Megvéd a rövidlátás és a szemüveg a koronavírustól?

2020. szeptember 27.
Érdekes dologra figyeltek fel a kutatók, amikor a Kínában kórházba került koronavírusos betegek adatait vizsgálták: feltűnően kevés rövidlátó volt a páciensek között. A szemüveg jelenthet valamiféle védelmet a koronavírussal szemben?

A tudósok sokszor, sok szempontból vizsgálták és vizsgálják jelenleg is a kórházba került koronavírusos betegek adatait, hogy újabb és újabb törvényszerűségeket, tulajdonságokat fedezhessenek fel, ami segíthet legyőzni a világjárványt. Amikor a Kínában kórházban kezelt Covid–19-páciensek adatait elemezték, felfigyeltek rá, hogy nagyon kevés szemüveges beteg volt csak közöttük, holott Kínában a szemüvegesség nagyon elterjedt dolog, a népesség arányában a rövidlátók száma az egyik legmagasabb a világon.

A betegek kevesebb mint 6 százaléka volt csupán rövidlátó. Ez azért különösen figyelemreméltó, mivel az adott területen a hasonló korú lakosság 30 százalékának van szüksége szemüvegre miópia, azaz rövidlátás miatt. 

A szemüveg megvédhet a fertőzéstől?

„A szemüveg nagyon gyakori Kínában, minden korcsoportban. A 2019 decembere óta a kórházban kezelt Covid–19 betegek között ehhez képest rendkívül kicsi volt az arányuk – mutatott rá a tanulmány szerzője, dr. Lisa Maragakis, a Johns Hopkins Orvosi Egyetem infektológus specialistája. – Ez alapján feltételezhető, hogy a szemüveg valamelyest csökkentheti a megfertőződés esélyét.” A szakértők azonban óva intenek a túl korai következtetések levonásától, vagy attól, hogy egyszeriben elkezdenénk védőszemüveget is hordani a maszk felett. 

Persze logikus, hogy a szemüveg egyfajta gátként működik, és megvédi a szemet a köhögésből és tüsszentésből eredő aeroszolcseppektől, amellyel első sorban át lehet adni a vírust egy másik embernek. Egy másik magyarázat szerint a szemüvegesek kevesebbszer nyúlnak a szemükhöz, kisebb valószínűséggel dörzsölik meg, így a kezükről sem kerül akkora eséllyel kórokozó a légutak közelébe. (Egy óra alatt átlagosan tízszer érünk az arcunkhoz, szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz, ám azt nem vizsgálták még külön, hogy a szemüvegeseknél is ugyanekkora-e ez a szám.)

Olvastad már?

Még ki kell zárni más tényezőket

Dr. Maragakis utalt arra, hogy a jelen vizsgálat nagyon kevés eset adatain alapult ahhoz képest, hogy a világban már közel 30 millió fertőzöttet tartanak számon. Azt is megjegyezte az infektológus, hogy még más szocioökonómiai tényezőket is ki kell zárniuk, mielőtt ténylegesen kijelentenék, hogy a szemüveg valamelyest véd a fertőzéssel szemben. Lehetséges például, hogy azért volt kevesebb rövidlátó a kórházi betegek között, mert idősebb korosztály lévén jobban vigyáztak magukra, óvatosabbak voltak, így fegyelmezettebben betartották a kijárási korlátozásokat, és otthon maradtak azon korosztály tagjai, akik között legnagyobb a szemüvegesek aránya is. 

„Ez csupán egyetlen tanulmány volt. Biológiailag logikus az eredménye, amit például az egészségügyben hasznosíthatunk: célszerű az egészségügyi dolgozóknak a szemüket is védeni arcpajzzsal vagy védőszemüveggel. Ám további kutatás szükséges ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a szemüveg valóban kimutathatóan hozzájárul ahhoz, hogy a maszkkal és a távolságtartással kombinálva még kisebb eséllyel fertőződjünk meg” – mondta a kutatás szerzője. 

Tényleg terjed a vírus szemen keresztül?

A tudóstársadalmat ugyanakkor továbbra is élénken foglalkoztatja a kérdés, vajon a szemen keresztül is bejuthat-e szervezetünkbe a koronavírus? Az régóta tudott, hogy vannak olyan vírusok és baktériumok, amelyek a szem nyálkahártyáján keresztül is fertőznek, nem csak az orron vagy szájon át. Egyértelműen az orr tűnik az újfajta koronavírus első számú belépési helyének, itt tud a leghatékonyabban szaporodni és nagyon rövid idő alatt a légzőszervekhez jutni. 

De a betegek egy részénél jelentkeznek a betegség kezdetén szemtünetek is, például kötőhártyagyulladás, szemvörösség, ami arra utal, hogy a vírus a szemen keresztül is bejuthat a testünkbe. A szemtünetek ugyan ritkábbak, mint például a köhögés vagy a láz, ám több különböző tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy a szempanaszok is jelezhetik a Covid–19 betegséget. 

A legfrissebb ilyen kutatást a Vuhani Gyermekkórház orvosai végezték, 216 koronavírus fertőzéssel kórházba került gyermeket vizsgáltak. Közel 23 százalékuknál (49 gyermeknél) tapasztaltak szemtüneteket: kötőhártya-gyulladást, szemviszketést és váladékozást. A kivörösödött szem, duzzanat, fokozott könnyezés, homályos látás és idegentest-érzés a szemben szintén szerepelt a koronavírusos betegek által leírt tünetek között.

Olvass tovább!

Forrás: The New York Times
Fotó: Getty Images