Így néz ki egy alváskutató hálószobája

2022. március 05.
Nemcsak stílusos Vanessa Hill alváskutató hálószobája, de tele van hasznos tippekkel arra is, hogyan pihenhetünk egy jót éjszaka.

Vanessa Hill viselkedéskutató, a kommunikációt kutatja, és mellesleg van egy népszerű YouTube-csatornája, a BrainCraft. Brooklynban él bérelt lakásában férjével és kutyájával, a labradoodle Lunával. Azután vették ki a 83 négyzetméteres lakást, hogy egy év kihagyás után visszatértek New Yorkba. „A legfelső emeleten lakunk, ahol padlótól a plafonig érő ablakok vannak. Abba szerettem bele, ahogy beárad a természetes fény a hatalmas ablakokon, és itt fent már csend van. Mindkettő nagyon fontos a jó alváshoz” – mondta Hill. 

Vanessa kutatási területe az alvás és pszichológia, YouTube-csatornáján is a pszichológia, idegtudomány és önfejlesztés témaköreit járja körül, sőt, készített egy reality show-t is arról, hogyan javíthatjuk az alvást Sleeping with Friends címmel. „Rengeteg időt szentelek annak, hogy az embereket megtanítsam, hogyan javíthatnak az egészségükön és az általános lelki jóllétükön. Ennek egyik legfontosabb sarokköve az alvás, pont olyan lényeges, mint az, hogy mit eszünk és mennyit mozgunk. És közel sem töltünk vele annyi időt, mint gondolnánk – magyarázta Hill. – Küldetésemnek érzem, hogy hidat építsek a tudományos kutatások és az emberek hétköznapi jólléte közé, szenvedélyesen próbálom átadni, hogyan tehetik egészségessé az alvásukat, mit és hogyan változtathatnak ennek érdekében.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vanessa Hill (@nessyhill)

A húszas évek találkozása a home office-szal

Hill otthonát A nagy Gatsby korszaka és az abban a stílusban berendezett fényűző Palm Springs-i lakások, illetve a Modern Művészeti Múzeum székgyűjteménye inspirálta. „Imádom a székeket. Minden széket” – jelentette ki az alváskutató. 

A legnagyobb kihívást az jelentette a lakás berendezésekor, hogy két ember számára kényelmes home office-t, pihenésnek és kikapcsolódásnak szentelt teret alakítsanak ki. „A munkaterületünket műalkotásokkal, növényekkel és szőnyegekkel különítettem el. Nagyon kényes vagyok a technológiával kapcsolatos határokra, tényleg próbálom minél inkább száműzni a munkát és az internetet a hálószobából. Ez egy folyamatos harc – magyarázta Hill, aki a nappaliban felragasztott lehúzható tapétára a legbüszkébb. – Hat órán át álltam egy létra tetején és ragasztottam. Meglepően nehéz hasizommunka” – nevetett Hill.

alvaskutato-haloszoba

Azért vannak olyan elektromos kütyük, amiket még az alváskutató sem tudott eltenni az ágy mellől. „Van egy gyűjteményem régi technológiai eszközökből, amiket ahhoz használok, hogy segítsenek elaludni. Egy régi tévé, e-könyv-olvasó és egy öreg iPad, tele podcastfelvételekkel és meditációkkal. Ezek egyike sem kapcsolódik az internethez és vizuálisan sem szippantanak be. Ezek szoktak segíteni, hogy megnyugodjak este, könnyebben elaludjak vagy visszaaludjak éjszaka, ha megébredek. A fehér zajt is nagyon szeretem a hálószobában, ehhez egy réges-régi Google Home okoshangszórót használok.”

Itt rontjuk el az alvást a berendezéssel

Mindenhonnan azt halljuk, hogy az alvás javításához techmentes hálószobára van szükség. Ezzel egyetért Vanessa Hill is, ám szerinte már annyira az életünk elválaszthatatlan része a technológia, hogy irreális elvárás lenne minden egyes kütyüt a hálószobán kívül hagyni. „Ezzel csak azt érjük el, hogy minden alkalommal, mikor valaki az ágyban még telefonozik egy kicsit, bűntudattal és szégyenérzettel teszi. Ezek talán még rosszabbak az egészségünknek” – figyelmeztetett. 

Az alváskutató inkább azt javasolja, hogy gondoljuk újra, hogyan használjuk lefekvés előtt az elektronikus eszközöket: passzív vagy interaktív módon? Ha az ágy mellett tartjuk a telefont, mert ez az ébresztőóránk, nagyon könnyen megy át interaktív, kizökkentő, zavaró és az alvást akadályozó állapotba már azzal, ha ránézünk a közösségi oldalakra vagy az e-mailjeinkre. „A hálószobám telefonmentes, de van egy régi tabletem, ahogy már mondtam is, amin meditációt és podcastet hallgatok az ágyban. A tévé is lehet megnyugtató, egészen addig, míg nem egy sorozatot darálunk rajta, szóval lehet megfelelő stratégiával jól használni a technológiát az alvás megsegítésére is.”

Nagyon fontos még a fénnyel és hangokkal kapcsolatos átgondolt tervezés a hálószobában, mivel ezek is nagyban kihatnak az alvás minőségére. A megfelelő sötétítés elsőrendű fontosságú. Az utcai zajok, folyosóról beszűrődő hangok, a párunk vagy a háziállatunk motoszkálásának kiszűrésére a fehér zaj lehet hatásos. „Az állítható fényerősségű lámpa, ami fokozatosan sötétül el az elalváshoz közeledve, segít a szervezetünknek a melatonin hormon termelésében, így könnyebben tudunk elaludni. Az erős lámpák pont ellenkezőleg hatnak” – sorolta az alváskutató. 

alvaskutato-haloszoba

Mit tegyünk, ha tényleg nem megy az elalvás?

Ha nem tartozunk azon szerencsések közé, akik leteszik a fejüket, és már alszanak is, mindennél fontosabb az esti megnyugtató rituálé. „Ha még nem találtunk ki magunknak ilyet, vagy nincs túl sok időnk, akkor is tudatosítanunk kell, hogy az elalvásra rá kell készülni. Gondoljuk át a koffeinfogyasztásunkat. A délutáni kávéban található koffein fele még 8-10 órával később is a szervezetünkben van. Nézzük meg a fényeket és hangokat, próbáljuk meg a lehető legjobban lecsökkenteni a zavaró tényezőket, akár szemmaszkot is használhatunk és füldugót, ezek sok felriadástól óvhatnak meg. A meditáció is hatásos lehet, ha vissza akarunk aludni. Ehhez viszont olyan eszközön hallgassuk a szöveget, amin biztosan nem kalandozhatunk el a közösségi oldalakra vagy az e-mailjeinkez.”

alvaskutato-haloszoba

Arra is felhívta a figyelmet Vanessa Hill, hogy ne legyünk türelmetlenek magunkhoz, hiszen mindenkinek vannak olyan periódusai az életben, mikor rosszabbul alszik, ez teljesen normális. Ha úgy érezzük, túl sok, ami most a világban történik, és nem tudunk egyedül megbirkózni a stresszel, kérjük szakember, terapeuta segítségét. „Sokan még mindig nincsenek tudatában annak, hogy az inszomnia kezelésének elsődleges módja a pszichoterápia, nem az altatók és nyugtatók.”

Ha pedig alapvetően jól alszunk, de szeretnénk még tovább javítani az alvás minőségén, a szakember azt javasolja, hogy mozogjunk rendszeresen, a hálószoba legyen 18-20 fokos, és sose hagyjuk ki az esti levezetést, ami megnyugtat minket a lehető legpihentetőbb alváshoz.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Instagram

Olvass tovább!