Talpba adott zsírinjekció szüntetheti meg a lábfájást

2022. február 01.
A kutatók meglepő, a plasztikai sebészetből vett gyógymódot találtak a talpi bőnye gyulladása által okozott fájdalom megszüntetésére. A páciensek saját zsírját injekciózták a talpba, így enyhítették a panaszokat.

A láb- és talpfájás leggyakoribb oka az úgynevezett talpi bőnye gyulladása. Ezt a nem megfelelő – magas sarkú vagy vékony talpú – cipők viselése váltja ki, de a rossz tartás, a gyenge lábboltozat is hozzájárul a panaszok kialakulásához. A pácienstől zsírleszívással eltávolított testzsírt már gyakran használja a sebészet más testtájak feltöltésére, például mellrekonstrukciónál, fenék nagyobbítására. A kutatók azonban rájöttek, hogy a fájdalmas gyulladást is csökkentheti a talpban, ha saját zsírt fecskendeznek a területre, derült ki a Plastic and Reconstructive Surgery című orvosi szaklapban megjelent tanulmányból. 

talp-fajdalom-zsir-injekcio

A Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói vizsgálták meg az új kezelési módszer hatékonyságát a talpi bőnye gyulladásában szenvedőknél. „A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a páciensek fájdalma jelentősen csökkent és javult a mozgékonyságuk, képesek lettek ismét olyan aktivitásra, mint egy évvel korábban – magyarázta dr. Beth és Jeff Gusenoff, a tanulmányt végző házaspár, az egyetem plasztikai sebész professzorai. – A krónikus gyulladás a sarokcsontnál, azaz a talpi bőnye gyulladása, roppant frusztráló, hiszen az ember nem tud sétálni, sportolni, vagy egyáltalán játszani a gyerekeivel. A folyamatos fájdalom minden energiát elszív – folytatta Beth Gusenoff. – 4-6 hónappal a kezelés után a kutatásban résztvevők azt érezték, hogy több mindenre képesek és jobban érezték magukat.” A kutatók hozzátették, hogy következő lépésben több résztvevővel szeretnék megismételni vizsgálatukat, hogy több információt gyűjtsenek. 

A zsírinjekció fájdalmas beavatkozás és műtét nélkül enyhítheti a talpi bőnye gyulladását. „A probléma egyik kezelési módja a műtét, ám ez kockázatos eljárás. Ha túl sokat metszünk ki, az destabilizálhatja a lábat vagy fájdalmas hegekhez vezethet” – mondták a kutatók, akik már korábban is használták a saját zsír beinjekciózását különböző eredetű lábfejfájdalmak esetén. Ezért feltételezték, hogy a lábfájás egyik leggyakoribb okánál, a talpi bőnye gyulladásánál is javíthat a betegek állapotán, hiszen a zsír nagy mennyiségben tartalmaz őssejteket és javítja a saját szövet regenerációját. „Ha vágunk, sebhely marad. A zsír azonban más módon, regenerációval gyógyít – mondta dr. Jeff Gusenoff. – Az eljáráshoz egy tompa, tűszerű eszközzel apró lyukat hozunk létre a kötőszövetben, ahova a más testtájakról – leggyakrabban hasról vagy belsőcombról – leszívott zsírt injektáljuk be. A betegeknek ezután nagyjából hat hétig kerülni kell, hogy hosszabb időt talpon legyenek. A gyógyulás lassú, nem történik azonnal csoda, viszont nem károsítja a szöveteket.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!