5 trükk, amitől jövő karácsonyig szép marad a mikulásvirág

2021. november 27.
A mikulásvirág igazi ünnepi hangulatot varázsol ott, ahol megjelenik, ahhoz azonban, hogy szépsége kitartson – hihetetlen, de akár a következő szezonig is életben lehet tartani! –, jó, ha tudod, miként járhatsz a kedvébe.

A legtöbb ember fejében úgy él, hogy a mikulásvirág amolyan „egyszezonos” növény, ami az ünnepek lecsengésével szép csendben kimúlik. Ha nem gondozod úgy, ahogy azt szeretné, ez valóban így történik, pedig nem kellene így lennie: a mikulásvirág évelő növény, így akár a következő évben is megörvendeztethet szép színes leveleivel és virágaival, meghálálva a ráfordított gondoskodásodat.

Így gondozd a mikulásvirágot

A Mexikóból származó mikulásvirág nem mindig piros, van, hogy fehér, rózsaszín vagy „cirmos” leveleket hoz, ami különösen nagy büszkeséggel tölthet el, ha sikerül egy éven át életben tartanod. Azért is megéri jól bánni a mikulásvirággal, mert a legenda szerint a szeretetet szimbolizálja, és a kialakulása egy karácsonyi csodának köszönhető.

5 trükk, hogy jól érezze magát nálad a mikulásvirág

  • Az első kérdés, ami a szobanövények kapcsán felmerül az újdonsült tulajdonosok körében az, hogy milyen gyakran kell locsolni. Nos, a mikulásvirágnak ezen a téren nincsenek nagy igényei, nem kell, sőt nem is szabad naponta öntözni. 2-3 naponta elegendő vízzel kínálni, és akkor sem kell sokat adni neki. A legjobb, ha szobahőmérsékletű vízzel locsolod meg, gondosan ügyelve arra, hogy a színpompás leveleket ne érje víz.
  • Azért fontos, hogy ne csepegjen víz a levelekre, mert rövid időn belül foltosak lesznek tőle. Ugyanezt figyelheted meg akkor is, ha a kelleténél több vízzel vagy a szükségesnél gyakrabban locsolod. Ahogy a többi növény, a mikulásvirág is jelzi, ha valami nincs rendben, ahhoz azonban, hogy időben közbelépj, nagyon lényeges, hogy mielőbb felfigyelj ezekre a jelekre.
  • A mikulásvirág számára keresd meg az otthonod legvilágosabb pontját, és ott adj neki helyet. A hideget és a huzatot nem szereti, ezért ha az ablakba kerül, szellőztetés előtt mindig vedd el onnan! Ha sikerül a tavaszi–nyári hónapokra is életben tartanod, költöztesd árnyékosabb helyre, mert az sem jó, ha közvetlenül erős napfénynek van kitéve. Meglepő, de igaz, hogy sok szobanövény van, ami jobban kedveli a sötétet, mint a napfényt!

Így gondozd a mikulásvirágot

  • A tavaszi teendők közé tartozik az új hely keresése mellett az is, hogy metszőollóval levagdosd a lehullott színes levelek után hátramaradt ágakat. Ha ezt megteszed, és ügyelsz arra, hogy sötét/árnyékos helyen vészelje át a nyarat, akár már ősszel megjelenhetnek a színes levélkezdemények, ami csalhatatlanul azt jelenti, hogy jó munkát végeztél! Ez is megerősíti, hogy egészen addig nem szabad felhagyni a kísérletezgetéssel, amíg meg nem találod az ideális helyet a szobanövényed számára!
  • Nyár elején érdemes időt és energiát szánni a mikulásvirág átültetésére is, ha azt szeretnéd, hogy ismét virágozzon karácsony körül. Ehhez sokat hozzátesz, ha új, tágasabb cserépbe költözteted. Ősszel, amikor már kevesebb napfény szűrődik be az otthonodba, visszakerülhet az előző téli helyére, hogy otthonod hangulatos dísze legyen.

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?