Horkolás és rühatka: beengedhetjük a kutyát az ágyunkba?

2021. május 22.
A kutyák baktériumokat és parazitákat hordozhatnak, a macskák pedig vérző sebekkel ajándékozhatnak meg. Ebből arra következtetnénk, hogy a legjobb, ha kizárjuk kedvenceinket a hálószobából. De valóban így van?

Hányás az ágyban, horkolás, mindent elborító szőr, ellopott takaró, távozó szelek, éjszakai arcon nyalás és az átlagosnál nagyobb esély arra, hogy elkapjuk a rühatkát. Ha leülhetnénk a kutyánk elé, és higgadtan elmagyarázhatnánk neki a kockázatait annak, ha megosztjuk vele az ágyunkat, valószínűleg ezek rajta lennének a listánkon. De mint tudjuk, úgysem hallgatna ránk. Valószínűleg arra is pontosan emlékszünk, melyik volt az az alkalom, amikor először átlépte a hálószoba küszöbét a kedvencünk, ahonnan már nem volt út visszafelé, csak előre a párnánk felé. Miért ne engednénk be? Mi lehet olyan rossz abban, ha velünk alszik? Része az életünk minden pillanatának, miért ne lehetne az éjszakáknak is? 

kutya-alvas-haloszoba

De az agyunk másik fele szintén kérdésekkel bombáz: nem alakulnak ki rossz szokásai a kutyánknak attól, ha a hálószobában aludhat? Mi lesz, ha elkapunk valami szörnyű betegséget? A kérdések nem meglepő módon évszázadok óta foglalkoztatják az embereket.

Minden az ölebekkel kezdődött

Az első érvek a kedvencekkel való együttalvás ellen a szexszel voltak összefüggésben. Már a 18. században is azért aggódtak a férjek, amikor népszerűvé váltak a nők körében az ölebek és szobakutyák, hogy veszélybe sodorják a hálószobai életet. „A különböző karikatúrákban ezt úgy ábrázolták, hogy a férj úgy érzi, hogy a kutya az ágyon közé és a felesége közé áll: elveszi a felesége figyelmét és társaságát tőle, megakadályozza a szexuális elégedettséget, amit a feleségnek éreznie kellene” – mondta dr. Stephanie Howard-Smith, az ember-kutya kapcsolatát tanulmányozó kultúrtörténész. 

Alison Skipper a kutyák és kutyatartás kultúrájával foglalkozó történész és állatorvos szerint a hozzáállás csak egy évszázaddal később változott. A késő 19. században a kutyatulajdonos feladatává vált, hogy a kutyákat megnevelje és ne engedje az ágyra. Ekkoriban az volt az elterjedt nézet, hogy egy kinti kennel a legjobb a kutyák egészségének, nem bent, a pattogó kandallótűz mellett, a kényelmes hálószobában.

A tudomány aztán a 20. században újabb érveket talált amellett, hogy miért jobb elkerülni a kutyával alvást. Egyre többet tudtunk meg a betegségekről: a staphylococcustól a parazita atkákon át a bélférgekig például. Emellett azt is kiderítették, hogy az együttalvás felboríthatja a kutya személyiségét, konkrétan kinyitjuk vele Pandóra szelencéjét, előhívja az ősi farkasösztönt, és letaszítja a gazdát az alfastátuszból. A kutyákat a helyükön kell kezelni, ez a hely pedig nem a gazdi hálószobájában van. 

Van alapja a félelemnek?

A rövid válasz: nem sok. Kiderült, hogy az az elmélet, miszerint az ember legjobb barátja alig várja, hogy ő kerüljön a főnök pozícióba a családban, csupán néhány, elég gyenge lábakon álló tudományos kutatás az alapja. A betegségek kockázata pedig sokkal alacsonyabb a kutyával való együttalvásnál sokkal alacsonyabb, mint korábban gondolták. 

„Tény, hogy a kutyák hordoznak bizonyos baktériumokat és parazitákat, melyek veszélyesek lehetnek, ám általánosságban még mindig elég alacsony a megfertőződés kockázata – mondta dr. James Logan, a Londoni Orvosi Egyetem Fertőző Betegségek tanszékének professzora. – Sőt, tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy a kutyák által hordozott bizonyos organizmusok kifejezetten jótékony hatásúak. Azok az emberek például, akik háziállatokkal nőttek fel, sokkal kevésbé hajlamosak az allergiás megbetegedésekre.”

A kutyákat alapvetően rendszeresen féregtelenítjük, és kullancsok, bolhák elleni kezelést is kapnak. A legfrissebb kutatások pedig semmi kivetnivalót nem találnak abban egészségügyi szempontból, ha a kutyánk velünk alszik. Ugyanakkor arra is vannak tudományos bizonyítékok, hogy bizonyos kutyáknál felerősödhet a birtokló magatartás, csíphetnek, odakaphatnak, ha valaki más is feltűnik a színen, vagy nehezebb lehet másoknak a kutyákkal boldogulni, ha a gazdi nincs jelen. 

„Az állatorvosok nagy része azt javasolná, hogy a gyerekek közelében ne engedjük aludni a kutyát – mondta dr. Jess French állatorvos. – Emellett a kutyák, ha a közelünkben alszanak, erősebb stresszt érezhetnek, amikor távol vagyunk, így vannak érvek amellett, hogy nagyobb távolságot tartsunk magunk és a kutyánk között. Mondjuk úgy, nem minden kutyának való az, ha mindig a gazdájával aludhat.”

Mi a helyzet a macskákkal?

Amikor háziállatokkal való együttalvásról van szó, általában a kutyák jutnak eszünkbe először. Pedig a macskák azok, akik a lakás bármely pontján feltűnnek, és ahol egy kellemes, meleg helyet találnak, szunyókálnak egyet, és a macskákkal kapcsolatban is számos érv felhozható amellett, miért nem jó az ágyunkba engedni őket. 

Ahogy a kutyák esetében, úgy a macskáknál is ellenjavallt, hogy gyerekek közelében aludjanak. Emellett a macskáknak rövidebbek az alvásciklusaik, így gyakrabban mozognak éjszaka is, ami az éber alvó embereknek komoly problémát jelenthet. Sok macska szeret vadászni éjszaka, és ajándékokat hozhat az ágyba a préda formájában, aminek nem feltétlenül örül a gazdi. Ráadásul ugyanúgy ellenérvként hozhatók fel a bolhák, paraziták, mint a kutyák esetében, bár ezek ugyanúgy ki is védhetők.

Örök vita marad

A felmérések szerint a gazdik fele engedi meg kedvencének, hogy vele aludjon. Aki a kutyájával, macskájával alszik, azt mondja, oldja a szorongását, enyhíti a félelmeit, segít, hogy ne ébredjenek fel minden apró zajra, segít a magány leküzdésében, és otthonosabban érzik magukat tőle, ha a közelükben van kedvencük. Emellett nincs reggel kaparászás az ajtón. Ezek az érvek is teljesen elfogadhatóak, a szakemberek számára is, akik mindenkinek azt javasolják ebben az esetben is, hogy kellő körültekintéssel, a kutyák és a gazdik igényeit is figyelembe véve, mindenki tegyen úgy, ahogy a legjobb saját magának és a kutyájának, macskájának. Hiszen az házi kedvencet azért tartjuk általában, hogy boldogabbak legyünk mi és a kedvencünk. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!