Otthonosság a világ körül: így kuckóznak be távoli tájakon

2022. február 14.
Ha már elegünk van a szőrös papucsból, unjuk az illatgyertyát és a feliratos bögrét, érdemes körbejárni és ihletet meríteni más kultúrákból.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ellazulást és kikapcsolódást jelentő bekuckózós kényelem az esztétikáról, a gondosan megválogatott és elhelyezett tárgyakról szól, és nem valami mélyebben gyökerező, kitapinthatatlan érzésről. Csak tudjuk, hogy ez az, amikor látjuk és érezzük, még akkor is, ha nem ugyanaz, mint ami a meghitt otthonosságról először az eszünkbe jutna. Dizájnerek, kreatív szakemberek és bloggerek meséltek arról, az ő kultúrájukban mit jelent ez a fajta bekuckózás.

otthon-kenyelem-vilag-korul

Európa

A bekuckózás őshazájának is tekinthetjük Európát, hiszen a hygge életfelfogás a dánok módszere a boldog élethez, ám ez sokkal több a puha takaróknál, hatalmas kötött pulóvereknél, amik ölelésként hatnak a testnek, vagy a kályhában pattogó tűznél. „Nekem itt, Németországban a süti és kávé jelenti a bekuckózást. Amikor egy szelet süteménnyel és kávéval a kezünkben leülünk együtt, család vagy barátok, és beszélgetünk” – mondta a düsseldorfi Anna Jonas. 

De mi a helyzet azokban az európai országokban, ahol a tél nem feltétlenül csábít a jó meleg szobában kuckózásra? A mediterrán helyeken az otthonosság és kényelem sokkal inkább a családiasságról és hívogató barátságosságról szól. A görögországi Korinthoszon élő Olympia számára az a legpihentetőbb és legmeghittebb pillanat, amikor a tenger hullámainak hangját hallgatva horgolhat, miközben beszélget egy-egy kedves ismerősével, virágok veszik körül és a nevetésük visszhangzik a házban. „Az otthonosság Görögországban egy vasárnap, amit a családdal töltünk, ülünk a szőnyegen, jókat eszünk, finom borokat iszunk és beszélgetünk – mondta Georgina Panagiotopoulou dizájner. – Pont emiatt rendeztem be az otthonomat vintage szőnyegekkel, rengeteg ülőpárnával a földön.”

otthon-kenyelem-vilag-korul

Portugáliában a természet közelsége az egyik legfontosabb része a meghitt hangulatnak. A Lisszabonban élő Mãe Jo és Tia Maf számára a hygge életérzéshez hozzá tartozik a madarak éneke kora reggel, amit a balkonon hallgathatnak. A mi kedvenc közös, kuckózós aktivitásunk az, ha a napfelkeltét nézhetjük a teraszunkon, miközben a meleg nyári vagy a hűvös téli szellő simogat, és kávét iszunk egy takaróval a vállunkon.”

A madridi Alberto Bravo számára a délutáni szieszták jelentik a bekuckózást. Sokan azt gondolják, hogy ilyenkor órákra megáll az élet. Ez talán hétvégén igaz is, de alapvetően egy tízperces pihenő, mielőtt visszatérnék a munkához, csodákra képes.” És mi a helyzet akkor, amikor az időjárás Spanyolországban is hidegebbre fordul? „Nincs semmi, ami jobban esne ilyenkor, mint a forró churros egy csésze csokoládéba mártogatva.”

Afrika

Afrikában a bekuckózás ideje általában az esős évszakban jön el, amikor az emberek több időt töltenek odabent. „Ilyenkor jólesik odakucorodni a tűz mellé” – mondta a zambiai Jill Morse. 

Nigériában sok esetben a légkondicionáló miatt éreznek késztetést az emberek arra, hogy beburkolózzanak kicsit. „Ahhoz, hogy a kinti hőségből a légkondicionált szobába való belépést áthidaljuk, rengeteg kényelmes takarót tartok a kanapémon” – mondta Sandra Edoho lakberendező. 

Algériában a családi összejövetelek jelentik az igazi meghittséget. „Az ünnepeink és családi találkozóink nagyon különlegesek. Mi El Lemának nevezzük, ami azt jelenti, hogy mindannyian egyetlen otthonban gyűltünk össze” – magyarázta Asma Mekki Dauadji blogger. 

Ázsia

Ázsiában a hőmérséklet szinte egész évben magas, így a családi kötelékek ápolása, a különleges ételek és akár a régi épületek ódon hangulata is adhatja a meghitt hangulat alapját. Sonia Pereira Mumbai egyik külvárosi részén, Bandrában él. „Az otthonom százéves, még a nagyapám építette – mondta Pereira. – Már a régi fagerendák, a padló és szekrényszerű, faborításos belső terek megadják az alaphangulatot a bekuckózásra.”

Anah Shaikh számára az ételek jelentik a meghitt hangulat esszenciáját. „Hogy melegen tartsuk magunkat, Indiában rengeteg fűszert és csípős ételt eszünk, lehetőleg forrón, teával kiegészítve” – monda Shaikh. Ám van egyetlen étel, ami mindegyik közül kiemelkedik: a bhajiya nevű fogást csak a hidegebb évszakban fogyasztják, tökéletesen illik ehhez az időszakhoz. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aarav sharma (@aarobfoodfeed)

Thaiföldön a bekuckózás lelkiállapot. „Egy olyan trópusi időjárással rendelkező országban, mint az enyém, nem vágysz kandallóban ropogó tűzre és meleg takarókra, mivel 38 fok van – mondta Phaptawan Kongsomasawang. – Inkább úgy teremtjük meg a saját magunkért való időt, hogy reggel az az első dolgunk, hogy olyan dologgal kezdjük a napot, amitől jobban érezzük magunkat. Időben felkelek, készítek egy kávét magamnak, amit a kényelmesen leülve iszogatok meg, miközben gondolkozom és élvezem a kényelmet.”

Ausztrália

A földrésznyi országnak vannak olyan területei, ahol egészen hideg az időjárás télen, ahogy a szomszédos Új-Zélandon is szívesen gyújtanak be a kandallókba a hygge-rajongók. „Kint is nagyon szeretünk tábortüzet rakni, nézni a naplementét, miközben a kutyáink a lábunkhoz kucorodnak – mondta Aida Smith. – Nincs is jobb egy hosszú munkanap végén a farmon.”

Jeremy Bull dizájner, az Alexander&Co. alapítója és vezetője szerint az ausztrál meghittségérzésnek mindenképp van egy leheletnyi tengerparti hangulata. „A teleknek itt sokkal inkább tengerparti tűzrakás hangulata van, ellentétben az északi féltekével. Fa és gyapjúpulóver, halvány színű lenvászon és forró kávé” – sorolta Bull, mi jut eszébe a meghitt hangulatról, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az ausztráloknál nem az évszaktól függ a bekuckózás, a forró nyáron is ugyanúgy igényük van rá. „Csak ilyenkor kevesebb ruhában – tette hozzá Tess Glasson ausztrál marketingigazgató. – Keresünk egy helyet a kertben, leterítjük a törölközőnket vagy felállítjuk a napozóágyat, kezünkbe veszünk egy jó könyvet, vagy éppen néhány jó baráttal tesszük mindezt, és már kész is a meghitt tér és hangulat.”

„A nyári meghittség azt jelenti, amikor az elme nyugodt, kisimult és kapcsolódunk. Kapcsolódunk másokkal, a természettel, magunkkal – mondta a melbourni dizájner, Lauren Si. – A nyári meghittség akkor van, ha az egész napot a strandon töltjük. Zenét hallgatunk, jeges teát iszunk egy menő napernyő alatt. Egészen alkonyatig maradunk, amikor találkozunk a barátainkkal és eszünk egy jó sült krumplit hallal.”

Közép- és Dél-Amerika

A világnak ezen a felén a meghittség a kényelemről és minden olyan jó dologról szól, amihez köze lehet egy függőágynak. Magunkba szívni a napfényt, érezni a szelet az arcunkon. Costa Ricán a függőágy alapkellék. Itt is nagy szerepet játszik az eső, akárcsak Afrikában. „Az otthonosság és kényelem, a bekuckózás Costa Ricán egyenlő a délutáni szunyókálással, miközben zuhog az eső – mondta Valeria Holding blogger. – Ezt nevezzük itt terápiának. Hihetetlenül megnyugtató.”

otthon-kenyelem-vilag-korul

Brazíliában a meghittség a melegség, boldogság és a lélek nyugalmának kvintesszenciája. „Akkor érzem a meghittséget, amikor nyugodt vagyok. Például lehúzott ablakkal autózom, a szelet az arcomban érzem, vagy ülök a strandon a törölközőmön, nézem és hallgatom a tengert és kókuszvizet iszom – mondta Diana Cabral fotós. – Ami még valódi bekuckózás: a függőágy! Imádjuk! Még olyan lagúnák is vannak, amik fölött függőágyban pihenhetünk, mint például a Jericoacoara. De a brazilok előszeretettel akasztják bármelyik szobájukba vagy a kertjükbe is.”

Észak-Amerika

A négy évszak határozza meg Észak-Amerika időjárását is, ám ez nem azt jelenti, hogy akik a melegebb vidékeken élnek, sohasem tapasztalják meg a bekuckózás élményét. „Bár a sivatag és az azzal járó hőség nem feltétlenül az a kényelmes ölelés, amire vágyunk, ám a nappali forróság után az éjszaka kifejezetten hűvös. Nem tudok elképzelni annál meghittebb, bekuckózósabb élményt, mint amikor nézem ilyenkor a hegyeket magenta színben úszni a pattogó tábortűz mellett” – mondta Casa Tui instagrammer az arizonai Tucsonból.

Monica Rivas dizájner szerint, aki Las Vegasban él, a meghitt kényelem a légiesség és levegősség. „Mivel a sivatag közepén élek, a meghitt kényelem nekem világos, légies és letisztult. Azokat az otthonokat szeretem, amiknek sok ablaka van, csodás kilátással a sivatagi napfelkeltére és naplementére” – mondta Rivas. 

Ahogy láthatjuk, a világ különböző pontjain olyan eltérő lehet, mi jelenti a meghitt, otthonos bekuckózást, hogy nyilvánvalóvá válik: ez sokkal inkább a lelkiállapot, semmint tárgyak sokasága és esztétikum. A lelassulás, a másokkal való kapcsolódás és azon ritka pillanatok észlelése, amikor nem csak tudjuk, de érezzük, hogy az élet néha nagyon szép.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!