A külsőnk elárulhatja, hogy barátságosak vagyunk-e?

2022. február 06.
Az emberek gyakran a másik arca alapján ítélkeznek mások személyiségvonásai felett. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy különösen a társas viselkedéssel kapcsolatos tulajdonságainkra igaz ez. Ugyanakkor a csak a külsőségek alapján történő ítélkezés – az első benyomás – általában téves, és az előítéletekből táplálkozik.

A külső igenis számít. Amikor valakivel először találkozunk, jó eséllyel az első benyomásunk az alapján alakul ki, hogy néz ki a másik ember, különösen az arca. Még azokban a helyzetekben, amikor az arcvonások teljesen irrelevánsak (például eldönteni, hogy a vádlott bűnös vagy ártatlan, vagy kiválasztani, melyik Airbnb lakást vegyük ki a nyaralásunkra), előnyt jelent a megfelelő kinézet. (Azok a vádlottak, akik megbízhatónak látszanak, sokkal kisebb eséllyel kapnak súlyos büntetést, és a szép lakástulajdonosoknak is többet hajlandóak fizetni az emberek a lakásbérletért.)

Rossz hír, hogy a külső alapján való ítélkezés gyakran téves. A legtöbb ember azonban szentül hiszi, hogy mások személyiségét biztosan meg lehet tudni abból, hogy néznek ki, de ez hatalmas tévedés. Viszont ezek a tévedések dönthetnek fontos kérdésekben, ezért nagyon lényeges megértenünk, melyek azok a helyzetek, amikor az emberek sokkal nagyobb eséllyel döntenek az alapján, hogy néz ki a másik.

kulso-elso-benyomas-szamit

Az amszterdami Vrije Egyetem kutatója, dr. Bastian Jaeger megvizsgálta, mikor befolyásolja az embereket az, milyen az arca egy másik embernek, és milyen személyiségvonásoknál érzik úgy, hogy azok meghatározhatók a külső alapján. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az emberek nagy része úgy gondolja, az arcvonásokból következtethetnek arra, mennyire barátságos és melegszívű valaki.

Erkölcs, hozzáértés és társas lény

Amikor az emberek megítélik egymást, három fő személyiségvonás számít igazán: az erkölcsösség (mennyire megbízható és őszinte valaki), a hozzáértés (intelligencia és képességek) és a társasági viselkedés (barátságos és melegszívű). A három közül általában az erkölcsösség a legfontosabb, ugyanakkor a társas helyzetekben az a fő szempont, vajon segítene-e nekünk a másik ember, tehát melegszívű és barátságos-e. Tehát minden élethelyzetben más a fontos, hiszen ha agysebészt keresünk, az a lényeges, mennyire jó szakember, nem az, mennyire kedves. 

Milyen a barátságos arc?

A kutatók azt is megvizsgálták, az emberek szerint hogy néz ki a megbízható, a jó képességű vagy éppen a barátságos arc. Arra nagyon hamar fény derült, hogy a többség úgy érzi, a legjobban arra lehet az arcvonásokból következtetni, mennyire társas lény valaki: a külső alapján eszerint megállapítható, hogy valaki egy idegennel szemben mennyire barátságos, kedves és segítőkész. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez igaz is, csupán az emberek gondolják azt, hogy valóban így működik

De miért hiszik azt az emberek, hogy az arc alapján tudják, kedves és barátságos-e valaki? A válasz az érzelmek kifejezésével lehet összefüggésben. Az ugyanis, hogy valakit mi jellemez társas helyzetekben, az érzelmekhez kapcsolódik, ahhoz, hogyan mutatja ki az érzéseit és hogyan válaszol mások érzéseire. Az emberek viszont hajlamosak azt hinni, legfőképpen az érzelmek kifejezése jelenik meg a külsőnkön. 

Ne hagyjuk, hogy elvakítson a szépség

A tanulmányból kiderült, hogy a külső sokkal nagyobb szerepet játszik a társas helyzetekben, mint korábban gondolták. Ám ha valaki a külsőségekre fókuszál, amikor döntéseket hoz, tévútra vihet. Bár azt hisszük, az arcvonásokból kiolvashatjuk, valaki kedves-e vagy sem, könnyű-e együttműködni vele vagy sem, jobb, ha mégis inkább arra törekszünk, hogy ne dőljünk be a csinos arcnak, megnyerő vonásoknak, különösen azokban a helyzetekben, amikor fontos döntéseket kell hoznunk.

Forrás: Psychology Today Fotó: Unsplash

Olvass tovább!