A Kardashian-testalkat károsabb, mint eddig gondolták

2022. február 02.
Széles csípő, nagy fenék darázsderékkal - a testalkat, amit a Kardashian-család nőtagjai hoztak divatba - sokkal károsabb a nők testképére és önbizalmára, mint azt eddig sejtették a szakemberek. Legalábbis ez derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

A torontói York Egyetem kutatóinak tanulmányából kiderült, hogy a vékony, mégis telt testalkatú nőkről látott képek a közösségi oldalakon sokkal nagyobb károkat okoznak a fiatal nők testképében és önbizalmában, mint azt korábban gondolták. Kim Kardashiant és Kyle Jennert nevezték meg a kutatók, mint a két leghatásosabb influenszert, akiknek online ténykedése komolyan károsítja a nők önmagukkal szembeni elvárásait. 

A Kardashian-testalkatot a kutatók úgy írták le, mint egy gömbölydedebb vagy sokkal teltebb testtípus, amelynek jellegzetessége a nagyon vékony derék és teljesen lapos has, de nagy fenék és mell, valamint széles csípő. Az utóbbi években ez a testalkat vált a legkívánatosabbá, köszönhetően a közösségi oldalaknak és mainstream médiának. „A #thick, #thicc és #slimthick hashtagek mögött 6,2 millió, 3,4 millió, illetve 1 millió poszt gyűlt össze az Instagramon, önmagában a #slimthicc tagnek 134 millió találata van a TikTok-on” – mondta a kutatás vezetője a 2021-es év közösségi oldalainak trendjeit összegezve. A Kate Moss-típusú, fiúsan vékony ideált hurrikánszerűen söpörte el a Kardashian-világ. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Nem csak a domborulatokkal ártanak

Az influenszercsaládon gyakran kérik számon azt is, hogy nem spórolnak a képmanipulációval, filterekkel. (A Photoshop-bakikat vadászó internetezők mindig találnak valamit, ami ékesen bizonyítja a képszerkesztést, bármennyire is tagadják a Kardashian-család nőtagjai. Legutóbb például – egy azóta az Instagramról törölt posztban – Kim Kardashian lába esett áldozatul a túl erős képszerkesztésnek.)

Mára rutinná vált, hogy megszerkesztjük a képeket posztolás előtt. „A vékony ideált ez még vékonyabbá és még elérhetetlenebbé tette egy hétköznapi nőnek” – mutattak rá a York Egyetem kutatói. 

Nem illegális a fotók szerkesztése vagy a plasztikai műtét, de a valóság manipulálása sem tesz jót a követők önértékelésének. Ilyen például, amikor Kim Kardashian az arcán található pikkelysömörös foltról posztolt szelfit. Ennél azt gondolhatták a követői, hogy egy filterezetlen, teljesen natúr képet rakott ki. „Olyan képeket raknak ki, amelyeken azt mutatják, hogy ők is esendő emberek, ugyanolyan problémákkal, mint a követőik. Teszik mindezt sunyin filterezett képekkel és megszerkesztett videókkal, hogy azért fenntartsák a saját magukról kialakított képet” – mondta Mik Zazon, a testünk elfogadásáért küzdő influenszer. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian)

Sarah McComb és Jennifer Mills, a kutatás vezetői azért végezték el a vizsgálatukat, hogy kiderítsék, milyen összefüggés van az egyre népszerűbb testkép és a testünkkel való elégedettség között. Ehhez több mint 400, 18-25 év közötti nőt kérdeztek meg, akik azt vallották magukról, hogy nagyon gyakran használják az Instagramot. A megkérdezett nőknek 13 fotót mutattak olyan influenszerekről, akiknek kevesebb, mint 60 ezer követője van. Teljesen különböző testalkatú nők voltak közöttük a Kardashian-típustól a sportoson át a vékonyig.

Szemben a médiát korábban uraló vékony alkattal, ma már a sovány, mégis telt idomokról mondták azt legtöbben, hogy ez az ideális testalkat. Ugyanakkor ez az alkat még inkább azt eredményezte, hogy a nők elégedetlenek lettek a súlyukkal és a megjelenésükkel, mint a korábbi ideál, a vékony alkat, derült ki a vizsgálat eredményéből.

A hasonlítgatás túlnyúlik a képernyőn

A külsővel kapcsolatos perfekcionizmus – a teljesen irreális és egészségtelen Kardashian-test elérésének vágya – étkezési zavarokhoz, a súly kontrollálásával kapcsolatos egészségtelen szokásokhoz, alacsony önértékeléshez és szorongáshoz vezethet. „Ha a közösségi oldalon azt látjuk, hogy valaki a sovány, mégis telt testet isteníti és úgy érezzük, nyomást helyeznek ránk, hogy egyszerre fittek és gömbölyűek legyünk, a legjobb, amit tehetünk, hogy megnyomjuk a kikövetés gombot – tanécsolta a testpozitív influenszer. – Ha a közösségi oldalakról nem szeretnénk lemondani, kövessünk olyan embereket, akiket ismerünk, a barátainkat és azokat, akik arra inspirálnak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.”

A test és a különböző testalkatok sokféleségének elfogadását soha ennyien nem szorgalmazták, a kutatók szerint a gömbölydedebb idomok nem alternatívát jelentenek a korábbi vékonyságkultuszra. Valójában sokkal veszélyesebb ezt hangsúlyozni, mivel a nők számára ahogy a túlzott vékonyság, úgy a nagyon kontrasztos vékony, mégis gömbölyű testalkat elérése sem reális és egészséges.

Forrás: New York Post Fotó: Instagram

Olvass tovább!