Az UCLA orvosszakértője, John Mafi a Popsugarnek mondta el, szerinte mi az a négy étrend-kiegészítő és vitamin, amit mindenképpen szednünk érdemes ebben az időszakban.
1. Probiotikumok
Egyre inkább kiderül, hogy az emésztőrendszer egészsége majdhogynem a test egészségével egyenlő, ezért nem csak egy nagyobb antibiotikum-kúra után érdemes probiotikumot szedni vagy figyelni a bélbaktériumoknak kedvező étkezésre. Szerencsére számos élelmiszerrel jótékony probiotikumokhoz juthatunk, ilyen a savanyú káposzta, a kimchi, a kombucha vagy a joghurt és a kefír is.
2. Cink
A cink nagyszerűen támogatja az immunrendszert, pezsdíti a vérkeringést és szerepe van az inzulinszabályozásban is. Ráadásul általános detoxikáló is, így mindenképpen érdemes figyelnünk a cinkbevitelünkre. A cinkről szóló tanulmányok szerint pasztilla és a szirup formátumban érdemes fogyasztani, de természetes módon a spenótban, marhában, garnélában, vesebabban és napraforgómagban is jelentős mennyiségű cink van.
3. C-vitamin
Magyarázni sem kell, miért fontos a C-vitamin bevitele! Hosszú távon szedve képes lerövidíteni a betegségek időtartamát, az immunrendszer legyengülése esetén hasznos társunk. Az talán köztudott, hogy különböző citrusfajtákban sok C-vitamin van, de brokkoliból, kelből, kelbimbóból is jelentős mennyiséget vihetünk be belőle a szervezetünkbe.
4. D-vitamin
Erősíti az izmokat és a csontokat, segít a stresszel, szorongással való megküzdésben, erősíti az immunrendszert: különösen a téli hónapokban nagyon fontos a D-vitamin pótlása, mert a szervezetünk napfény hatására állítja elő, a borongós hónapokban azonban ez nem könnyű feladat. Meglepő, de a vadon termett gombákból is nagyobb mennyiségű D-vitaminhoz juthatunk, mesterségen termesztett gombákat azonban nem éri UV-fény, így ne a konzerves gombával próbáljuk meg kiváltani az étrend-kiegészítőnket!
Forrás: Popsugar