Skandináv karácsony: így terítsünk meg hygge-módra!

2021. december 16.
Lassan odáig jutunk a karácsonyi készülődésben, hogy már az ünnepi asztal terítését tervezgetjük, legalábbis fejben? Inspirálódjunk a legszebb skandináv hagyományokat idéző karácsonyi asztaldekorációból.

Már a képek látványa is megnyugtató, ha pedig elképzeljük, hogy idén karácsonykor mi is egy ilyen kifinomult, letisztult, mégis meghitt és otthonos asztal mellé telepedünk le szeretteinkkel a karácsonyi vacsorát elfogyasztani, biztosan elkezdjük érezni a karácsony szellemét. Emelie Sundberg és Emma Johansson tervezte ezt a hamisítatlan hygge karácsonyi asztaldekorációt, amiben minden van, ami csak kell az ünnepi hangulat megteremtéséhez: textilek több rétegben, finom poharak, kedves ünnepi díszek és persze rengeteg gyertya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emelie Sundberg (@emelie.sundberg)

A vékony gyertyák különösen jól mutatnak a sötétebb, földes árnyalatú fal mellett, ám nem kell feltétlenül a fejünk fölé biggyeszteni őket, hogy karácsonyi hangulatot teremtsünk. Egy álló vázában is remekül mutatnak a csupasz ágakon. A felhelyezésnél azonban mindenképp ügyeljünk rá, hogy megfelelően rögzíthető, speciális gyertyacsipeszben helyezzük a gallyakra a gyertyákat úgy, hogy a láng ne érhesse el a másik ágakat vagy bármi éghető anyagot. 

skandinav-terites-karacsony

A váza akkor is jó megoldás a plafonra helyezett gyertyadísz helyett, ha a belmagasság nem enged ilyen grandiózus karácsonyi dekorációt. Arra is ügyeljünk, bárhová helyezzük a gyertyákat végül, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a helyiségben, mindig oltsuk el, ha kimegyünk a szobából. És ha biztosra akarunk menni, a LED-es gyertyák is pont olyan meghitt hangulatot áraszthatnak, mint egy valódi viaszgyertya. 

skandinav-terites-karacsony

Ha közelebbről is megnézzük a terítéket, észrevehetjük az apró, cseppet sem tolakodó, mégis ízléses és meghatározó szalagokat, melyek romantikus hangulatot adnak az ünnepi asztalnak. A piros bogyók pedig tökéletes kiegészítői a naturális textúráknak, színt visznek az ünnepi terítékünkbe.

Forrás: My Scandinavian Home Fotó: Instagram

Olvass tovább!