8 meglepő dolog történhet veled, ha nem iszol alkoholt

2022. január 15.
Sokan indították azzal az elhatározással az újévet, hogy egy hónapig nem isznak alkoholt. Mindannyian ismerjük az absztinencia jótékony hatásait: javul az alvás, a bőr, az emésztés és a hangulat. Vannak azonban olyan, nem látható hatásai is az alkoholmentességnek, melyekre nem is gondolnánk.

Ahogy minden esetben, mikor valami olyan dologról mondunk le, ami alapvetően káros és szükségtelen a szervezetünk számára – mint például a dohányzás vagy az alkohol – számos jó dolog történik a testünkkel. Ugyanakkor meglepő változásokkal is számolhatunk, mint például az élénk, életszerű álmok és a farkaséhség.

8-dolog-akohol-nelkul

Kezdetben romlik az alvás

Ágyba pattanunk azzal az elvárással, hogy életünk legjobb alvását élhetjük át, hiszen nem ittunk alkoholt egész szilveszterkor, aztán csak várunk, várunk és várunk, de elaludni azt nem tudunk. Ha valaki szinte minden nap fogyasztott alkoholt egészen addig, míg el nem határozta, hogy tart egy átemeneti absztinenciát és januárban nem iszik, előfordulhat, hogy tapasztal némi inszomniát. 

„Ez azért van, mert az alkohol depressziót okoz a testben, és alvó üzemmódra kapcsolja – mondta Katie Witkiewitz pszichológus, az Új-Mexikói Egyetemi Orvosi Központ addiktológusa. – Ha elveszik a szert, a testnek és az elmének újra kell tanulnia, hogyan aludjon el magától, jelen esetben az alkohol nélkül.”

A jó hír, hogy ez csak a kezdeti napokban lesz így. „Ha ilyet tapasztalunk az elején, ez javulni fog, és jobban alszunk, mint előtte” – tette hozzá az addiktológus.

Később tényleg jobban alszunk

Attól függően mennyi alkoholt fogyasztottunk és milyen rendszerességgel, néhány nap, esetleg hét után beállnak az éjszakák és sokkal kipihentebben ébredünk. „Sok embert az lep meg a legjobban az alkohol elhagyása után, mennyire pihentető tud lenni az alvás – mondta Witkiewitz. – Nem is tudatosul bennünk, milyen hatással van az alkohol az alvásunkra és az energiaszintünkre hosszú távon.”

Míg a normál alvási ciklusban 6-7 REM-fázis van általában – ez az alvás legpihentetőbb ciklusa –, ha alkoholt fogyasztunk, csupán 1-2 REM-fázis lesz az éjszakánkban.

Élénk, életszerű álmok

Több REM-fázis, több álom. „Jó eséllyel az alkohol hatással volt arra is, ha nem álmodtunk vagy nem emlékeztünk az álmainkra” – mondta az addiktológus. Az újonnan megjelenő több álom sokkal élénkebb is lehet alkoholmentesen, mivel teljesen más módon működünk, és az agyunk próbál napirendre térni efölött, igyekszik a helyére tenni a dolgokat. 

Ugyanez történt sok emberrel a járvány kezdetén is, ezért tapasztalhattunk akkor is sokkal élénkebb álomtevékenységet.

Hatalmas éhség

Az alkoholban rengeteg kalória van, amit megszokott a szervezetünk és követelheti, ha felhagytunk az italfogyasztással. Ne lepődjön meg senki, ha ez az éhség különösen a gyorséttermi ételek és finomított ételek iránt lesz erős.

Ha régóta fogyasztottunk jelentősebb mennyiségű alkoholt, a testünknek rengeteg pluszenergiát kell a szerveink javítására fordítani, ami szintén az éhséget fokozhatja. A szakemberek azt javasolják, igyunk minél több vizet és együnk fehérjében gazdag élelmiszereket, hogy támogassuk a testünk működését.

Kívánjuk az édességet

Mivel az alkohol rengeteg cukrot tartalmaz, az édességeket is sokkal erősebben kívánhatjuk. „Nem ajánlatos azonban ilyenkor engedni a csábításnak és sütivel, fagyival enyhíteni a vágyakozást – mondta Witkiewitz. – Bármilyen változás éri az embert, a zsigeri reakciónk, hogy éhséget érzünk. Van benne szerepe az unalomnak is, a jutalmazásnak is. És a legkönnyebben elérhető jutalom az ember számára az étel.” A gyakori fogmosással, gyógyteákkal és gyümölcsökkel felülkerekedhetünk az édesség iránti vágyon.

Kedvetlenné válunk

Különösen azt érheti meglepetésként a kedvetlenség, aki azt remélte, hogy szárnyalni fog, ha nem iszik alkoholt, elmúlnak a hullámvölgyei. „Az alkohol rengeteg ponton avatkozik be az idegrendszerünkbe, szinte minden neurotranszmittert érint, ahogy azokat a molekulákat is, melyek az agy sejtjei közötti kommunikációért felelősek. Ha kivesszük az alkoholt a képből, elnémulnak egy időre ezek a kapcsolatok, míg újra nem rendeződnek az idegsejtek – magyarázta az addiktológus. – Az alkohol egy túlstimulált állapotban tartotta az agyat, ez most nincs, enélkül is meg kell tanulnia működni.”

Erőfeszítés nélkül javulhat a teljesítményünk

Az alkohol felhagyásával párhuzamosan egészségesebben is akarunk étkezni és többet edzeni? Még ha csak egy hónap is, ameddig nem iszunk, akkor is összeadódhatnak a hatások. A kutatások szerint ez a három életmódbeli változtatás hatalmas lendületet adhat egymásnak. 

Eleve már az a tény, hogy nincs másnaposság és minden nap úgy ébredhetünk fel, hogy van energiánk, jelentősen javít az esélyén annak, hogy nem hagyjuk ki az edzést aznap és egészséges ételeket készítünk magunknak. 

Egészségesebb dopaminforrások után néz az agy

Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás szerint azok, akik az évet úgy kezdték, hogy egy hónapig nem ittak alkoholt, az év folyamán is kevesebbet ittak utána. Ennek hátterében az állhat, hogy az egy hónap, amit az emberek alkoholmentesen adtak maguknak, elég volt arra, hogy megtalálják, józanul miben lelik örömüket. „Ilyen természetes dopaminserkentők lehetnek például a zene vagy a testmozgás” – mutatott rá az addiktológus.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!