Mikor tisztítottad ki legutóbb a hajkefédet?

2022. január 14.
Pedig villámgyorsan túl lehet lenni rajta, és nemcsak a látvány, de a gombák és bacilusok eltávolítása miatt is fontos lenne. 

Gondoljunk csak bele: a hajkeféket, fésűket naponta többször használjuk, tisztítani viszont… a legtöbben vagy egyáltalán nem, vagy szökőévente egyszer tisztítjuk. Persze ez nem csak annyit kellene, hogy jelentsen, hogy kiszedjük a beleragadt hajszálakat!

A hajszálakkal együtt a fejbőrön található olajok, bőrdarabkák is a kefében végzik, azokról a termékekről nem is beszélve, amiket hajformázáshoz, hajápoláshoz használunk. Ezek sajnos remek táptalajt jelentenek a gombák, bacilusok elburjánzásának, sőt, fésülködéskor visszakerülnek a hajra a szennyeződések, így elzsírosítják a frissen mosott hajat. Ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk az eszközünket!

hajkefe-tisztitas

Legelőször elő kell készíteni a kefét tisztításra: ehhez egy sűrű fogú fésűvel vagy stilfésűvel lazítsuk fel, fésüljük ki a beleragadt hajakat és nagyobb szöszöket. A TikTok népszerű trükkje szerint samponba kell áztatni a kefét egy órára, de fakeféknél és üreges, nehezen kiszárítható daraboknál ez nem jöhet szóba. A sampon természetesen jó opció ezeknél is, de áztatás helyett folyóvízzel, fogkefével átdörzsölve is hatékonyan eltávolíthatjuk a szennyeződéseket. Fakeféknél szuper még a vízzel hígított teafaolajjal áttörölgetés, amit ugyan szintén le kell mosni a tisztítás végén vízzel, de kevés folyadék is elég hozzá, így nem fogjuk elrohasztani a kefét. Azért a biztonság kedvéért ezután tegyük fűtőtestre vagy hajszárítóval szárítsunk rá.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!