Hogyan tisztítsd meg a vasalót, hogy ne szennyezze be a ruhákat?

2021. december 22.
A vasalás nem tartozik a legizgalmasabb, legkedveltebb házimunkák közé. Akkor meg pláne nem, ha a vasaló alja a ruhához tapad, piszkos vizet vagy gőzt áraszt. Hogyan tartsuk tisztán?

Ismerjük azt a jelenséget, amikor valami szürkésfekete, ragadós izé költözik a vasaló talpára – aztán onnan a ruháinkra? Ez a lerakódás olvadó anyagokból, felhalmozódott szemcsékből és rozsdákból áll. Rém idegesítő. Ha azonban időben észreveszed, a dolog megelőzhető. Ugyanígy érdemes a gőztartályt is rendszeresen tisztítani. Na, de mindezt mivel? Szerencsére csupa olyasmivel, ami nagy eséllyel megtalálható a te háztartásodban is.

tiszta-vasalo

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna a háztartási szuperhős, mert képes szinte bármit megtisztítani – beleértve a vasalót is. Könnyen oldja a zsírt, és enyhe súrolószerként eltávolítja a foltokat. Ehhez egyszerűen keverj össze két rész szódabikarbónát és egy rész vizet, hogy paszta képződjön. Finoman terítsd el ezt a vasaló talpán, ügyelve arra, hogy az anyag ne kerüljön be a gőznyílásokba. Enyhén dörzsöld át a felületet egy nedves ruhával, majd hagyd hatni 5-10 percig. Nedves ruhával távolítsd el a pasztát!

Újság és só

Maradt egy kis újságpapír a reggeli kávézásból? Újra felhasználhatod azt a vasaló tisztítására, csak egy kis só kell mellé, ami természetes nedvszívó és enyhe súrolószer. Az újságra csak hordozóként lesz szükséged, ne aggódj, tinta nem fog a talpra kerülni. Kapcsold be a vasalót, és teríts egy újságot a vasalódeszkára! Fedd be a lapot vékony réteg normál konyhasóval. Amikor a vasaló felmelegedett, húzd át a felületen addig, amíg tiszta nem lesz. Nedves ruhával töröld le a maradékot!

Fogkrém

A fogkrém gyakran tartalmaz szódabikarbónát, és ahogyan eltávolítja a lepedéket a fogakról, éppúgy érvényesül súrolóereje, ha a vasalót elcsúfító foltokról van szó. Dörzsölj be egy kevés fogkrémet a talp érintett területeire, és hagyd rajta egy-két percig. Használj rongyot a letörléséhez! Miután megtisztítottad, állítsd a vasalót további néhány percre gőzfunkcióra, hogy ne maradjon maradék a szellőzőnyílásokban.

Ecet

Az ecet kiválóan működik zsír és rozsda ellen. Először is győződj meg arról, hogy a vasaló ki van kapcsolva. Áztass be egy konyharuhát ecetbe, és helyezd rá a talpával! Hagyd állni körülbelül fél órát, utána fényes és újszerű lesz.

+1 tipp: belső tisztaság

Ha vasalás közben barna foltokat veszel észre a ruhákon, akkor tudd: valószínűleg a piszkos víztartályból származó gőz okozza ezeket. Ilyenkor egy gyors vízkőmentesítésre van szükség ecettel és desztillált vízzel. Ürítsd ki a tartályt, majd töltsd fel egy rész ecettel és három rész desztillált vízzel. Állítsd teljes gőzre a vasalót, és forgasd oda-vissza egy régi törülközőn, amíg a tartály ki nem ürül. A víz és ecet keveréke biztonságos és zöld tisztítási alternatíva a háztartási gépekhez.

Gyors tipp: Csapvíz helyett mindig használj desztillált vizet a vasaló tartályában! A csapvíz ugyanis ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek felhalmozódhatnak a gőznyílásokban, és eltömődéseket okozhatnak.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!