Miért imádják a hírességek és a sportolók a köpölyözést?

2021. április 06.
Ha sporteseményt nézünk vagy hírességeket vonulni a vörös szőnyegen, ráadásul elég szemfülesek vagyunk, észrevehetjük, hogy néhány sportoló és híresség ruhája alól kivillannak pirosas-lilás, szabályos alakú sebek a hátukon. Ez a köpölyözés mellékhatása. Miért alkalmazzák ezt az eljárást, és valóban van értelme?

Általában az izomfájdalom enyhítésére alkalmazott alternatív terápia a köpölyözés. Leggyakrabban a nyak, váll és hát területét kezelik vele, és a szakemberek szerint bárkinek hatásos lehet, aki a merev és bekötött izmok miatt szenved, nem csak sportolóknak. A köpölyözés során több műanyag vagy üvegpoharat szippantanak rá vákuum segítségével az érintett területre, hogy kifejthesse áldásos hatását.

kopolyozes-kezeles-hatas

A köpölyözés valójában csak a nem hivatalos neve az úgynevezett miofaszciális dekompressziónak. A miofaszcia az a kötőszövet, amely az izomrostokat és a bőrt kapcsolja össze. Ahogy a név sugallja, a köpölyözés csökkenti a nyomást, amikor a kötőszövetek túl feszessé válnak. Ez a feszesség számos okból kialakulhat: mozgásszegény életmód, folyamatosan ismétlődő mozgás hatására, mint például kettlebell súly emelgetése vagy a lépcsőzőgép használata után, illetve sérülések eredményeképpen. 

„Amikor a kötőszövet összetapad, megakadályozza, hogy megfelelően mozogjunk, és ez az izmokban merevséghez vezet – mondta Aaron Arreola gyógytornász, a Texasi Műszaki Egyetem Kineziológia és Sport Tanszékének professzora. – A cél az, hogy szétválasszuk a kötőszöveti rétegeket, hogy szabadon csúszhassanak egymáson.”

A köpölyözés típusai

A száraz köpölyözés esetén felmelegítik a csészék belsejét, és így helyezik a problémás testtájra. Ahogy a pohár belseje lehűl, változik a nyomás, vákuum keletkezik, ami beszívja a bőrt. A nedves köpölyözés hasonlóan kezdődik, mint a száraz: a felmelegített poharat illesztik a bőrre, majd miután ezt eltávolították, új csészéket helyeznek rá, pontosan oda, ahol nyomot hagytak az előző poharak. Az elmélet szerint ez segíti a toxikus anyagok távozását a testünkből.

Olvastad már?

Miért lehet jó?

„A köpölyözés segíthet az izomfájdalmak enyhítésében. Mivel javítja a vérkeringést a kezelt testterületen, így felgyorsulhat a regeneráció és javulhat az izmok mozgékonysága” – mondta Dr. J.P. Bramhall, a Texasi Egyetem sportorvosa. A tudomány egyelőre nem támasztotta alá, hogy a terápia hatásos lenne a fibromyalgia tüneteinek enyhítésére, a koleszterinszint csökkentésére vagy az akne eltüntetésére. 

Arra azonban vannak tudományos bizonyítékok, hogy a köpölyözés nem csak a placebohatás miatt enyhíti az izomfájdalmakat. Az alábbi, tudományosan is igazolt jótékony hatásai vannak a köpölyözésnek:

  1. Enyhíti a hátfájdalmat: egy 2015-ös és egy 2017-es kutatás is bizonyította, hogy a köpölyözés segít a hátfájdalom enyhítésében.
  2. Gyorsítja a sport utáni regenerációt: egy kisebb, 2020-as tanulmány eredményei szerint a köpölyözés javítja a hátsó combizom mozgékonyságát, ha kötöttséget és feszülést éreznek benne a sportolók mozgás után
  3. Csökkentheti a nehézfémek mennyiségét a vérben: egy 2018-as kutatás mérései szerint az olyan fémek, mint az alumínium, kadmium és cink szintje alacsonyabb volt a vérben a köpölyözés után még 30 nappal is, mint előtte. Közvetlenül a kezelés után minden nehézfém szintje jelentősen csökkent. 

„Fontos, hogy nyíltan kommunikáljunk a terapeutánkkal arról, milyen problémáink vannak, így a megfelelő kezelést állíthatják össze nekünk – mondta Arreola. – Gyakran egészítjük ki a köpölyözést más alternatív terápiákkal, amelyek segíthetnek az izmokban keletkezett feszültség oldásában. Például SMR-hengert, masszázst, jógát vagy akupunktúrát is rendszeresen javaslunk.”

Lehet mellékhatása?

Ha helyesen végzik, a köpölyözés biztonságos és nincs komolyabb mellékhatása. A jól látható, kerek foltok, időnként vérzés és bőrfájdalom viszont gyakori a kezelés után. Némi fájdalom a kezelés alatt is jelentkezhet, ez bár kényelmetlen, ám nem elviselhetetlen.

Nem ajánlott viszont a köpölyözés olyankor, ha égett a bőrfelület, vagy a páciens vérzékenységtől, bőrproblémáktól (pikkelysömör vagy ekcéma) vagy epilepsziában szenved. 

Fontos azt is szem előtt tartani, hogy a köpölyözés hatása személyenként változik, van akinek hatásosabb, míg másnál kevésbé váltja be a hozzá fűzött reményeket. Így mindenképpen fontos, hogy a szakemberre hallgassunk abban, melyik terápia a megfelelő számunkra.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!