A párok kétharmada barátként kezdi

2021. július 19.
Átlagosan 22 hónap barátság után vesz romantikus irányt egy kapcsolat két ember között – egy friss kutatás eredményei szerint.

Amikor Harry először találkozott Sallyvel a klasszikus romantikus filmben, leszögezte, hogy férfi és nő között nem lehet barátság, mert a szex mindig útját állja ennek. Egy friss kutatás most alapvetően igazolta a főszereplőt, hiszen az eredmények szerint a párok közel kétharmadánál a barátságból alakul ki a szerelem

parkapcsolat-baratsag

„Míg két idegen megismerkedését – akár úgy, hogy megpillantják egymást a kávézó vagy bolt kirakatán keresztül, akár egy randioldalon keresztül – számos filmben megénekelték már, a fókusz legtöbb esetben inkább a szociológiai háttéren van, nem sokat tudunk arról, hogyan választjuk ki azt a partnert, akivel valóban működhet a dolog” – mondta Danu Anthony Stinson, a kanadai Victoria Állami Egyetem Pszichológia Tanszékének professzora. Stinson és kollégái vizsgáltak meg közel 1900 felnőttet (köztük 677 házaspárt vagy élettársi kapcsolatban élő embert). Mindegyiküktől ugyanazt kérdezték: barátok voltak-e, mielőtt romantikus kapcsolat alakult ki közöttük?

A legtöbb megkérdezett (68 százalék) úgy nyilatkozott, hogy jelenlegi párkapcsolata barátságból alakult ki, függetlenül attól, milyen neműek, korúak, iskolázottságúak és etnikai csoportba tartozók voltak a válaszadók. Ez az arány még magasabb volt a huszonévesek és az LMBTQ+ személyek körében: a párok 85 százaléka kezdetben csak barátságot ápolt egymással, mielőtt egymásba szerettek.

„Az, hogy hogyan alakul át egy plátói kapcsolat romantikus viszonnyá, és mi a különbség valójában a baráti és a szerelmi kapcsolat között, olyan kérdés, mely még mindig megválaszolásra vár – mondta Stinson. – A válaszok nagyon széles skálán mozogtak. Voltak, akiknek a leírása szerint a kézen fogva sétálás, egymás családjának megismerése, közös utazás, összebújás a kandalló mellett és még a szex is baráti kapcsolat része. Mások ugyanezeket a viselkedési formákat már romantikus kapcsolatként aposztrofálták. Ebből a nagyon széles, teljesen elmosódott határból barátság és szerelem között az következik, hogy nem definiálhatjuk egyértelműen, mi a barátság, szemben a szerelemmel. Ezt mindenki magának határozza meg.”

Mintegy háromszáz válaszadótól azt is megkérdezték, milyen hosszú volt a barátság fázis a párkapcsolat előtt. Eszerint átlagosan 22 hónapig voltak barátok azok, akiknek a szerelme ebből szökkent szárba. Közel felük pedig egyenesen úgy gondolta, hogy ez volt kapcsolatuk legjobb időszaka, és a lehető legjobb dolog volt, hogy így indulhatott a szerelmük, és nem egy bulin vagy online ismerkedtek meg. 

Sokan esnek kétségbe amiatt, mert a barátzónába kerültek a kiszemelt személynél. Ez megint azon a kulturális beidegződésen alapul, hogy férfi és nő között a kapcsolat valahogy mindig szexuális – mutatott rá a kutató. – Ám ha megkérdezzük az embereket, valószínűleg azt mondják, hogy a barátaik közül – bármelyik nemből – biztosan van olyan, akivel elméletben egy nap akár romantikus vonzalom is kialakulhat. Ez néha tényleg így alakul, máskor pedig nem.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!