Utálod leírni a tennivalókat? Így tervezz előre mégis!

2022. február 03.
Mindenkinek megvannak a saját, jól bevált módszerei arra, hogyan tervezze meg a napokat, heteket, hónapokat. Vannak, akik egyáltalán nem szeretnek tervezni, míg mások minden apró feladatot, tennivalót, időpontot és baráti találkozót akkurátusan felvezetnek a határidőnaplójukba. Ők azok, akiknek több különböző listájuk, naptárjuk és tervezőjük is van, hogy biztosak legyenek benne, soha, semmiről nem feledkeznek el. De mi van akkor, ha utálunk folyton feljegyezni mindent? Mutatunk öt praktikus módszert azoknak, akiknek borsódzik a hátuk a határidőnaplóktól és jegyzetfüzetektől!

Nem kell a végletek emberének lenni, vannak, akik valahol a kettő között helyezkednek el: szeretik, ha mindennel szép sorban haladnak, de eszükbe sem jutna felírogatni a tennivalókat egy papír alapú naptárba. Szerencsére nem ez az egyetlen módja annak, hogy mindent szem előtt tartsunk. 

tervezes-hataridonaplo-nelkul

Időzítők és értesítések a telefonon

Nem csak az ébresztésre lehet figyelmeztető hangot beállítani. A különböző időpontokat, feladatokat, születésnapokat, munkamegbeszéléseket szintén időzíthetjük, nehogy elfelejtsük. A telefon valószínűleg mindenkinek kéznél van, így biztosan észrevesszük a jelzést. Abban azért nem árt precíznek lenni, hogy pontosan címkézzük fel a riasztásokat, nehogy aztán azon kelljen törni a fejünket, vajon mit is akart jelezni nekünk a telefon?

Okoseszközök használatban

Egyre többen alakítanak ki okosotthont. A hangfelismerő funkció azt is jelenti, hogy egyszerűen utasításokat adhatunk ki, amit az otthoni okoseszköz megjegyez helyettünk. Ilyen lehet például, hogy szóljon, ha valami tennivalónk van. Például megkérhetjük, hogy emlékeztessen minket arra, pénteken tízkor szemorvoshoz kell mennünk, előtte két órával szóljon. Természetesen több dolgot is beállíthatunk egyszerre, hogy semmi se merüljön feledésbe.

Google Calendar és az emlékeztetők

Annak, aki utál papírra jegyzetelni, rossz hír, de még mindig a papír alapú határidőnapló a leghatékonyabb módja annak, hogy az időpontokat és határidőket észben és rendben tartsuk. Nem sokkal rosszabb azonban egy virtuális kalendárium, például a Google Calendar. Ebben nem csak az adott időpontot jegyezhetjük fel, de kérhetünk figyelmeztetőt, jegyzeteket és feladatokat is beállíthatunk, a számítógépet és a telefont pedig szinkronizálhatjuk, így mindenhol ugyanazt a naptárt látjuk.

Megosztott dokumentumok a barátainkkal

Ha valamilyen közös programra készülünk, a Google Sheets vagy az Excel segítségével egyszerre jegyzetelhetünk, frissíthetjük a listákat a barátainkkal. Így hatékonyabb lehet a lánybúcsú szervezése vagy éppen a közös hosszú hétvége előkészületei. Sőt, ami fontos és határidős, akár a Google Calendarba is belinkelhetjük.

Olyan rendszert használjunk, amit tudunk tartani

Az egyik, ha nem a legfontosabb dolog, hogy olyan rendszert és rutint alakítsunk ki, amihez aztán tudjuk is tartani magunkat. Ne egy nagy rendszerben gondolkodjunk. Bontsuk le a hetet, a napot több kisebb egységre, hogy jobban átlátható legyen: például van a hétköznap reggeli rutin, a hétvégi reggeli rutin, a szerda esti rutin, és így tovább. Ezekhez társíthatunk különböző feladatokat, melyek így könnyebben válnak automatikussá az életünkben. Például csütörtök este válaszolunk az e-mailekre, péntekre már nem szervezünk megbeszélést, szombaton közös futás a legjobb barátnőnkkel.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!