és nem tudnak visszaaludni. Ezek az illóolajok nekik is segíthetnek!

Ha nem alszol eleget, vagy nem elég pihentető az éjszakai alvás, az nemcsak a szépségednek árt, hanem sok nehézséget gördíthet eléd a nap folyamán. Kedvezőtlenül hat a hangulatodra, ingerültté tesz, rontja a koncentrációt, és rossz irányba befolyásolja mind a szellemi, mind a fizikai teljesítményt. Emellett az immunrendszer működésének sem tesz jót a kialvatlanság, sőt a hormonrendszer egyensúlyát is kibillentheti. Ezek miatt különösen fontos megoldást találni az alvásproblémákra, amik szerencsére olyan természetes segítőtársakkal is rendezhetők, mint az illóolajok.

Ilyen illat legyen a hálószobában hogy jól aludj

  • Az óraátállítás vagy az utazás miatti jetlag igencsak felboríthatja az alvás és az ébrenlét ritmusát, ideális esetben azonban néhány nap alatt sikerül alkalmazkodni ehhez a változáshoz. 
  • A stressz rendkívül megnehezítheti az elalvást, a fejedben cikázó aggasztó gondolatok azonban a pihentető alvásnak is útját állhatják. Ilyenkor pár óra alvás után felébredhetsz, és álmatlanul forgolódhatsz, hiába lenne szükséged pihenésre, regenerálódásra. 
  • A szervezetben zajló hormonális változások is megzavarhatják az éjszakai pihenést, amivel igazi ördögi körbe kerülhetsz, az alváshiány ugyanis a hormonháztartásra is kihat.

A szintetikus illatanyagoktól mentes, 100% természetes illóolajok nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy zökkenőmentesen hajtsd álomra a fejed, és át is aludd az éjszakát. Az illóolajokat a hálószobában használhatod egyenként, de akár keveréket is készíthetsz belőlük, sőt készen is vehetsz olyan illateszenciákat, amelyek kimondottan a pihentető alvást támogatják. Ezeket párologtathatod illatlámpában, kerülhetnek diffúzorba, de a párnádra is cseppentheted, sőt masszázs- vagy fürdőolajként is használhatod.

Citromfű

A citromfűolaj igazi „must have”, ha hadilábon állsz az alvással, két okból kifolyólag is: amikor eljön a lefekvés ideje, segít ellazulni és letenni a nap során cipelt lelki terheket, ami miatt nehezebb álomba merülni. Mivel kedvezően hat az idegrendszer működésére, kikapcsol és segít, hogy ráhangolódj a pihenésre, és nyugodt maradj az alvással töltött órák során is. Reggel azért tehet nagyon jó szolgálatot, mert élénkítő hatással is rendelkezik, ha energiára van szükséged például egy olyan éjszaka után, amikor egy szemhunyásnyit sem aludtál. Ha citromfű illata járja át a hálószobát, nyugodtabban telik az éjszaka, ha pedig reggel citromfüves tusfürdővel zuhanyzol vagy citromfű olajat párologtatsz, motiváltabbá és lelkesebbé tesz.

Kamilla

A kamilla nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem igazi léleksimogató is, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jól aludj. Segít abban, hogy ellazuljanak az izmaid, ami észrevétlenül oldja a feszültséget, így könnyebben álomra hajthatod a fejed. Nemcsak a központi idegrendszer működésére hat kedvezően, hanem a test simaizmaira is, ennek a kettős hatásnak köszönhetően az álmatlanság és az alvászavarok egyik legjobb természetes ellenszere. 

A kamilla-illóolaj párologtatása mellett lazító fürdőt is készíthetsz ebből a csodás gyógynövényből. Engedj a kádba kellemesen meleg vizet, és önts bele 1 bögre tejszínt, amibe 12 csepp kamillaolajat kevertél. Ebben lazíts 10-15 percig, meglátod, a bőrödnek is jót tesz majd ez a kis kényeztetés! Ha végeztél, bújj meleg fürdőköpenybe vagy burkolózz puha törölközőbe, és próbáld meg magad mögött hagyni a nap gondjait. Segíthet az is, ha lefekvés előtt megiszol 1 csésze kamillateát kevés mézzel ízesítve.

Levendula

A levendulaolaj a legnagyobb klasszikus, ha stresszoldásról és nyugodt alvásról van szó. Bármilyen rendkívüli is a hatása, maga az illat elég megosztó, sokan vannak, akik – a molylepkékhez hasonlóan – ki nem állhatják a levendulát. A csodás színű gyógynövényből készült olaj segíti az elalvást, ellazít és elhessegeti a feszültségkeltő gondolatokat. Párologtass levendulaolajat a hálószobában, vagy tarts szárított levendulával töltött zsákocskát az éjjeliszekrényen, ha nem jön álom a szemedre! 

Fontos, hogy a bőrre nem szerencsés töményen alkalmazni, jobb, ha vivőolajba kevered, és úgy masszírozod át vele a csuklódat, a tarkódat vagy a talpadat. Illatos fürdőt is vehetsz levendulaolajjal, ehhez töltsd meg kellemesen meleg vízzel a kádat, cseppents bele 8-10 csepp tiszta levendulaolajat, és relaxálj legalább 15 percig (ha közben kihűlne a fürdővíz, engedj még hozzá meleg vizet, nehogy megfázz!)

Ilyen illat legyen a hálószobában hogy jól aludj

Álomhozó masszázskeverék

Ha nehezen alszol el, 1 kiskanál alapolajba (ez lehet mandula-, jojoba- vagy például argánolaj) cseppents 3 csepp illóolajat az alábbiak közül: levendula, jázmin, narancs vagy citromfű. Ezzel a keverékkel fürdés vagy zuhanyzás után, már az ágyban fekve masszírozd át a talpadat, azt az olajmennyiséget pedig, ami a kezeden marad, masszírozd bele a csuklód finom bőrébe.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?