6 egyszerű lépés, amivel a boldogság beköltözik hozzánk

2021. augusztus 31.
Bár a magazinok és önsegítő könyvek szívesen állítják be a boldogságot úgy, mint egy misztikus és ezoterikus dolgot, valójában számos, tudományos módszerekkel megfogható alkotóeleme van. Biológiai, szociológiai és pszichológiai tényezők határozzák meg vagy alkotják a boldogságot.

Azt is előszeretettel hangsúlyozzák az önsegítő újságcikkek és könyvek, hogy a boldogság csak döntés kérdése, ám bárki bármit állítson, ez nem működik ilyen egyszerűen. Vannak viszont olyan lépések, melyek tudományosan igazoltan hasznosak, ha szeretnénk közelebb jutni a saját érzéseinkhez, és ezek a gyakorlati tippek ily módon közelebb vihetnek a hőn áhított boldogsághoz is. 

Legyünk aktív hallgatóság

Bár nagyon hasznosak az olyan virtuális eszközök, mint a Zoom vagy a FaceTime, hogy távol lévő ismerőseinkkel, szeretteinkkel tartsuk a kapcsolatot akkor is, ha személyesen nem lehet, mégis gyakrabban elkalandozik az elménk az ilyen beszélgetések alatt, mint szemtől szembe. Nagyon fontos, hogy elhatározzuk, aktívan figyelünk a másikra. A hatás nem marad el, ha így teszünk. „Az aktív hallgatás legfőbb célja, hogy elmélyüljön a kapcsolódás és a kommunikáció és valóban megértsük, mit akar mondani a másik ember – hangsúlyozta dr. Emiliana Simon-Thomas, a Berkeley Egyetem pszichológusa. – Csak ezáltal tudatosulhat bennünk, milyen fontosak a személyes kapcsolatok a boldogságunkhoz.” Ha gondozzuk a kapcsolatainkat másokkal, sokkal boldogabbak leszünk. 

6-lepes-boldogsag

A testbeszéd nagyon fontos eleme az aktív hallgatásnak. Ez képernyő előtt ülve is nagyon lényeges. Üljünk úgy, hogy a beszélő jól lássa, tényleg figyelünk rá, legyen észrevehető, ha bólogatunk vagy más reakciónk van az elhangzottakra. Tegyünk fel kérdéseket, természetesen nem megszakítva az eszmefuttatást, és személyes visszacsatolást is adjunk, ne csak üres sablonokkal válaszoljunk. Hacsak nem kérik kifejezetten, tartózkodjunk attól, hogy kéretlen tanácsokat osztogatunk. A mi feladatunk ezúttal a hallgatás és megértés, nem az, hogy megmondjuk a beszélőnek, mit tegyen.

Spontán kedvesség

Az egyik legtöbb jutalommal járó, ám annál nehezebb feladat a boldogság felé vezető úton. A kiindulási pont legyen az, hogy naponta több alkalommal cselekedjünk valami jót más emberekkel. Ide tartozik az is, hogy egyszerűen megköszönjük a boltban az eladó segítségét vagy megkérdezzük egy barátunktól, hogy van, és nem várjuk meg, míg ő jelentkezik. Hogyan érezzük ettől mi jobban magunkat? A hála általánosságban növeli a boldogságérzetet. Minél nagyobb hálát érzünk mások felé – és minél inkább képesek vagyunk ezt kifejezni –, annál jobb lesz a kedélyünk. A kedvesség mások felé csak egy a rengeteg mód közül, mellyel kimutathatjuk a hálánkat. A munkatársaink, párunk támogatása, ha elmondjuk nekik, milyen nagyra becsüljük őket, szintén jó érzéssel tölt el minket is például. 

Gyakoroljuk a mindfulnesst

Gyakran emlegetik a mindfulnesst, ha a boldogság kerül szóba, az elmúlt években egyre ismertebb és elterjedtebb lett ez a módszer. „Az ítélkezésmentes jelenlét gyakorlása pozitív érzésekkel tölt el, csökkenti a stresszt és a negatív érzelmeket az emberben, erősíti a megküzdést a mindennapokban – mutatott rá a módszer előnyeire Dd. Dacher Kelter pszichológus. – Számos módszer van a mindfulness gyakorlására, mindenkinek más válik be. Van akinek az érzelmekre fókuszáló meditáció, másoknak a saját testrészeinkre koncentráló változat működik jobban. Ez személyiségtől függ.”

Sétáljunk gyakran

Biztosan mindenki hallotta már azt is, milyen jó, ha sétálunk egy kicsit a környéken csak úgy. Ha ezt tudatosan, azért tesszük, hogy közben magunkba szívjuk az adott pillanat szépségeit, tudatosan úgy sétálunk, hogy keressük, minek örülhetünk közben, határozottan javít a közérzetünkön és boldogabbá tesz. Lassítsunk és legyünk hálásak a napsütésért, a csodás látványért vagy a csicsergő madarakért.  

Legyünk megbocsátóak magunkkal

Dr. Emma Seppälä, a Stanford Egyetem pszichológiaprofesszora szerint rengeteg előnye van annak, ha megbocsátóak vagyunk saját magunkkal szemben. Javítja az általános fizikai egészségünket, jobban meg tudunk birkózni a stresszel, csökkenti a perfekcionizmus és a szorongás tüneteit, enyhíti a depressziós panaszokat. Idegesek voltunk egy fontos megbeszélés előtt? Kihagytuk az edzést? A tudomány azt javasolja, ne ostorozzuk magunkat ezért, ezt nem kell megjavítani, csupán megbocsátani magunknak ahhoz, hogy boldogabbak legyünk.

Képzeljük el önmagunk lehető legjobb változatát

A mindennapok, a sikerek és kudarcok, a stresszt kiváltó tényezők, mind hatással vannak arra, mennyire vagyunk boldogok. A jó hír, hogy ha a kilátásaink nem éppen a legfényesebbek, újraírhatjuk a történetet. „Ehhez az egyik leghatásosabb módszer, ha elképzeljük önmagunk lehető legjobb változatát” – mondta dr. Laura King, a Missouri Egyetem fejlődéslélektan professzora. Csupán néhány percet vesz igénybe, hogy magunk elé képzeljük a jövő valamely pontján milyen lenne a lehető legjobb élet. Le is írhatjuk, hogyan érzünk ezzel kapcsolatban. Mit értünk el? Meddig jutottunk az életben? Hogyan érzünk a munkával, párkapcsolattal összefüggésben? Ez a gyakorlat segít meghatározni, mit akarunk valójában az élettől, letisztulhatnak a céljaink és a tennivalók. Perspektívát kaphatunk az élet bizonytalan időszakaiban. Nincs olyan ember, aki száz százalékot képes nyújtani folyamatosan, ám ha van egy hozzávetőleges tervünk, segíthet uralni a szorongásunkat, csökkenteni a stresszt, jobban érezni magunkat a bőrünkben. Boldogabban.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!