Küzdjünk meg a szezonális depresszióval norvég módra!

2020. október 10.
Egyébként sem az év legharmonikusabb időszaka az egyre hosszabbodó sötétséggel és hideggel az ősz és a tél, idén mindezt tetézi a koronavírus-járvány, az influenza és a többi ilyenkor aktuális betegség. Gondoljunk ilyenkor a norvégiai Tromsø lakosaira, akik tulajdonképpen november közepétől január közepéig nem is látják a Napot. Egy friss kutatás szerint mégis a világ legboldogabb emberei közé tartoznak. Szerencsére a tudósok rájöttek arra, mi a titkuk.

Még nyáron végzett kutatást arról az amerikai Betegségmegelőző Központ, hogy az emberek hány százaléka küzd vagy küzdött mentális problémákkal a koronavírus-járvány alatt. A válaszadók 41 százalékánál jelentkeztek ilyen jellegű tünetek, a helyzet pedig a szakértők szerint a téli hónapok, a rövidebb nappalok és a hidegebb idő miatt még súlyosbodik majd az elkövetkező időben.

Vannak a világnak azonban olyan területei, ahol koronavírustól függetlenül, évről évre meg kell élniük az embereknek a hosszú telet, amely elvágja őket a külvilágtól. A norvégiai Tromsø városának polgárai több mint három hónapon át élnek minden télen napfény nélkül, így ők biztosan tudják, hogyan lehet hatékonyan megküzdeni az évszak sajátosságaival.

Akik nem aggódnak a tél miatt

Kari Leibowitz pszichológus ellátogatott Tromsø-be, hogy jobban megértse: miként lehetséges az, hogy a kemény időjárás és a napfény hiányának ellenére a város lakói kiegyensúlyozottak és boldogok. Leibowitz arra jött rá, hogy Tromsø lakosai nem aggódnak a sarki éjszakáktól, nem akarnak megküzdeni velük, hanem már az utána következő időszakra tekintenek előre.

Olvastad már?

Negatív gondolatok helyett az örömet keresik

Nagyon fontos Leibowitz szerint, hogy a norvég emberek az elszigeteltség és a tél negatívumai helyett azokat a dolgokat keresik meg, amelyek boldoggá teszik őket. „Mintha egy lelki mérleget használnának, amelynek két karja van” – mondta a pszichológus. A tromsø-i válaszadók a tél azon részeit emelték ki Leibowitz számára, amelyeket élveznek: az otthonukba való bekuckózást, az évszakok változásait, a téli sportokat.

Akik azt gondolják, hogy a tél unalmas és korlátozza az embert, sokkal nagyobb eséllyel boldogtalanok.

„Az ember fel sem fogja, hogy a hideggel és sötétséggel kapcsolatos hiedelmei teljesen szubjektívek. Úgy érzi, hogy ők csupán egy a sok ember közül, aki utálja a telet, és ez ellen nem lehet mit tenni. Ám ha elültetjük az emberekben annak a gondolatnak a csíráját, hogy ezek csupán előfeltevések, és saját kezükbe vehetik a gondolataik irányítását, az hatalmas fegyvertény lehet” – mondta Leibowitz.

A szezonális, téli depresszióval küzdők számára az ilyen száznyolcvan fokos változtatás a hozzáállásukban nem könnyű, nem megy egyik napról a másikra. Ám ha úgy gondolunk a hideg és sötét évszakra, mint ami tele van csupa új lehetőséggel, megtalálhatjuk a melegséget az őszben és a télben.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash/Tasi Zoltán