„A mai világban a férfiak privilégiuma, hogy megöregedhetnek” – 50 feletti nők a Szeretest fókuszában

2022. február 12.
A Kortalan szépség projekt a modellek történetein túl olyan témákat érint, mint az ageizmus, a menopauza vagy akár az időskori szexuális élet. A korábbi kampányokhoz hasonlóan a Szeretestnek most is az a célja, hogy ne legyen tabu ezekről beszélni, és a falak ledöntésével egy elfogadóbb, nyitottabb réteget hozzunk létre, amely nem fél az öregedéstől, természetesnek veszi az idő múlását és nem tekint a 40. születésnapjára úgy, mint az élete végére. Az önazonosság és önelfogadás sokszor az élet egyik később érkező ajándéka.

„Akkor is szeretni fogsz, ha öreg leszek és csúnya?” – számtalan formában hallottuk már ezt a kérdést nők szájából. Ahogy múlnak az évek, találkozunk nőkkel, számolgatjuk, keresgéljük az ősz hajszálainkat, úgy jövünk rá arra, hogy ez a kérdés gyakorlatilag számos sebből vérzik. Miért lenne csúnya valaki azért, mert öreg? Miért ne szeretne valaki ráncosan is? Miért félünk megöregedni? Azért, mert ez van belénk sulykolva.

A férfiak nem öregednek szebben a nőknél, csak nekik megengedett öregedni – Connie Sobczak

Szeretest

A négy Szeretest lányok, Anett, Barbi, Zsófi és Szandra, akikkel korábban interjút is készítettünk, úgy gondolták, hogy eljött az idő arra, hogy az 50+-os korosztály ne csak fájdalomcsillapító és inkontinencia betét reklámban jelenjen meg a különböző médiumokban, hanem bizony lássuk ezeket a nőket a különböző platformokon is úgy, ahogy vannak: gyönyörűen! A kampány szépség új, társadalmilag még nem elfogadott dimenzióját szeretné bemutatni, és újradefiniálni, hogy mit jelent a nőies vagy épp a szép szó, ami egész biztosan nemcsak a 15-30 év közötti nők kiváltsága.

Ahogy minden eddig megvalósult kampányuk során, úgy most is a fényképezőgép túloldalán ülő modell története érdekelte a csapatot igazán. Nemcsak öregedő testeket szerettek volna megmutatni a maguk szépségében, hanem a mögötte meghúzódó életet, a tapasztalatot a ráncokban, a szépet, a nehezet, a történetet minden ősz hajszálban, mert bizony szépek és erősek, és nagyon-nagyon sok mindent tudnának tanítani a fiatalabb generáció számára.

A galériáért kattints a képre!

6 fotó megtekintése

„Amikor kiírtuk ősszel a felhívást és vártuk a jelentkezőket, kicsit izgultunk, hogy hogyan fogjuk elérni ezt a korosztályt, mert mi leginkább az Instagram-oldalunkon vagyunk aktívak, ott építettünk ki egy aktív közösséget. De szerencsére számos követőnk szólt az édesanyjának, nagymamájának. Nagyon sok levelet kaptunk, és nem egyszer elsírtuk magunkat olvasás közben” – mondják a kampány szervezői.

A Szeretest csapata azt szerette volna megmutatni, hogy egy 50-60, vagy akár 70 éves női testnek is van története és ebből fakadóan érzéke, ezért nemcsak a modellekre, hanem a mondanivalójukra is kíváncsiak voltak. A mai világban sokszor csak a férfiaknak van meg az a privilégiuma, hogy megöregedjenek, egy nőnek azonban mindig feszesnek, fiatalosnak, lendületesnek kell maradnia.

„40 az új 20! Nem mai csirke! Ketyeg a biológiai óra! Befestethetné az ősz haját, így nagyon igénytelen!” – valószínűleg mindannyian hallottuk már ezeket a mondatokat, ahogy azt is, hogy középkorú nőknek készült hirdetések 20 év fiatalodást kínálnak. Ezzel szemben a férfiak „nem öregszenek, csak sármosabbak lesznek, tisztes ősz a halántékuk, és akár sármos silver foxok” is lehetnek. Így kúszik be tudat alatt a bőrünk alá, hogy egy nő nem öregedhet, maximum csak „jól tarthatja magát a korához képest”.

A társadalmunk nem tűri az öregedést, vagy legalábbis csak nagyon nehezen. A női szépség nem konfekcióméret, hanem egyedi és részletekben rejlő. Furcsa is belegondolni, hogy azért reklámoznak szemránckrémet 20 éves lányok, mert a kívánatos női értékeket is ehhez a korosztályhoz kapcsolhatják: fiatalok, hamvasak, ruganyosak, feszesek.

25 éves kor után azonban eljön az új korhatár, ami felett a társadalom öregedőnek címkéz egy nőt: elkésünk, ha még nem használunk szemránckrémet, és alakformáló csodaruhák, feszesítő testápolók, hajfestékek, fiatalító termékek tömkelege áll rendelkezésünkre. Elvárják, hogy takargassuk azt, ami nem illik a női testről szabott picike képbe. Ahelyett, hogy az adott életkor szépségeit akarnák kiemelni, a múló fiatalságot üldözteti velünk a szépségipar. Az öregedés természetes, normális, szép, és megengedhetjük magunknak – ezt szeretné megmutatni a Szeretest legújabb projektje is.

Minden kor szépségideálját mi teremtjük, formáljuk. Ez nem egy abszolút igazság, hanem egy kulturális kérdés. Teremtsünk hát valódit, változatosat, és ne akadályozzuk meg a világ legtermészetesebb dolgát: az idő múlását.

Szeretest

Fotó: Szeretest

Olvass tovább!