Rövidebb reprodukciós élettartammal nagyobb az esély a szívbetegségekre

2020. szeptember 23.
A reprodukciós élettartam azt jelenti, hány év telt el az első menstruációtól a menopauzáig. Egy friss kutatás eredményei szerint azoknál a nőknél, akiknél ez az idő relatíve rövid, nagyobb az esély a szívkoszorúér-rendellenességekre, szívroham és stroke kialakulására.

A JAMA Cardiology nevű orvosi szaklapban publikált elemzésben közel 308 ezer olyan nőt vizsgáltak, akik egészségesen érték el a menopauzát. A kutatók eredményei szerint azok a nők, akik az átlagos 36-38 évnyi reprodukciós élettartamhoz képest rövidebb ideig, kevesebb mint 30 évig menstruáltak, azoknál 71 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívkoszorúér-betegség, szívroham vagy stroke a menopauza után.


A kockázat egyenesen arányosan növekszik a reprodukciós élettartam rövidülésével. 45 évnyi, vagy annál hosszabb reprodukciós életszakasszal a hátuk mögött a szívbetegségek esélye 39 százalék, vagy annál kevesebb volt. A legnagyobb veszélyben azok a nők voltak, akik már 11 évesen, vagy még korábban kezdtek menstruálni, és relatíve rövid reprodukciós élettartammal rendelkeztek.

„Ez az információ roppant nagy esélyt ad a kezünkbe, amellyel a nők élhetnek, különösen ha tudják, hogy a kockázati csoportba tartoznak. Odafigyelhetnek az egészséges életmódra, fittségük megőrzésére, a rendszeres vércukorszint- és vérnyomás-ellenőrzésre. Ezek mind csökkentik a kockázatokat” – mondta Gita D. Mishra, a Queenslandi Egyetem epidemiológia professzora, a kutatás vezető szerzője.

Olvastad már?

Forrás: New York Times
Fotó: Unsplash