Elbuktad az újévi fogadalmad? 9+1 szabály, ami segíthet

2020. január 25.
Január közepére megfogyatkozik az újévi fogadalmukat betartók tábora… Dr. Farkas Kitti orvos tanácsait sorra véve elejét vehetjük a hasonló kudarcnak, ha pedig már megtörtént, újult erővel folytathatjuk a fogadalmunkat.

1. Ne hibáztassuk magunkat!
Mielőtt akaratgyengeséggel vádolnánk magunkat: bőven előfordul olyan helyzet is, amikor nincs gond az elhatározással és a motivációval sem. Ha elakadunk vagy lassabban haladunk a tervezettnél, ne büntessük magunkat önhibáztatással! Próbáljuk megvizsgálni, hol kell változtatnunk. Kiderülhet például, hogy valamilyen csodadiétát követünk, ami szép ígéretekkel kecsegtetett, amikor kiválasztottuk, de egyáltalán nem működik. Ilyenkor mindenképpen váltsunk módszert. Ha megbízható a módszerünk, akkor pedig szükség esetén finomhangoljuk azt.

2. Életmódot váltsunk, ne fogyókúrában gondolkodjunk!
Ha kúraként gondolunk a folyamatra, és nem programként, amire át kell állnunk, akkor a szép indulás után meg is áll a fogyásunk, amint visszatérünk régi szokásainkhoz. A fogyókúra csak egy lépcsőfok az életmódváltásban, utóbbinak kell a fő célnak lennie. Csak akkor fog működni, ha fenntartható a módszer!


3. Ne koplaljunk!
A vízdiétával, a léböjt-kúrákkal nemcsak kibírhatatlan éhezésre ítéljük magunkat, hanem rosszabb esetben még súlyos károsodásokat is okozunk a szervezetünknek. Hiánybetegségek, gyomorfekély, szívelégtelenség is jelentkezhetnek, az efféle károsodásokat pedig hosszú időbe telik helyrehozni. „A gyorsnak tűnő fogyás ráadásul pillanatok alatt meg is áll, majd hízásba fordul át, ahogy visszatérünk a bőségesebb táplálkozáshoz. A nulldiéta minden szempontból felejtős módszer” – hangsúlyozza Dr. Farkas Kitti.

4. Napi háromszor együnk, ne ötször!
A napi ötszöri-hatszori evéssel állandóan magasan tartjuk az inzulinszintünket és nem hagyjuk a szervezetünket zsírt égetni. Agyunk hozzá is szokik, hogy szinte mindig enni kell, így evés után egy-két órával már érezzük is az éhséget. A tartós fogyáshoz inzulinra érzékeny sejtek kellenek, amelyek kevesebbszer lendülnek akcióba a nap folyamán, de akkor hatékonyan dolgoznak. Ezért fontos a napi háromszori étkezésre való ráállás (amit azért meg lehet toldani egy kis snackkel, ha intenzíven sportolunk).

5. Ne dőzsöljünk reggel!
Ha reggelire inzulinszintet megemelő szénhidrátot eszünk, attól egész nap éhesek leszünk, és aláássuk a zsírégető folyamatokat. Felejtsük el az egészségesnek hitt, cukros müzliket, kekszeket: a reggelink könnyű és fehérjedús legyen. A nap legtartalmasabb étkezését pedig ebédidőre tartogassuk.

6. Fogyasszunk szénhidrátot!
A szénhidrátot ugyanakkor tilos kitiltani a diétánkból: az ebédünknek mindenképpen tartalmaznia kell. „Egyetlen tápanyagcsoportot sem szabad kihagyni az étrendünkből, ez orvosilag nem megalapozott. Csak nem mindegy, mikor és mennyi szénhidrátot viszünk be” – fogalmaz Dr. Farkas Kitti.

7. Figyeljünk a zsírból fogyásra!
Ha hirtelen sok és magas intenzitású edzést végzünk jelentősen lecsökkentett kalóriabevitel mellett, azzal elsősorban az izmainkat kezdjük felemészteni a zsírraktárak helyett. Alacsony intenzitású edzéseket tervezzünk, hisz az fokozza a zsírégetést.

8. Aludjunk eleget!
A hosszúra nyúlt ünnepi időszak után sokan az alvásidő rovására vetik bele magukat a munkába és az új feladatokba is, amivel hosszú távon nem tesznek jót maguknak. „Az elégtelen alvás még a legkiválóbb életmódváltó program eredményeit is alááshatja, a fogyáshoz elengedhetetlen hormonszinteket ugyanis pihenés, alvás közben állítja be a szervezetünk.” – magyarázza a doktornő.

9. Ne türelmetlenkedjünk!

Sajnos, még akkor is elhasalhatunk újévi fogadalmunk betartásával, ha megfelelő tervet és életmódváltást kezdtünk el. Történhet ez például a türelmetlenségünk miatt, amikor először kezd stagnálni a súlyunk. „A fogyás nem egy konstans folyamat, az anyagcserénk változó, a szervezetünk érzi, hogy mikor van szüksége több és mikor kevesebb tartalékra. Ezért néha megáll a zsírégetés, ami teljesen normális része az átalakulásnak.” – magyarázza Dr. Farkas Kitti.

+1.: Mentálisan is legyünk rendben!
A kishitűség, a negatív gondolatok, az önostorozás mind az életmódváltás ellenségei. Hinnünk kell az elhatározásunk erejében, és nagyon hatékony, ha támogatókat keresünk, megosztjuk a tapasztalatainkat másokkal. Tanácsért pedig forduljunk szakértőhöz. Ő az, aki eligazít a számtalan kérdésben, eloszlatja a kételyeinket és tévhiteinket, és segít felépíteni a helyes tervet. „Az új életforma kialakítását a test természetes, élettani működésére kell alapozni, műételek nélkül, és okosan kitalált edzésprogrammal. Mindenkinek megvan a saját, sikerre vivő módszere, ami szenvedés helyett örömteli, hosszútávú életmódváltáshoz vezeti!” – bátorít Dr. Farkas Kitti.