Ezekkel az elrendezési trükkökkel lehet a lakásod éke a könyvespolc!

2021. november 08.
A könyvespolc a legtöbb otthonban kritikus pont. Sokan úgy kezdik, hogy „nekünk rengeteg könyvünk van, képtelenség normálisan elpakolni, sose lesz szép könyvespolcunk”. Mások attól tartanak, hogy választani kell az esztétika és a könyvek között, és azt hangoztatják, „mi ragaszkodunk a könyveinkhez”. Aztán amikor már minden megszépült a lakásban, mindannyian ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy elkezdjünk szép tárgyakkal dekorálni, és adódik, hogy a könyvespolccal is kezdjünk valamit. Most megosztok pár tippet, amit követve te is elbánsz ezzel a problémával.  

1. Pakolj le!

Kezdjük a legnehezebbel: pakolj mindent le! Ha üres a polc, másképp tudsz majd ránézni, nem korlátoznak a meglévő elrendezések.

2. Mi kerül a polcra? 

A lepakolás jó alkalom arra, hogy eldöntsük, mit teszünk vissza a polcra és hogyan. Átgondolhatjuk, minden könyvnek itt van-e a helye. Ez az a pillanat, amikor érdemes összegyűjtenünk azokat a tárgyakat is, amiket a polcra szeretnénk tenni. Adok pár tippet: emlékek, vázák, szuvenírek, képek mind jöhetnek. 

3. Figyelj az egyensúlyra!

Az egyensúly megteremtésének első lépése, hogy először a nagy, hangsúlyos tárgyakat helyezzük el a polcon. Keresd meg a helyét a nagyobb könyveknek, vázáknak, egyéb díszeknek! Ezeket ne egymás mellé tedd, kb. egyenletesen oszd el a könyvespolcon őket! Ne felejtsd el, a könyveket nem csak állítva teheted egymás mellé: nagyon jól megtöri a monoton könyvtár-nézetet az, ha fektetve egymásra helyezed a könyveket egy-egy kupacban. A tetejükre tehetsz valami mutatós tárgyat is.

Ha sok a cuccod, amit szívesen eltennél szem elől, az alsó polcra tegyél kosarakat, amik elrejtik majd amit kell! Ha nagyon sok a könyved, az alsó két polcon felhalmozhatod őket, könyvtár-stílusban.

4. A kedvenc számod a három

Van egy fő szabály, amit a legmenőbb lakberendezők és stylistok is követnek: mindig kompozíciókban gondolkodnak, és ügyelnek arra, hogy ezek a kompozíciók harmonikussá tegyék a teret, azaz egymással is jól működjenek, ne csak önmagukban.

Ahhoz, hogy jól működő kompozíciókat hozz létre, elég egy számot megjegyezned, ez pedig a három. Ennyi különböző formájú és méretű tárgyat tegyél egymás mellé egy kompozícióba. Jól mutat például egy kép a polc hátuljának támasztva, és előtte egy nagyobb és egy kisebb za.

5. Növényeket mindenhova!

A legkönnyebbet hagytam a végére: tegyél növényeket a polcra! Egy kis zöld teljesen felfrissíti a látványt, szuperül mutat egy kis méretű élő növény a könyvek és egyéb tárgyak között.

 Ha kipróbálod a fenti tippeket, fotózd le, és mutasd meg nekünk!   

Szerző: Ferenczy Petra lakberendező, Fotó: Pinterest, Instagram: @dot_interior_design

Olvass tovább!