2 hiba, amit sose kövess el az SMR-hengerrel

2021. december 01.
Az SMR-hengert gyakran használják az izmok regenerációjára edzés után vagy bemelegítéshez, és egyéb gyakorlatokhoz a véráramlás növeléséhez és a mobilitás javítására. Ám sok nagyon népszerű gyakorlat, melyet a hengerrel végeznek, több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz a szakemberek szerint. Ennek oka pedig a helytelen kivitelezés.

„Egyáltalán nem vagyok az SMR-henger ellen, ám azt gondolom, hogy az embereknek jobban tisztában kellene lennie a gyakorlatok pontos végrehajtásával – mutatott rá Justin Cottle, az amerikai Emberi Anatómiai Intézet laboratóriumának igazgatója. – Vannak rá tudományos bizonyítékok, hogy a henger csökkentheti az izmok gyulladását és fájdalmát, a rosszul végzett gyakorlatok miatt kárba vész az a haszon, amit a tudomány is alátámasztott.” A nem megfelelő helyre helyezett nyomás ráadásul inkább károsíthatja a szöveteket, még erősebbé téve a fájdalmat, vagy akár az ízületek mozgékonyságát is csökkentheti. „Ha ki akarjuk használni az SMR-henger előnyeit, mindig csak egy adott izomcsoportra dolgozzunk nagyon kis nyomással, kerüljük a veszélyes mozdulatokat, mint amilyen például a gerinc hengerezése” – tette hozzá Cottle.

SMR-henger-hiba

Ne hengerezzük a csontokat és ízületeket 

Az egyik legnagyobb hiba a szakember szerint, amikor a hengert konkrétan a csípőtől a combon és a térd külső odaláig futó szalagnál, az IT-szalagnál alkalmazzák, mivel ezt gyakran érzik kötöttnek. Ám az SMR-hengerrel ebben az esetben még több kárt okozhatunk, sérüléshez vezethet. 

A másik veszélyes hiba, amikor a gerincet hengerezik háton fekve a talajon. „Akkora nyomás, amit a test súlya jelent a hengerre, károsíthatja a gerinc mentén futó finom idegvégződéseket – mondta Cottle. – Nagy eséllyel az erős nyomás inkább rontja a problémánkat, így gyógyulás helyett még jobban fáj majd a hátunk.”

Maradjunk a combnál és fenéknél

A szakember szerint az a legbiztosabb, ha a nagy izomcsoportoknál maradunk, mint a comb vagy a fenék. „Ha tényleg szeretnénk használni az SMR-hengert, nem kell anatómia szakértőnek lennünk, ám okosan szabad csak csinálni” – mondta Cottle.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!