Így tartsd ropogósan: hogyan lesz tökéletes a fehér blúz?

2021. december 08.
A mandzsetta súrolásától a napfényig számos módszert kipróbálhatunk, hogy a fehér blúz tényleg ragyogóan fehér, foltmentes és tökéletesen ropogósra vasalt legyen.

Amikor felvesz az ember egy fehér inget, általában azt szeretné, hogy olyan legyen, mint egy alma: ropogós és friss. Hiszen a ruhatárunk egyik alapdarabja akkor a legszebb, ha valóban ragyogó fehér, makulátlan és simára vasalt. Ám nem mindig egyszerű elérni ezt a célt. 

A fehér blúz élettartamát leginkább az összetétele befolyásolja. Jade Sarita Arnott divattervező azt javasolja, hogy válasszunk természetes anyagból készült, organikus pamut, len- vagy kendervászon inget. “Azért is jobb mellőzni a műszálas anyagú darabokat, mert ezek jobban magukba szívják a szagokat és baktériumcsapdaként működnek” – mondta Arnott. “Ennek oka az, hogy a poliészter szálakba szinte belekapaszkodnak az olajos, zsíros szennyeződések molekulái, a salátaöntettől a pörköltszafton át a bőrünkön található faggyúig.”

feher-bluz-mosas

Számít, milyen dezodort használunk

Valószínűleg mindenki találkozott már a hónaljban sárguló fehér blúz problémájával. A dezodorban található kémiai anyagok miatt szinte lehetetlen a látható foltokat eltávolítani, melyet hagynak. Ezt egyszerű módon kerülhetjük el: várjuk meg, míg teljesen megszárad a dezodor, és csak ezután vegyük fel a felsőnket. A télies, hidegebb időben pedig még jól is jöhet, ha veszünk egy trikót a blúz alá, ami szintén segíthet, hogy ne az ingünkbe szívódjon fel a dezodor java. 

Válasszunk megfelelő mosószert

Azt valószínűleg mondanunk sem kell, hogy a fehér színű ruhákat ne mossuk együtt más színnel. Még világos árnyalatú darabokkal sem. Csak így akadályozhatjuk meg ugyanis, hogy a textilekben található festékek elszínezzék a fehér anyagú ruháinkat. 

A tiszta fehér mosáshoz használjunk speciális tisztítószereket. Tegyünk természetes fehérítő anyagokat, például folttisztító sót a mosógépbe, ez megakadályozza, hogy ha kijöttek a foltok és szennyeződések a ruhából, az a vízben maradva szürkévé tegye a fehér anyagokat. 

Jó, ha a mosószerünk tartalmaz citromsavat például, ami a zsíros szennyeződésektől segít megszabadulni (ez még a műszálas textileknél is használható). A nátrium-perkarbonát (azaz folttisztító só) pedig a növényi foltok, tea, vörösbor, kávé, cékla vagy fű szennyeződéseitől tisztíthatja meg a ruháinkat. 

Az enzimes mosószerek azért hasznosak, mert már alacsony hőfokon is eltávolítják az ételek és italok okozta elszíneződéseket. 

Előkezelés a problémás részeken

A legnagyobb probléma a gallér és a mandzsetta részen lehet a fehér blúzoknál, a hónalj mellett ezek a területek sárgulnak meg leghamarabb. Ennek oka, hogy itt a bőr dörzsölődik az anyaggal, így még mélyebben a textilszálak közé kerül a testünkről származó faggyú. 

Mosás előtt a folyékony mosószert gyengéd mozdulatokkal dörzsöljük bele egy közepesen kemény, természetes szálú kefével. Ha ez sem elég, mert a textil már annyira elszíneződött, kimostuk előkezelés nélkül korábban, esetleg meg is vasaltuk, próbálkozhatunk szódabikarbóna és víz keverékéből álló pasztával, amit egy éjszakára állni hagyunk a foltokon, majd 30 fokos mosással öblítjük át. 

Jobb megelőzni a makacs sárgulás kialakulását, mivel a bőrről származó faggyút sokkal nehezebb eltávolítani az étel vagy fű okozta foltoknál. Ezért a mosáshoz is adagolhatunk egy kis szódabikarbónát, hogy még ragyogóbbak legyenek a fehér színű ruháink. 

A napfény segít

A fehér blúzok szárításához Arnott azt javasolja, hogy ha csak tehetjük, szárítsuk szabad levegő, mivel a napfény szintén segít élénkíteni a fehér textileket. “Ez különösen akkor nagyon fontos, ha a mosószerünk tartalmazott optikai fehérítőt. Az ultraibolya sugárzás, ami a természetes napfényből származik, aktiválja a textilszálakon maradt fehérítőt, így tényleg ragyogó lesz a fehérség.”

Számít a vasalás

Könnyíthetünk a dolgunkon, ha vállfán szárítjuk a blúzunkat vagy fektetve, ám ilyenkor nagyon figyeljünk, hogy világos fából készült, fém vagy műanyag legyen, mivel egy sötét fa vállfa könnyen elszínezheti, ahol hozzáér az anyag. 

Még a megfelelő szárítás mellett sem elkerülhető azért teljesen a vasalás. Ezt még olyankor végezzük el, amikor a blúz kicsit nedves, és csak közepes hőfokra hevítsük a vasalónkat. Fordítsuk ki a fehér blúzt, kezdjük a gallérnál, majd haladjunk a vállak felé. Ezután következnek az ujjak és végül a blúz teste. ne nyomjuk erősen az anyagot, mert így könnyen éleket vasalhatunk a textilbe, ráadásul a ruhánk élettartamát is rövidítheti.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!