Nem csak illúzió: ezért tör rád a rendrakási vágy a menstruáció előtt

2021. november 07.
Ahelyett, hogy csak cél nélkül pörgetnéd a TikTokot, végignéznéd a kedvenc sorozatod első résztől az utolsóig vagy csak ülnél egy csésze kávéval a kezedben, az egész hétvégét azzal töltöd, hogy átrendezd a konyhát és kitakarítsd a lakást, mert úgy érzed, nem bírsz elviselni egy pici rendetlenséget sem? Ha megnézed a naptáradat, könnyen lehet, hogy rájössz, a menstruációd is a küszöbön áll.

„Ugyanazt éltem át, mint oly sokan a menstruációs ciklus végén: ellenállhatatlan késztetést az egész ház kitakarítására. Ahogy egész hónapban hatással vannak ránk a ciklus változásai, a hormonok bizony ebben is szerepet játszanak” – mutatott rá Julie Holland pszichiáter és pszichofarmakológus. 

Nem árt felfrissíteni először, amit a menstruációs ciklusról tudnunk kell. Az ovuláció alatt az ösztrogén hormon szintje emelkedik ugrásszerűen, ezzel párhuzamosan a szerotoniné is, mely a hangulatunkat szabályozó hormon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ember sokkal tettre készebbnek, kiegyensúlyozottabbnak és együttműködőbbnek érzi magát közvetlenül a peteérés után. Majd ahogy közeledünk a premenstruációhoz, mind az ösztrogén, mind a szerotonin szintje lezuhan. Mivel nagyon lecsökken azon hormonok szintje, amiktől jól érezzük magunkat, a hangulatunk is sokkal rosszabb lehet a vérzés előtti napokban.

menstruacio-hormon-rendszerezes-takaritas

„A szerotoninszint ilyen extrém csökkenése az emberek viselkedésére is rányomja bélyegét, mintha megszállná őket egy takarítási és rendszerezési láz. A menstruációs ciklus vége olyan, mint egy miniterhesség. Miért? Ugyanazon hormonok szintje emelkedik, mint amik akkor, amikor az ember gyermeket vár” – mondta Holland. 

Yvonne Chow, a melbourni Jean Hiles Női Egészségügyi Központ endokrinológusa hozzátette, hogy a várandósság során is az ösztrogén és a progeszteron szintje emelkedik, pont, mint a ciklus elején. Arról pedig legendák keringenek, milyen elképesztő dolgokra képesek a nők a terhesség alatt. „Van egy terület az agyban, ami arra készteti az anyákat, hogy mindent megtegyenek gyermekeik védelmére, ezt szokták fészekrakó ösztönnek is nevezni. Ezen a területen vannak az ösztrogén és progeszteron receptoraink.”

Az endokrinológus ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár maga a hormonális hullámzás hasonló, a várandósság alatti hormonszintek sokkal magasabbak, mint a menstruációs ciklus alatt, így nem jelenthetjük ki, hogy a PMS egyenes következménye a hormonok által kiváltott fészekrakó viselkedés. Ám az emberek másképp éreznek és viselkednek a ciklus ezen időszakában, kívánósabbak, ami az egyik leggyakoribb jelenség az endokrinológus szerint is. 

Míg az ovuláció után az együttműködés erősödik a kapcsolatokban, a premenstruáció időszaka ingerlékenységet, összeférhetetlenséget hozhat magával. „Bizonyos esetekben ez arra sarkallhatja az embert, hogy újrarendezzen és nagytakarítson bizonyos helyiségeket” – mondta Holland. 

Még ha nem is tapasztaljuk ezt az ellenállhatatlan késztetést az otthonunk átrendezésére, a pszichiáter szerint ez lehet a tökéletes időpont arra, hogy átgondoljuk, mi az, ami működik az életünkben, mivel ilyenkor sokkal kritikusabb szemmel nézzük a dolgokat. Ám mivel jellemző az energiahiány is, érdemes megvárni a vérzés végét a változtatások elvégzésével. „Amikor belépünk a PMS napjaiba, ösztönösen nagyobb figyelmet szentelünk a részleteknek és kíméletlenek vagyunk. Ezért lehet ez jó időpont a szekrényünk átvizsgálására például. Ilyenkor sokkal nagyobb hidegvérrel dobjuk ki, amire nincs szükségünk és alkotjuk újra a rendszerünket, ahogy az új ciklus elkezdődik.”

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!