Így segíthet a mindfulness a stresszkezelésben

2018. február 07.
A mindfulness technikák egyre népszerűbbek a nyugati kultúrákban is. Nem véletlenül: a buddhista eredetű gyakorlatok segítenek a jelenre fókuszálni, ez pedig a stresszkezelésben is hihetetlenül hatékony lehet.

A mindfulness egy olyan relaxációs technika, amely az aktív jelenlétre épít. Mélyebb önmegértést és elfogadást tanít, és segíthet a digitális korban a jelenre fókuszálni a külső környezet és a belső folyamataink tudatosításának segítségével.

Talán misztikusan hangzik, pedig valójában napi pár perc elegendő lehet ahhoz, hogy a technika segítségével csökkentsük a stresszt az életünkben és elinduljunk a tudatosítás útján.

Így kezdj bele: írásgyakorlat a tudatosításért

Nincs más dolgunk, mint hogy leírjuk minden nap egy füzetbe, hogy mit ettünk, mit edzettünk, hogyan aludtunk, hogyan éreztük magunkat a bőrünkben, kikkel és miről beszéltünk aznap ­– tehát mindent, akár testi, akár lelki történésről van szó!

Ezzel az átfogó leírással olyan összefüggéseket is megláthatunk a különböző területek között, amiket eddig kategorikusan szétválasztottunk. Hiszen ha vezettünk is naplót, abba nem került bele az étkezés, illetve ha étkezési vagy álomnaplót is vezettünk, abból nagy valószínűség szerint kimaradtak a „lelkizős” leírások. A módszeres lejegyzést természetesen kis önelemzés kell, hogy kövesse, így napról napra módosíthatunk a szokásainkon.

Az írás szép lassan napi rutinná, kis szertartássá alakulhat, amikor ténylegesen csak önmagunkkal foglalkozhatunk: őszintén, szégyenérzet és szorongás nélkül, a fejlődésünk érdekében.

Tudtad, hogy a fogyókúrád is sikeresebb lehet, ha naplót írsz?