Gyönyörű és egyszerű: 6 skandináv karácsonyi dekoráció

2021. december 03.
Sok ember számára az év kedvenc időszaka a karácsony. Alig várják, hogy elkezdődjön december és az advent, és már senki se szólhasson érte, ha elkezdik ünnepi díszbe öltöztetni a házat. A skandináv karácsonyi dekorációk között pedig évről évre olyan lenyűgözően egyszerű és mégis csodaszép, könnyen elkészíthető díszítőelemeket találunk, amibe még a legmegátalkodottabb karácsonyellenes családtagunk sem köthet bele.

Az egyik legavatottabb szakértője a skandináv karácsonyi dekorációnak Anna Truelsen, akinek az otthonából mi is inspirációt meríthetünk. A legtöbb gyönyörű és egyszerű karácsonyi díszt ráadásul saját kezűleg készíti, így mi is könnyedén kivitelezhetjük ezeket, míg közeledik a karácsony. 

Fenyőgirland

A természetes alapanyagok mindig különös meghittséget hoznak otthonunkba. A kellemes kiránduláson gyűjtött fenyőágacskákból például gyönyörű és egyszerű girlandot készíthetünk, amit akár az ablak elé vagy egy nagy karosszék támlájára is akaszthatunk. 

Facsemete vázában

Nagyon népszerű skandináv szokás – könnyű nekik, mondhatnánk, hiszen a kertjükben nőnek a karácsonyfák –, amikor kihúznak egy csemetét, és vázában, cserépben vagy egy vízzel teli edényben ezt a fenyőfácskát használják díszítésként. Az ünnep végén pedig természetesen visszaültetik. 

Papír hópehelyvirág

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulrica Krii (@ulricakrii)

Különösen az elmúlt években lett nagyon népszerű Svédországban a könnyen elkészíthető papírdekoráció, mely látványos és mégis nagyon minimalista kiegészítője lehet a karácsonyi díszletünknek. 

Papírfüzérek

Ha akad egy kis maradék tapéta vagy csomagolópapír, készítsünk belőle régimódi papírfüzért, amit akár a karácsonyfára is lógathatunk. 

Szárítottnarancs-füzér

Ez szinte kötelező minden otthonban karácsonykor, hiszen nemcsak könnyű elkészíteni, de finom színével és csodás illatával remek hangulatteremtő az ünnepekre. 

Karácsonyfa kosárban

A környezettudatos és fenntartható ünnepek jegyében egyre többen törekednek már nálunk is arra, hogy karácsony után visszaültethető karácsonyfájuk legyen. A skandináv országokban ez a természetes, ám ne felejtsük el megfelelően gondozni a fácskát, hiszen ha nem öntözzük rendszeresen, könnyen kiszáradhat újévre.

Forrás: My Scandinavian Home Fotó: Instagram

Olvass tovább!