Emlékszel még az újévi fogadalmadra? Mielőtt végleg feladnád, próbáld ki ezt!

2022. február 22.
A február sokunknak igazi hullámvasút. Már alig várjuk a tavaszt, és bár csak néhány hét telt el azóta, de szinte teljesen elfeledkeztünk már az újévi elhatározásokról. A számok mindennél beszédesebbek: az emberek közel 80 százaléka feladja minden újévi fogadalmát februárra. Ha már eszünkbe jut a szent elhatározásunk, mutatjuk, mit tegyünk még meg, mielőtt végleg fátylat borítanánk rá.

Mielőtt még beletörődnénk, és elengednénk a remény utolsó morzsáját is, hogy elérjük a célunkat, még egyszer megpróbálkozhatunk vele, hogy megváltoztassuk a szokásainkat és a hozzáállásunkat. Ahelyett, hogy feladnánk, poroljuk le inkább az újévi fogadalmunkat. Az alábbi hét tippel közelebb juthatunk a céljainkhoz.

ujevi-fogadalom-februar-fealdni

Gondoljuk át a kezdő dátumot

Bár a legtöbben azt gondolják, hogy az újév a legoptimálisabb időpont arra, hogy valamiben fejlődjenek, átalakítsák az életüket és új szokásokat vezessenek be, nem ilyenkor van egyedül esélyünk arra, hogy elkezdjünk egy új rutint. Sok dolog – például a szürke és hideg időjárás vagy az ünnepek utáni lehangoltság – határozottan nehezíti, hogy az évnek ebben a szakában sikerüljön fejlődnünk. „A január 1. néha azt a sürgető érzést kelti, hogy ez az utolsó esélyünk, hogy valami végső változást elérjünk – mondta dr. Jennifer Hettema pszichológus. – Valójában nincs semmi, ami miatt sietnünk kellene az újévi fogadalmunk beteljesítésével. Ha nem érezzük még késznek magunkat arra, hogy a célunkon pontban január elsején elkezdjünk dolgozni, ne tegyük.”

A szakember ehelyett azt javasolja, tegyük át egy másik kezdő dátumra, amikor nagyobb eséllyel indulunk. Nézzünk ki például egy kellemesnek ígérkező keddet valamikor március közepén.

Legyünk elnézőek magunkkal

Emberek vagyunk, ami azt jelenti, hogy változhatnak az életkörülményeink, a prioritásaink, és nem mindig érezzük magunkat képesnek ugyanazokra a feladatokra a különböző napokon. Könnyű frusztrálttá válni és hagyni mindent magunk mögött. „A bűntudat könnyen felüti a fejét, és nem a produktivitást segíti, sőt, inkább akadályozza, hogy kipipáljuk, amit kell a tennivalóink listáján” – mondta Bara Sapir életmód-tanácsadó.
Tudatosítsuk, hogy a hibázás is benne van a pakliban, engedjük meg magunknak a rugalmasságot és hagyjunk szabadságot. „Legyünk kegyesek saját magunkkal, és tartsuk az emlékezetünkben, hogy apró lépésekben is pont elég haladni” – mondta Sapir.

Haladjunk lassan a célunk felé

A mindent vagy semmit szemléletmód kifejezetten hátráltathatja az előre haladásunkat, különösen, ha valamilyen rossz szokástól szeretnénk megszabadulni. Ilyen az élet, és vannak olyan berögződések, melyeket nehéz megtörni. Haladjunk apró lépésekkel a nagyobb cél felé.

ujevi-fogadalom

Például ha elhatároztuk, hogy kevesebbet telefonozunk, mindenképp az legyen az első lépésünk, hogy keresünk valami olyan elfoglaltságot, amiben örömünket leljük. „Egy új hobbi lassú beépítése a mindennapjainkba, mint az olvasás vagy kirándulás, hatékonyan tarthat távol a képernyőtől, így nem kötelező feladatnak és kifejezetten áldozatnak éljük meg azt, hogy lemondunk róla.”

Tartalmas időtöltés

Az otthonról dolgozás teljesen felborította az emberek korábbi időbeosztását. Ha úgy érezzük, hogy a napjaink darabokban hevernek, nehéz lehet új rendszert kiépíteni. Az életmód-tanácsadó szerint az első és legfontosabb dolgunk, hogy a céltalansággal leszámolunk, és felépítünk egy heti rendet, ami összefogja a napjainkat. „Ha minden héten rendszerezzük az időnket, és este, lefekvés előtt vagy reggel, ébredés után átvesszük, mi vár ránk, tervekkel vághatunk bele az előttünk álló napba” – mondta Sapir.

Gondoljuk át, mi hátráltat

Nagyon fontos időnként átvenni, mik a céljaink és mi akadályozhatja az elérésüket. Sűrű hónapunk volt, utaztunk, ami nem engedte, hogy neki lássunk a rendszerezésnek, aminek a végére akartunk járni januárban? Minden héten tekintsük át, mire jutottunk, és legyünk őszinték azzal kapcsolatban, mi gátolhatta a haladást. 

Tartsuk észben a céljainkat

Ha valóban el akarunk érni valamit, változtatni akarunk, nagyon fontos, hogy ne veszítsük szem elől, még a lelki szemeink elől sem. Munka, család és a hétköznapok könnyen elterelik a gondolatokat. „Érdemes minden nap kezdetén emlékeztetnünk magunkat – javasolta a pszichológus. – Az is hasznos lehet, ha le is írjuk a céljainkat, és jól látható helyre függesztjük, például a fürdőszobai tükörhöz vagy a szekrényünkre, ahol minden nap rápillantunk.”

Készítsünk új akciótervet

Ha készítettünk tervet, könnyen lehet, hogy útközben szükség lehet változtatásokra. „A célok kitűzésekor és a menetrend kialakításakor gondoljunk arra is, hogy szükség lehet a kiigazításra – mondta Sapir. – Bontsuk mindent – még a legkisebb teendőket is – könnyen kivitelezhető, még apróbb lépésekre. Csak csináljunk valamit, nem számít, mennyire apróságnak is tűnik!”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!