Szemcsepp válthatja ki az olvasószemüveget

2021. december 15.
Soha többé elveszett olvasószemüveg! Egy új szemcsepp sorsfordító lehet minden olyan ember számára, aki az időskori távollátás minden zavaró mozzanatát szeretné egy egyszerűbb megoldásra cserélni.

Amerikában már tesztelik az első olyan szemcseppet, mely élesíti a közellátást, sőt, nemsokára  kereskedelmi forgalomba is kerülhet, miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) engedélyezte a szemcseppet. „Sok embernek lesz kényelmesebb az élete” – mondta Toni Wright, egyike annak a 750 embernek, akik részt vettek a szemcsepp klinikai vizsgálatában. 

szemcsepp-tavollatas

Az új gyógyszert egyszer kell használni egy nap, és mintegy hat órán át javítja a közellátást azoknál, akiknek az időskori távollátás miatt olvasószemüvegre lenne szüksége. A vizsgálatok szerint a leghatásosabbnak a 40 és 55 év közötti korosztálynál bizonyult a szer. Ez az az életkor, amikor először tapasztalják az emberek, hogy ahhoz, hogy el tudjanak olvasni egy szöveget, egyre távolabbra kell tartaniuk a szemüktől, vagyis jelentkezik az időskori távollátás. Ez az életkori jelenség körülbelül 1,8 milliárd embert érint a Földön egy 2018-as becslés szerint, ám a szakemberek szerint generációról generációra egyre hamarabb jelentkezik. 

A szemcseppet a szemüveg lehetséges alternatívájaként fejlesztették ki. Arra figyelmeztetett a gyártó, hogy nem szabad éjszakai vezetéshez alkalmazni egyelőre, bár már dolgoznak egy olyan változaton, mely a sötétebb fényviszonyok mellett is működik. Mellékhatásként a három hónapos klinikai tesztek során fejfájás és szemvörösség jelentkezett leggyakrabban, illetve néhány vizsgálati alanynál a közeli és távoli tárgyakra való fókuszálás nehezebbé vált.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!