Ez történik a testünkben kávézás után

2021. november 20.
Ahogy minden jóból, úgy a kávéból is megárt a sok, a benne lévő koffein ugyanis – ha többet veszel belőle magadhoz a kelleténél – egészen meglepő dolgokat produkál a szervezetben. Te érezted már magadon ezeket?

Tudjuk jól, hogy azok, akik odavannak a kávéért, szinte képtelenek ellenállni a gőzölgő fekete csábításának, és ha egy kicsit nem figyelnek oda, könnyen megszaladhat a koffeinbevitelük. Hogy ezt a pontot ki mennyi kávé elfogyasztása után lépi át, nagyban függ az egyéni adottságoktól, a test túlzott koffeinbevitelre adott válaszai viszont könnyen felismerhetők. Ha te is gyakran tapasztalod ezeket magadon, lehet, hogy ideje csökkenteni a kávéfogyasztást.

Ez történik a testünkben kávézás után

A kávé az egyik legkedveltebb ital a világon, amit a földkerekség minden pontján, a nap szinte bármely pillanatában előszeretettel fogyasztanak. Ha sikerül mértéktartónak lenni, a frissen főzött fekete kedvező hatásokkal segítheti a szervezet egészséges működését, ám ha többször nézel a bögre fenekére a kelleténél, kellemetlen, sőt olykor ijesztő tünetekre is számíthatsz. 

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy koffeint nemcsak a kávé fogyasztásával lehet a szervezetbe juttatni, hanem számos italban és ételben is jelen lehet, így észrevétlenül is fokozhatjuk a napi koffeinbevitelt – csak hogy néhányat említsünk a sok közül, bővelkedik koffeinben a fekete tea, a kóla, az energiaitalok, sőt az étcsokoládé is.

A koffein stimulálóként hat a központi idegrendszerre és az anyagcserére, ezért ha túlzott mennyiségben jut a szervezetbe, a hatása is fokozódik, és egy sor kellemetlenséget idézhet elő, különösen az arra érzékenyebbeknél. Ha kávézás után jelentkeznek az alábbi tünetek, az arra figyelmeztethet, hogy jobb lenne visszavenni a koffeinbevitelből

1) Belső feszültség, ingerlékenység

A kávéfogyasztás után átmenetileg a magasba szökhet a vérnyomás, ami kellemetlen belső feszültséget idézhet elő, sőt akár szívdobogásérzést is kiválthat. Ráadásul a koffein hatására megnőhet a szervezetben az adrenalin szintje, ami fokozhatja az izgatottságot, sőt ingerlékennyé is tehet.

2) Fejfájás

A koffein a fejfájás szempontjából is érdekesen hat: bizonyos esetekben hozzájárul ahhoz, hogy fájdalomcsillapító nélkül múljon el ez a kellemetlenség, nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban elő is idézheti a fejfájást. Ebben nemcsak az emelkedett vérnyomásértékeknek van szerepe, hanem más tényezőknek is, így a kávé okozta fejfájás rosszabb esetben egész nap elhúzódhat.

3) Gyakori vizeletürítés

A koffein egyfajta vízhajtóként is működik, aminek hatása kisebb mennyiségben egyáltalán nem zavaró és a szervezetben sem okoz különösebb fennforgást. Ha viszont nagyobb mértékben veszed magadhoz, akár dehidratáltságot is okozhat, hiszen a megszokottnál többször kell pisilni menned. Nem véletlen, hogy sok kávézóban egy kis pohár vizet is kínálnak a kávé mellé – ezt otthon is jó lenne bevezetni.

Ez történik a testünkben kávézás után

4) Gyomorfájdalom

A kávénak igen magas a csersavtartalma, és a koffein kémhatása is savas. Emiatt fordulhat elő kávézás után gyomorégés, gyomorfájdalom, különösen akkor, ha éhgyomorra fogyasztottad. Az érzékenyebbeknél gyomorgörcs, hányinger és hasmenés is kialakulhat, sőt az emésztés folyamata is kedvezőtlenül változhat.

5) Alvászavar

A központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a szervezetbe jutott koffein alááshatja a pihentető alvást. Egyrészt megnehezítheti az elalvást még fáradtság esetén is, másrészt útját állhatja annak, hogy alvás közben eljuss a mély alvás szakaszába, ami a szakemberek szerint a leginkább pihentető. Az arra érzékenyebbeknél mindez akkor is megfigyelhető, ha nem az esti órákban kávéznak: ugyanis a délutáni fekete hatása is kitarthat estig.

És a koffeinmentes kávé?

Jó kérdés! A koffeinmentes kávé neve valóban arra utal, hogy teljes mértékben kivonják belőle a koffeint, ez azonban nem így van, minimális mennyiségben (0,1% körül) ez is tartalmazhat koffeint, így ebből sem lehet korlátlan mennyiségben iszogatni – persze az biztos, hogy a „rendes” kávéhoz képest kevesebb koffeint veszel magadhoz, ha emellett döntesz.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?