3 baráttípus, akire mindenkinek szüksége van

2021. november 14.
A pszichológus és kapcsolatszakértő elmagyarázta, miért pont ezekre a barátokra van szükségünk, és hogyan járulnak hozzá a lelki egészségünk megőrzéséhez.

Wendy Walsh, a TikTok egyik népszerű pszichológusa egyik videójában beszélt arról, hogy mindenkinek szüksége van egy régi barátra, egy olyan barátra, akivel közös az érdeklődési köre, és egy olyan emberre, akivel a bensőséges élményeit, érzéseit osztja meg. A pszichológus szerint fontos, hogy mindhárom baráttípusból legyen körülöttünk, mert mindegyikük máshogy és más módon járul hozzá a lelki egészségünk megőrzéséhez. Ráadásul – ahogy arra egy korábbi kutatás eredményei rámutattak – akinek erősebbek a baráti kötelékei, tovább él és magabiztosabb, sokkal kisebb eséllyel alakul ki nála depresszió.

3-barat-tipus

A régi barátokat még gyerekkorunkból ismerjük. „Ezek a barátok emlékeztetnek arra, hogy maradjunk mindig önmagunk, amikor velük vagyunk, kicsit visszatérünk a gyerekkorba” – mondta Walsh. 

Legalább ilyen fontosak azok a barátok, akikkel azonos az érdeklődési körünk, vagy akikkel a közös hobbink miatt töltünk együtt időt. „Van, akivel kialakul kötődés is köztünk, ám a lényeg, hogy amikor olyat csinálunk, amit szeretünk, azt megoszthassuk egy másik olyan emberrel, aki szintén élvezi” – magyarázta a pszichológus. 

Azok a barátok, akikkel igazán közel állunk egymáshoz, akikkel megosztjuk a bánatunkat, akik támogatnak, ha épp nehéz időszakot élünk, szintén nagyon fontosak. „Ő az a személy, akit hívhatunk, ha baj van, akinek szólhatunk a kórházból, vagy aki kivisz a repülőtérre” – mondta Walsh, aki szerint az az optimális, ha mindenkinek van egy-két ilyen bensőséges jó barátja az életében.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!