Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak és a párodnak az esküvő előtt

2022. február 18.
Amikor találunk valakit, szerelmesek leszünk és közös fészket építünk, ritkán gondolunk a házasság egyik lehetséges kimenetelére, a válásra, ami sajnos gyakran a kapcsolatok része. Ugyan nem tudunk az élet és a váratlan akadályok útjába állni, de gondoskodhatunk róla, hogy kapcsolatunk a lehető legerősebb legyen, ami ideális esetben jóval azelőtt kezdődik, hogy férjhez mennénk. A megfelelő kérdések átbeszélésével meg is tehetjük az első lépéseket ezen az úton.

Teljesen normális, hogy bizonyos kérdésekben nem értünk egyet: a kulcs a nyílt és őszinte kommunikáció. Legyen szó a házastárssal vagy szülőkkel kapcsolatos félelmekről, konfliktusoktól, párként képesnek kell lennünk arra, hogy megtaláljuk a módját ezek megoldásának. Azonban, ha a nézeteltérések fájdalmat okoznak, az is teljesen rendben van, hogy várunk a házassággal legalább a problémák rendezéséig – semmit sem szabad erőltetni. Íme 12 kérdés, amit fel kell tennünk magunknak és a párunknak, mielőtt összeházasodunk, mert egy mostani kellemetlen beszélgetés sok későbbi szívfájdalomtól kímélhet meg minket.

aso-kapa-szerelem

Tisztességes ez a kapcsolat?

Mi a helyzet az érzelmi munka egyensúlyával? Ha valaki mindig többet ad, kompromisszumot köt és a másik szükségleteinek kielégítésére összpontosít, akkor újra kell értékelnünk a kapcsolatunkat. A kiegyensúlyozatlanság visszaüthet, ugyanis túl nagy teher minden energiánkat valaki más boldogulására fordítunk. Főleg, ha gyerekek, jelzáloghitelek és beteg szülők vesznek minket körül.

Milyenek a szülői mintáink?

Bár minden pár más, fontos megvizsgálni, hogy szüleink és más rokonaink hogyan járultak hozzá a családi élettel kapcsolatos elvárásainkhoz. Lehet, hogy a párunk családjában mindig a gyerekek voltak az elsők, míg nálunk a szüleink házassága volt az elsődleges. Beszéljük át, hogy kinek mit jelent a család fogalma.

Akarunk gyerekeket?

Ha az egyik partner akar gyereket, a másik pedig nem, akkor nehéz lesz kompromisszumot találni. Ennél azonban sokkal jobban körül kell járni a témát: a teherbeeséssel való küzdelem pusztító hatású lehet egy kapcsolatban, és nem ekkor kell szembesülnünk azzal, hogy egyikünk nyitott az örökbefogadásra, a másik pedig nem.

Mik a céljaim az életben, és összeegyeztethetők-e ezek a partnerem céljaival?

Győződjünk meg arról, hogy tisztában van azzal, hogy mit akarunk most és 10 év múlva. Fontos megvizsgálni nagy életcéljainkat és megbizonyosodni arról, hogy azok kellően szinkronban vannak partnerünk vágyaival.

Mit fogunk tenni a jó házasság érdekében?

Sokan nagyon készülünk az esküvőnk napjára, de kevesen gondolkodunk azon, hogyan lehet felépíteni egy sikeres házasságot. Készítsünk tervet arra az esetre, ha megbillen az egyensúly: olvassunk egészséges kapcsolatokról szóló könyveket, beszéljük át, hajlandóak lennénk-e párterapeutához fordulni.

Mik a pénzügyi céljaink, és hogyan próbáljuk elérni azokat?

A pénz a párok közötti kapcsolati stressz első számú forrása. Beszéljük át, hogyan kívánjuk megosztani a költségeket, vannak-e nemi alapú pénzügyi elvárásaink, esetleg közös kasszán akarunk-e élni, és mik a legfontosabb kiadásaink.

Hogyan segíthetünk egymásnak, ha stresszesek vagyunk?

Az egyik legjobb dolog, amit egymásért tehetünk, ha megtanuljuk, hogyan segíthetünk a másikon, amikor rosszul van. Vannak, akiknek megnyugtatásra van szükségük, másoknak térre vagy mély beszélgetésre. Amikor valóban stresszelünk, előfordulhat, hogy nem tudjuk teljes mértékben kommunikálni az igényeinket. Ha előre meghatározzuk, mire van szükségünk, akkor sokkal könnyebben birkózunk majd meg az akadályokkal.

Milyen elvárásaink vannak a gyermekgondozással és a gyermekneveléssel kapcsolatban?

Ha mindketten szeretnénk gyereket, a következő kérdés az, hogyan neveljük őket. Beszéljük át, vannak-e nemi alapú elvárásaink, hogy néz ki a számunkra ideális felállás: mindketten dolgozunk és gondoskodunk a gyermeknevelésről, vagy valamelyikünk szeretne otthon maradni? Beszéljük meg azt is, hogyan nevelkedtünk, és mi az, amit mi is szeretnénk továbbvinni a szülői mintákból.

Milyen a kommunikációs stílusunk?

A kommunikáció létfontosságú egy kapcsolatban, de bonyolult lehet fenntartani egy egészséges párkapcsolatot, ha úgy tűnik, mindkettőnknek eltérő a kommunikációs stílusa. Lehet, hogy az egyik félnek időre van szüksége, hogy átgondolja a dolgokat, míg valamelyikünk jobban kommunikál írásban.

Szükségünk van térre?

Mindenkinek szüksége van egyedüllétre, de egyeseknek sokkal többre, mint másoknak. Ha nem tudjuk, hogy partnerünk normális esetben imád elvonulni a saját világában vagy szeret egyedül utazni, akkor azt feltételezhetjük, hogy visszahúzódik, dühös vagy haragos. Ha már korán kitapasztaljuk egymás szükségleteit, akkor elkerülhetjük a jövőbeni félreértéseket.

Mi a legnagyobb félelmünk?

Lehet, hogy már óvoda óta az esküvői ruhánkról álmodozunk, a másik viszont olyan mintákat hozott magával a kapcsolatba, ami egyáltalán nem fest pozitív képet a házasságról. Vegyük figyelembe ezeket a félelmeket, és dolgozzunk rajtuk közösen.

Mit várunk a szextől?

Akár akarjuk, akár nem, előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor ritkulnak majd az intim együttlétek. Biztosítsuk egymást arról, hogy a kevesebb szex nem jelenti azt, hogy elvesztettük az érdeklődésünket a házastársunk iránt. Érdemes azt is átbeszélnünk, hogy mit fogunk tenni a tűz felélesztésének érdekében.

Mit jelent a házasság?

A házasság nem mindenkinek ugyanazt jelenti. Vannak, akik azt hiszik, hogy ez egy szinte mindent felemésztő partnerség, mások szerint pedig ez egy jogi megállapodás. Sőt még az is előfordulhat, hogy igazából egyikünknek sem fontos, csak a társadalmi nyomás miatt akarunk esküvőt.

Forrás: Time, Brides, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!