Az esküvő utáni depresszió létezik, és azt is elmondjuk, miért alakul ki

2021. június 30.
Hiába zajlott minden a tervek szerint a nagy napon, amin örök hűséget fogadtatok egymásnak szíved választottjával, mégis megeshet, hogy furcsa ürességet és némi szomorúságot érzel. Nem benned van a hiba!

Az esküvő az egyik legfontosabb mérföldkő a párok életében, amit az esetek többségében hosszas előkészületek előznek meg. Vannak, akik már évekkel korábban megálmodják, milyen ruhában állnak oltár elé, és a legapróbb részletekig kidolgozzák, minek hogy kell lennie az egybekelés napján. Akár meghitt, családias, akár nagyobb, világraszóló lakodalmat tervez a pár, a közös pont, hogy mindenki tökéletes esküvőt szeretne, amit fantasztikus nászút és mesébe illő házasság követ. De mi van akkor, ha a fekete felhők már az esküvő után gyülekezni kezdenek a fejed felett, és esküvő utáni depresszió kezd gyötörni?

Az esküvő utáni depresszió létezik, és azt is elmondjuk, miért alakul ki

Te is egy vagy a tízből?

A hozzáértők szerint minden tizedik újdonsült házaspár esetében igaz, hogy esküvő utáni depresszióban szenved az egyik (általában a nő), rosszabb esetben mindkét fél. Ennek oka legtöbbször az, hogy a menyegzőt megelőző hónapokban a figyelem jelentős részét az esküvő szervezésére fordítják a párok, majd miután mindez megvalósul, úgy érezhetik, hogy kiüresedtek a mindennapjaik, és nincsenek újabb közös céljaik. Fontos kiemelni, hogy ez nem egyfajta megbánást jelent, vagyis kialakulása nem azt jelenti, hogy a pár már az esküvő után úgy érzi, mégsem volt jó ötlet örök hűséget fogadni! 

Amellett, hogy az esküvőszervezéssel járó feladatok nélkül eseménytelenebbnek tűnhetnek a hétköznapok, sokat nyom a latban az is, hogy a házasságkötés egy fontos döntés, amivel – ha mindenki komolyan gondolja a fogadalmát – új fejezet kezdődik mindkét fél életében. Ez a kezdeti időszakban ijesztő lehet, ahogy annak gondolata is nyomasztó, ha a dolgok mégsem úgy alakulnak, ahogy elképzelték, a különválás jóval körülményesebb egy szimpla szakításnál. 

Az esküvő utáni depresszió létezik, és azt is elmondjuk, miért alakul ki

Ami segíthet

  • A szervezés fázisában segít, ha nem összpontosul minden figyelem az esküvőre – ha ez mégis így történik, nem csoda, ha a nagy napot követően kiüresedettnek, szürkének tűnnek a mindennapok!
  • Segít átlendülni a holtponton egy új hobbi vagy egy régen feledésbe merült kedvtelés leporolása – ez elvonja a figyelmet az esküvő utáni melankóliáról, és pozitív élményekkel tölt fel.
  • Azért, mert egy pár örök hűséget fogad egymásnak, nem szabad hagyni, hogy a barátok lemorzsolódjanak. Érdemes továbbra is élénk társasági életet élni, együtt vagy külön-külön barátokkal találkozni!
  • A sport is sokat segít abban, hogy a lélek egyensúlyba kerüljön, érdemes hetente többször időt találni a testmozgásra.
  • Ha a fentiek közül egyik sem segít, és úgy tűnik, hogy mégsem csak átmeneti lehangoltságról van szó, érdemes pszichológus segítségét kérni, hogy az esküvő utáni depresszió ne vessen árnyékot a boldognak megálmodott házasság kezdeti időszakára.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?