Poliamor párkapcsolat és szülőség: hogyan magyarázzuk meg a családnak?

2021. augusztus 21.
Egy dolog fantáziálni arról, hogy poliamor kapcsolatban élünk vagy nyitott házasságban, ahol egyszerre több személlyel lehet romantikus kapcsolatunk egyszerre. Egy másik dolog aztán elmondani a családnak, szeretteinknek és a gyerekeinknek, hogy mi a poliamor életstílusban találtuk meg önmagunkat. Nem biztos, hogy minden zökkenő nélkül megy.

Ha nemcsak elméletben valljuk, hogy egyszerre több embert is lehet szerelemmel szeretni, hanem a gyakorlatba átültetve úgy döntünk, poliamor párkapcsolatban élünk, nem biztos, hogy a hozzánk közel álló emberek is olyan simán, fennakadás nélkül veszik, amikor ezt bevalljuk nekik. Poliamor kapcsolatban élők beszéltek arról, hogyan mondták el szeretteiknek és hogyan birkóztak meg az ítélkezéssel. 

Az ő rossz érzéseik nem az én rossz érzéseim

Megan Bhatia podcaster számára sokkal félelmetesebb volt a tény, hogy egyszer be kell vallania szüleinek poliamor kapcsolatát, mint maga a pillanat, amikor ez bekövetkezett. Amikor a nő felfedte titkát, rájött, az számít igazán, ő hogyan áll a dologhoz. „Visszatekintve, a legnagyobb tanulság az volt számomra, hogy megértettem, bíznom kell abban, tudják kezelni a helyzetet, és nem az én feladatom az ő esetleg negatív érzéseik feldolgozása. Nem én felelek azért, ők mit éreznek” – mondta Bhatia.

poliamor-kapcsolat-csalad

Ahelyett, hogy védekező álláspontra helyezkedett volna és mentegetőzött volna amiatt, hogy a szülei fenntartásokkal fogadták bejelentését, inkább arra próbálta emlékeztetni magát, hogy ez csupán azért van, mert szeretik és aggódnak érte. 

Ugyanakkor az éles beszélgetés sokkal kevésbé volt félelmetes, mint ahogy elképzelte. Amikor olyan részhez értek a szüleivel, amit nehezebb volt kezelni, Bhatia azt mondta magának: „Ők nem értik ezt, nem élték át ezt a tapasztalást. Ettől még szerethetem őket és elfogadhatom őket olyannak, amilyenek, akkor is, ha nem értik teljesen és nem fogadják el?” Amikor szkeptikus családtagokkal beszélünk, a fiatal nő azt javasolja, tartsuk észben, hogy a poliamoria pont a szerelemmel kapcsolatos társadalmi elvárások újradefiniálásról szól.

A közösségi nézőpont hangsúlyozása segíthet

„Ha a poliamor életstílus pozitív oldalait hangsúlyozzuk, azzal a kétkedőknek is segíthetünk megérteni a döntésünket” – mondta Mariana Ellery, aki két partnerével él többes szerelemben. Amikor elmondta édesanyjának a nem mindennapi felállást, leginkább azt hangsúlyozta, hogy sokkal több segítséget kap így a gyermekei nevelésében.

Ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor együtt él egy nagy család, nagyszülők, szülők és gyerekek egy tető alatt. „Úgy vélem, hogy a gyerekek sokkal több gondoskodást kapnak így, hiszen ha nekem van valami dolgom, nem kell idegeskednem, ki hozza el őket az iskolából, mert sokkal több ember között oszlanak meg a feladatok.”

A gyerekek megértőbb felnőttek lesznek

Eljön az a pillanat a szülők életében, amikor a gyerekeiknek is beszélniük kell a párkapcsolatukról. Rebecca Woolf író-forgatókönyvíró azt mondta, a gyerekei még azután is unalmasnak tartják, hogy beszélgetett velük a cseppet sem hagyományos szerelmi életéről. 

A beszélgetést azzal indította, hogy nem hisz a monogámiában, majd elmagyarázta nekik, ez mit jelent a gyakorlatban. „Elmondtam nekik, hogy randevúra megyek, hogy több emberrel is találkozgatok párhuzamosan. Hangsúlyoztam, hogy csak csak annyit mondok nekik, amennyit tudni szeretnének arról az emberről, akivel találkozok. Hogy mit csinálok, annak elmondása természetesen életkortól függ, mit mond az ember.” Woolf sosem csinált titkot abból gyermekei előtt, hogy poliamor kapcsolatban él, ők pedig állítása szerint soha nem kérdőjelezték meg döntését.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!