Szomorú vagy és rosszkedvű? Gondolj arra, amiben a legjobb vagy!

2022. január 25.
Egy friss kutatásból kiderült, hogy a lehető legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy kimásszunk a rosszkedv és szomorúság csapdájából, ha azokra a képességeinkre gondolunk, amikben igazán jók vagyunk. Tényleg működik.

Úgy gondoljuk, elég jók vagyunk a mindfulness technikákban? Akkor ez a lehető legjobban működik majd. Vagy éppen teljesen más képesség az erősségünk? Akkor használjuk azt! Az Ohio Állami Egyetem kutatói ugyanis arra jöttek rá, hogy ha valaki szomorú, nagyon gyorsan javulhat a kedve, ha arra gondolt, amiben a legjobb. (Nem meglepő módon, akik a vizsgálat során azt a feladatot kapták, hogy a gyengeségeikre gondoljanak, cseppet sem lettek jókedvűbbek.) 

A vizsgálat legérdekesebb megfigyelése azonban az, hogy a módszer úgy is működött, ha az embereket egyszerűen csak megdicsérték, hogy milyen jók bizonyos dolgokban, majd erre gondoltak. „Nem számított, hogy valóban jók-e az adott dologban. Maga a tény, hogy elhitték, jók valamiben, hatásossá tette a módszert” – mutatott rá Daniel Strunk, az Ohio Állami Egyetem pszichológiaprofesszora, a kutatás társszerzője.

Elég, ha elhiszed!

A felismerés egyrészt azért fontos, mert a pszichoterápiában korábban arra fókuszáltak, hogy megjavítsák azt, amiben az ember rosszul működik. Az utóbbi években azonban egyre jobban az emberek erősségeire való összpontosítás terjedt el, hogy ezt használják a problémákkal való megküzdésre, például a depresszió ellen. „Folyamatosan zajlanak kutatások, hogy megfejtsük, hogyan segíthet, ha az erősségeinkre fókuszálunk – mondta Strunk. – Valószínűleg, ha valakit az elejétől fogva bátorítanak, az nagyobb önbizalmat és a saját képességeibe vetett hitet eredményez, ami jobb eredményekhez vezet.”

Ha a másik oldalról nézzük: ha valakinek azt mondják, nem olyan jó valamiben, nem próbálja olyan erősen vagy nem olyan meggyőződéssel áll hozzá, hogy sikerülni fog.  A felfedezések hasznosak lehetnek a terapeutáknak, hogy a hozzájuk fordulók erősségeit építsék, és a kutatók szerint az eredmények bárkinek segíthetnek, akik szomorúsággal és lehangoltsággal küzdenek.

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!