Nem feltétlenül drága és bonyolult ökotudatos esküvőt rendezni!

2022. február 15.
Egyre többen felismerik, hogy nincs szükség lufirengetegre, műanyag tálcákra, újonnan vásárolt koktélruhákra és túlzásba vitt ételrendelésre: a fenntartható esküvői trendek megmutatják, hogy nem feltétlenül kell a menyegzőnek pazarlónak lennie. Nagy odafigyeléssel akár zero waste is lehet életünk legszebb napja, de már egy-két alapvető változtatással is jelentősen csökkenthetjük a környezeti terheket.

Helyszín

Egyre több ifjú pár nem a lakóhelyéhez közel képzeli el a nagy napot, hanem az ország (esetleg a világ) egy teljesen másik, tetszőleges pontját jelöli meg esküvőhelyszínként. Ez a trend abszolút ellent mond az elmúlt évek ökotudatos irányelveinek: a násznép hosszú autó- vagy repülőúttal – és hatalmas karbonlábnyommal – éri el a helyszínt, ráadásul meg kell oldani az elszállásolásukat is.

Bármilyen kecsegtető helyszín is a Dunakanyar, a Balaton-felvidék vagy akár Bali homokos tengerpartja, gondolkozzunk e tekintetben is lokálisan! Minden magyarországi régiónak megvannak a maga rejtett szépségei, egy kis kreativitással akár egy eldugott pajtából vagy borházból is varázsolható álomlokáció. A távolról érkező vendégeket bíztassuk arra, hogy vegyék fel egymással a kapcsolatot, és társuljanak egymáshoz, hogy senki ne érkezzen félig üres autóval. Illetve keressünk nekik olyan hotelt, vendégházat, ahol kiemelten fontos törekvés a környezetvédelem.

+Tipp:

A szálláshelyeknél keressük az Eco Hotel tanúsítványt, hogy biztosan ne csak nevében legyen zöld a násznépnek foglalt szálloda. Ha mindenképpen utazniuk kell a vendégeknek, akkor hívjuk fel a figyelmüket a szén-dioxid-kompenzációs díjra, amelyet légi-, vasút- vagy busztársaságoknál is be lehet fizetni. 

Dekor

A dekoráció mára kulcseleme lett az esküvőknek, és ez az a dolog, amit lehet nagyon környezetszennyező és nagyon környezetbarát módon is csinálni. A legtöbb dekorációs elem az esemény után a kukában végzi, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen forrásból és milyen anyagból vannak az asztali és a fali díszek. Egy ökotudatos esküvőbe a léggömb sehogy sem fér bele, akár latexből, akár klasszikusan műanyagból készült. Helyette érdemes papír-, fa- vagy (szárított) virágalapú dekorációban gondolkodni. Ezek néhány éve egyébként is uralják az esküvői trendeket, így egyre könnyebb dolga van a környezetre figyelő pároknak. Ha ügyesen állítjuk össze az esküvői dekort, akkor utána a násznép meg is kaphatja egyes elemeit, ezzel is meghosszabbítva a tárgyak életét. Azt is érdemes átgondolni, hogy van-e szükség olyan trendi, de nem éppen fenntartható (és nem is olcsó) kiegészítőkre, mint például a papíralapú esküvői meghívó, ültetőkártya, valamint a vendégajándék és a paraffingyertya. A vágott virág szinte elengedhetetlen legalább az esküvői csokor és a dobócsokor miatt, de össze lehet válogatni úgy, hogy a nagy nap után kiszáríthatóak legyenek, és az otthonunkat ékesítse tovább.

+Tipp:

Készítsünk száraz falevélből vagy újságpapírból konfettit, borostyánlevél vagy lapos kavicsok és krétafilc segítségével lebomló ültetőkártyát, befőttesüvegből mécsestartót, a vendégajándék pedig legyen például egy kis csomag vetőmag! 

oko-eskuvo

Catering

Számos környezetvédelmi tanulmány bizonyította már, hogy a növényi alapú táplálkozásnak a legkisebb az ökolábnyoma, a hazai esküvőkön azonban még nem igazán találkozni tisztán vegán menüsorral. Ha a friss házasok mégis ragaszkodnak a növényi alapú menühöz, ez is kivitelezhető, ugyanis van már néhány vegán cateringgel foglalkozó cég itthon, amely kompromisszummentesen, akár magyaros ízvilágú, de növényi fogásokkal tudja emelni az esemény fényét. Ha ezt túl drasztikusnak találjuk, a catering ökolábnyomán a szezonális, lokális alapanyagokkal, a fenntartható csomagolással és az evőeszközökkel, illetve a porciók méretével tudunk leginkább faragni. A helyi kistermelőkre építő farm-to-table catering népszerűsége növekszik, és szerencsére a világot átutazó összetevőkből álló quinoás avokádósalátát is kezdi leszorítani az étlapról. A műanyag evőeszközöket és tányérokat pedig egyre jobb alternatívákkal lehet kiváltani, ráadásul a búzakorpa vagy cukornád tányér és a színes papírszívószál kétségkívül nagyobb esztétikai élményt nyújt, mint a 450 év alatt lebomló műanyag testvére.

+Tipp:

Az esküvőkön általában rengeteg az ételmaradék, a pazarlás ellen egyrészt úgy tehetünk, ha már a menürendelésnél szerényebb adagokat kérünk, másrészt nem ciki, sőt, menő megkérni a vendégeinket előre, hogy hozzanak ételesdobozt a morzsapartihoz. Ha ökotudatos cateringszolgáltatást veszünk igénybe, akkor valószínű, hogy nekik bevett rendszerük van a maradékok kezelésére, például rászorulóknak adományozzák az extraadagokat. 

Ruha 

Ha valamiben nem szeretnének az arák kompromisszumot kötni az esküvőjükön, akkor az a ruha. Mind több remek hazai dizájner tervez meseszép darabokat, amelyeket itthoni varrodákban varrnak, így biztosan etikus körülmények között készülnek. Plusz sokkal kevesebbet is utazik egy ilyen ruha a nagy nap előtt, mintha egy világmárkától választottunk volna. Emellett vannak olyan szalonok, ahol kifejezetten hulladékmentes szabászati eszközökkel dolgoznak, tehát még textilhulladék sem keletkezik a kivitelezés során. Nem mindenki vágyik habos-babos vagy földig érő esküvői ruhára, lehetséges, hogy az álomdarabot nem egy kifejezetten esküvői ruhákra specializálódott tervező stúdiójában fogjuk megtalálni, érdemes szélesebb körben is nézelődni. Nemcsak a menyasszonynak és a vőlegénynek, de a násznépnek is óriási kiadással és ökolábnyommal jár a megfelelő öltözék beszerzése, de ha Katalin hercegné felvehet többször egy koktélruhát, akkor mi is! Már az esküvői meghívóban érdemes rögzíteni a jeles alkalom környezetbarát szellemiségét, sőt azt is, hogy az ifjú pár kifejezetten kéri, ne vegyenek új ruhát a meghívottak.

+Tipp:

A legtudatosabb döntés second hand vagy vintage esküvői ruhát beszerezni. Rengeteg erre specializálódott webshop és Facebook-csoport létezik már, az ott talált darabot már csak a menyasszonyra kell igazítani.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!