#nopoo – Ilyen az élet, ha elhagyod a sampont

2021. augusztus 07.
Az utóbbi években egyre nagyobb teret hódított a természetesség, ami magába foglalja a testszőrzet felvállalását és a kozmetikumok elhagyását is. Valljuk be, sokan szenvedtünk már csak a gondolattól is annak, hogy hajat kell mosnunk! Ha elegünk van a folytonos macerából, de nem akarunk búcsút mondani a szép, hosszú tincseinknek, akkor lehet, hogy nekünk találták ki a samponmentes életet. A csillogó sörényhez a #nopoo követői szerint ugyanis csupán annyit kell tennünk, hogy soha többé nem használjuk ezt a kozmetikumot.

Mi is az a #nopoo?

A samponmentesség természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól soha többet nem éri víz a fürtjeinket és hátralévő életünkben begyűjtjük a földön található összes porszemet, vagy rizsporos parókákat megszégyenítő egértanyát nevelgetünk majd a fejünkön. Ugyanis, ha elhagyjuk a sampont, akkor a hajunk öntisztulásba kezd – gondoljunk csak az állatok szép, csillogó bundájára, amik mindenféle kencefice nélkül is selymesek maradnak, vagy őseinkre, akik igazán szőrösek voltak, mégis sampon és balzsam nélkül élték az életüket.

Sőt, nem is kell ennyire messze mennünk a történelemben. A múlt század elején még szappannal mosták az emberek a hajukat, a korabeli újságcikkek szerint kéthetente, vagy hetente egyszer. A sampon csupán az 1930-as években bukkant fel Észak-Amerikában, majd csak az egyre növekvő reklámpiac segítségével vált elterjedté.

A sampon elég megtévesztő, hiszen azt ígéri, hogy fényes, sima, puha és jó illatú sörényünk lesz tőle (és ez ideig-óráig igaz is), de a benne található szulfátok valójában elősegítik azt, hogy a hajunk minél jobban zsírosodjon. A fejünkön található zsír ugyanis nem valami csúnya rossz undorító dolog, amit a testünk azért talált ki, hogy bosszantson minket: ezek a természetes olajok pont a fejbőrünk és a hajunk ápolására hivatottak, csak a sampon eltávolítja őket, ezáltal arra késztetve a testünket, hogy egyre több zsírt termeljen a védelemre – minket pedig arra, hogy egyre több, jobb és drágább kozmetikumokat kenjünk magunkra. Így, bár éppen az ellenkezőjét akartuk elérni, a sampon kiszárítja a fejbőrünket.

Mi fog történni?

Először is, a pénztárcánk vastagabb lesz… De komolyra fordítva a szót, ha kipróbáljuk, ne csüggedjünk el, ha az elején kissé zsírosnak tűnik a hajunk. A fejbőrünk mirigyeinek át kell programozniuk magukat arra, hogy nem lesz szükség már felesleges faggyúra, és ez az átmeneti állapot akár 2-6 hétig is eltarthat attól függően, hogy korábban milyen gyakran samponoztunk és milyen termékeket használtunk.

A hajunk elkezdi megtartani a nedvességet, és ha leizzadunk, a fejbőrünkön található baktériumok tesznek arról, hogy hamarosan savanyú, penészes szagot árasszanak ki magukból. Egy hét elteltével akár viszketni is elkezdhet a fejünk, és a korpát is hamarosan látogatóként köszönthetjük. A türelem azonban rózsát terem: az áttörést a sok kezdeti kellemetlen tünet miatt csak hetek múlva érhetjük el, amikor a mosás hiányához igazodva hajunk magától rendeződni és szépülni kezd. A fejbőrünk egészségesebb lesz és normál mennyiségű olajat fog termelni.

Ezt olvastad már?

A száraz, illetve göndör hajú emberek sokat profitálhatnak abból, ha kevesebb sampont használnak, mert két hajmosás között a fejbőrük elegendő olajat halmozhat fel – és valljuk be, a kevesebb is jobb, mint a semmi. De nem csak nekik, hanem azoknak is jót tesz a természetes hajápolás, akik gyakran festetik a hajukat vagy vetik alá magukat különféle szárító kezeléseknek, a sampon ugyanis csak még jobban károsíthatja fürtjeiket, ha nem megfelelően öblítik ki.

Kutyuljunk sampont házilag!

Az, hogy milyen sűrűn van szükségünk hajmosásra természetesen nem csak akarat kérdése: függ a hajunk hosszától, típusától, textúrájától, a génjeinktől, sőt, attól is, hogy mennyit edzünk. Mindenkinek különböző mértékben zsírosodik a bőre, amit a hormonjaink, a gyógyszereink és az általunk fogyasztott ételek is befolyásolnak. Van, akinek háromnaponta, van, akinek csak hetente van szüksége hajmosásra.

Az viszont bizonyított tény, hogy a túl sűrű hajmosás többet árt, mint használ, éppen ezért kezdetben az is nagy lépésnek bizonyulhat, hogy egyre későbbre toljuk a hajmosás időpontját. Egy kis kreativitással (na jó, meg sapkákkal, kalapokkal, hajgumikkal és kendőkkel) toldhatunk pár napot a fejmosáson. Sokat segíthetünk magunkon azzal is, ha vaddisznósörtéből készült hajkefét használunk, ami nem tépi a hajunkat, ellenben szépen eloszlatja rajta a zsírt: a végeredmény pedig egy természetesen fénylő, ápolt hajkorona lesz, ráadásul plusz hajmosás nélküli napokat is nyerünk. Egy-két ilyen alkalom után a fejbőrünk hozzászokik az egyre tágabb időintervallumokhoz, és tovább is kísérletezhetünk az időpontok kitolásával.

A samponmentes élet nem azt jelenti, hogy örökre búcsút mondunk az oly’ macerás mosásnak, csupán leegyszerűsítjük azt. Tiszta vízzel továbbra is tisztíthatjuk, de ha az nem elég, akkor egy evőkanál szódabikarbóna és egy csésze melegvíz keveréke is tökéletes a szennyeződések eltávolítására – utána azonban szükséges az almaecetes öblítés is, ami tisztítja és hidratálja a loknikat. Ez utóbbi önmagában is ápol, ha egyszerű, vízzel történő hajmosás után átöblítjük vele a hajunkat.

A tojással való hajmosás furcsán hangozhat, de sok szempontból előnyös. A tojás valójában kiválóan tisztítja a hajat, mivel egy természetes emulgelálószert, lecitint tartalmaz, amely fellazítja a szennyeződéseket, zsírokat és olajokat a hajszálakból. A-, B12-, D- és E-vitaminok, illetve és ásványi anyagok is vannak benne, amelyek elősegítik az egészséges haj növekedését, de a benne lévő szelén, jód, biotin és pantoténsav is megszépíti tincseinket. Csak üssünk néhány tojást egy tálba és keverjük össze. Ha aggódunk a szag miatt, akkor illóolajat is csepegtethetünk bele. Dolgozzuk a keveréket nedves vagy száraz hajunkba, hagyjuk rajta 20 percig, majd alaposan öblítsük ki meleg vízzel.

Az évszázadok óta antibakteriális, gombaölő, pórustisztító szerként ismert aloe vera elősegíti hajunk és a bőrünk megújulását. A levélből nyert dzsúszt fele-fele arányban keverjük össze desztillált vízzel, a mixet pedig dörzsöljük a fejbőrünkbe és 15-20 percig hagyjuk hatni.

A mosódió gyengéden bánik velünk, így ideális természetes alternatíva lehet azok számára, akik érzékeny bőrűek, ekcémások vagy több összetevőre allergiások. Ha nem készen, folyékonyan, hanem porított formában vásároljuk, akkor egy teáskanálnyit keverjünk össze kevés vízzel. Ha egész diókra tettünk szert, akkor 3-4 darab héját adjuk hozzá fél deci vízhez, pároljuk 10 percig, majd sűrítsük kukoricaliszttel.

Egy próbát megér

Ha égő, piros foltok jelennek meg a fejbőrünkön, esetleg hullani kezd a hajunk, akkor mindenképpen mossuk meg. Nem muszáj drasztikusan, egyik napról a másikra kihajítani a samponunkat – már az is rengeteg előnnyel jár, ha néhány nappal, akár héttel megtoldjuk a hajmosások között eltelt időt. A hajunk textúrája javul, nem lesz szükségünk annyi hajformázó termékre. Ráadásul kevesebb műanyagszemetet is fogunk termelni.

Ha nem szeretnénk azonnal megválni a szakértők által előállított samponoktól, akkor kísérletezhetünk azzal is, hogy csak minden második hajmosásnál kenjük fel azt a fejünkre, de ez esetben csakis szulfát- és szilikonmentes termékeket alkalmazzunk. Használjunk kevesebb sampont, és azt is csak a hajtövekre és a fejbőrünkre vigyük fel, a balzsamot viszont éppen ellenkezőleg, kizárólag a hajhosszra alkalmazzuk. Kipróbálhatjuk a természetes sampontömböket is, amelyekért nem csak a hajunk, hanem a környezetünk is hálás lesz.

Két hajmosás között szárazsamponnal vagy babahintőporral mérsékelhetjük a fejünk csillogását, de végső esetben egy szép lófarok vagy kendő bármire megoldást jelent. A bőrgyógyászok és fodrászok vitatkoznak a régi-új #noshampoo trenddel, mert meglátásuk szerint a fejbőr gyulladását okozhatja – de nincs probléma azzal, hogy sokaknak más a véleményük. Ha azonban szeretünk kísérletezni és elég elszántak vagyunk a természetesség irányába, akkor egy próbát mindenképp megér.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!