A természet ihlette: 8 kreatív ötlet az idei karácsonyi dekoráláshoz

2021. november 26.
A tündérfényektől a saját kezűleg készített dekorációkig számos olyan apró dizájnrészletet építhetünk be az ünnepi dekorációba, amivel igazán különlegessé tehetjük otthonunkat a karácsonyi szezonra. Kosarak, természet inspirálta árnyalatok és meleg fények játsszák az idei trendekben a főszerepet.

Használjuk a zöldeket

A zöld szín hozzá tartozik a karácsonyi ünnepekhez, ezzel tehetjük természetközelibbé a dekorációnkat. Nem kell azonban megállnunk a fenyőnél. Az eukaliptuszágak és a gyapot egyre népszerűbbek nálunk is, és csodás friss érzetet kelthetnek otthonunkban.

„A növények soha nem mennek ki a divatból – mutatott rá Lynne Tocchet lakberendező. – Nem számít, mi az épp aktuális divat, vagy hova szánjuk, a zöldek frissessége a középpontja a téli dekorációnak.”

karacsony-dekoralas-inspiracio-termeszet

Fa és természetes színek a kiegészítőkben

Ahelyett, hogy a hagyományos karácsonyi színeket – arany, zöld, piros, fehér – használnánk, idén tegyük elegánsabbá otthonunkat: emeljünk be természetes elemeket és színeket a téli dekorációba. Válasszunk fából készült változatot a szokásos dekorációkból, így sokkal lágyabbá tehetjük az idei díszítés keltette érzéseket. „Szőkés-gesztenyés gyertyatartó az asztalon, nagy méretű fatálak illatosított fenyőtobozzal vagy fonott kosár, amiben a puha plédeket tarthatjuk, hogy csak néhány példát említsek” – sorolta Tocchet, hogyan vihetünk több természetes elemet a karácsonyi dekorációnkba.

Fátyolvirág a hó helyett

„Szintén a természetet hozza el az otthonunkba a fátyolvirág, ami olyan a karácsonyi dekorációban, mintha apró hópelyhek lepték volna el a vázánkat – mondta Jessica Harris lakberendező. – Nagyon szép a karácsonyfára díszként elhelyezett fátyolvirág is. Természetes textúrát, több réteget és mélységet, eleganciát ad a fenyőnknek.”

karacsony-dekoralas-inspiracio-termeszet

Apró fehér fények

Michelle Harrison-McAllister lakberendező az apró tündérfényekre esküszik, azt javasolja, ne csak a fán használjuk a fehér izzókat. Elbűvölő atmoszférát teremt az ablakok, faliképek, ajtókeretek és az ágytámla körül is. 

Zsineg és barna papír

„Ha van karácsonyfánk, használhatjuk az ajándékokat is az ünnep fényének emelésére – mondta Ginger Curtis lakberendező. – Ideje túllépnük a fényes piros és zöld papírokon, a matt, barna csomagolópapír és a zsineg az, ami egyértelműen uralja a trendeket. Még jobban kiemelhetjük a természetes hatást szárított citrom- vagy narancsszeletekkel, egy-egy rozmaringággal és masniba tűzött fenyőágacskával.”

Még személyesebbé és többfunkcióssá tehetjük az ajándékokat, ha textilbe csomagolunk. Így egyszerre ajándékozhatunk is konyharuhát, terítőt vagy éppen sálat, ugyanakkor csodaszép csomagolást alkothatunk.

Saját készítésű díszek személyesebbé teszik a hatást

„Az újrahasznosított alapanyagok és a saját készítésű dekoráció mindig divat – jelentette ki Tocchet. –mRáadásul még spórolhatunk is vele.”

Szívből, saját kezűleg készített csecsebecsék, falidíszek tehetik még meghittebbé az ünnepet a lakberendezők szerint. De díszeket, girlandokat, sőt, makramé alkotásokat is készíthetünk az ünnepre.

Érdemes használni a karácsonyfa szoknyát

A karácsonyfa talpára húzható szoknya egységesebbé és szebbé varázsolja az ünnepi teret. Nem kell azonban textilből készülnie feltétlenül a talpat elrejtő szoknyának, egy fonott kosár még elegánsabban mutat, mint egy hagyományos szoknya. Ez minimalistább, tisztább hatást eredményez, nem vonja el a figyelmet a díszekről és a fáról semleges szürke, halvány barna vagy natúr színével. 

Aszimmetrikus dekoráció

Mindegy, hogy a fát díszítjük vagy az ablakpárkányt cukorkafüzérrel, esetleg egy minifenyőt a hálószobába, a lakberendező szerint izgalmas csavart vihetünk a dekorációba némi aszimmetriával. Az egyenlőtlenül elosztott díszek garantáltan vonzzák a tekintetet. „Az egyetlen szabály, amit követnünk kell az aszimmetrikus díszítésben, hogy mindig páratlan számú elemmel dekoráljunk” – mondta Harris. 

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!