A TikTok szerint a haj megtanítható az öntisztulásra. De tényleg működik?

2022. január 30.
Az emberek hatvan százaléka nem mos minden nap hajat, ami jól is van így. Nem csak macerás, unalmas és inkább kötelező feladatnak tűnő dolog a hajmosás, semmint kényeztető procedúra. De van más lehetőségünk, ha gyűlölünk hajat mosni? Városi legenda csupán az öntisztuló haj, vagy valóban létezik? A szakemberek elmondták, mi az igazság.

A szárazsampon ugrik be az embernek először, ha azon gondolkozik, hogyan úszhatná meg a hajmosást. Ám ennek a módszernek is megvannak a hátulütői, gondoljunk csak a viszkető fejbőrre. Tehát ez sem megoldás arra, ha egyáltalán nem szeretnénk hajat mosni, a szárazsamponnal is csak elodázhatjuk a dolgot. Ezen a ponton jöhet be a képbe az a régi legenda, amit most a TikTok is felkapott: a haj öntisztulása. De tényleg működik? Jó ez a fejbőrnek? 

haj-ontisztulas-tiktok

Mi az a hajtréning?

Hajtréningnek nevezték el azt a folyamatot, amivel a két hajmosás közt eltelt időt 30 napra növeljük. Az öntisztulás elmélete szerint a fejbőr alkalkmazkodik egy idő után a ritkább hajmosáshoz és kevesebb olajat termel, így a hajunk nem zsírosodik olyan gyorsan. A TikTokon azután söpört végig viharos gyorsasággal a régi módszer, miután a @HayleeJ nevű felhasználó megmutatta, milye a haja azután, hogy 25 napja nem mosta meg: mintha most jött volna a fodrásztól. A követői elárasztották kérdésekkel azzal kapcsolatban, hogy csinálta és hogyan álljanak neki a hajtréningnek.

Haylee elmondta, hogy nagyjából egy éve tart a fejbőr szoktatása. Mindennapos hajmosásról csökkentette le fokozatosan havi egyre a mennyiséget. „Egy egész évig tartott, mire odáig jutottam, hogy elég havonta egyszer megmosnom a hajam – mondta. – Mára hozzászokott a fejbőröm.”

Tényleg működik?

A hatásossággal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak olyan szakemberek, akik szerint a hajtréning és az öntisztulás elméletének vannak működő részei, konkrétan az, hogy ha ritkábban mossuk a hajunkat, kevesebb zsírt termel a fejbőr, és nem lesz olyan hamar zsírtól fénylő a hajunk. „Arra valóban tréningezhetjük a fejbőrünket, hogy kevesebb zsírt termeljen, ehhez az kell, hogy mérsékeljük a fejbőrt szárító összetevők használatát. A szulfátok és az alkohol a hajlakkban, szárazsamponban, a haj textúráját kezelő termékekben egyaránt megtalálható, így ha ezekből szulfátmenteset választunk, már közelebb leszünk a célhoz. Az is lényeges persze, hogy nem kell minden nap megmosnuk a hajunkat, a túlhasználat is kiválthatja, hogy a hajunk jobban zsírosodik – magyarázta Hannah Gaboardi hajspecialista bőrgyógyász. – Ha nem mossuk olyan gyakran a hajat, meghagyjuk a természetes zsírokat a hajszálakon, kevesebb készítményt kell használnunk, és máris kiléptünk a mindennapos hajmosás ördögi köréből.”

Ám nem csak a természetes zsírok mossuk le hajmosáskor. A szennyeződést, polleneket és elhalt hámsejteket is, amelyektől viszont valóban jobb megszabadulni. „Eljön az a pont, amikor muszáj hajat mosni, mivel a természetes zsírok és a környezetből származó szennyeződések rárakódnak a fejbőrre és a haj felszínére. Ha nem mossuk le, a fejbőr viszketni kezd, a haj pedig kifakul és elveszti egészséges állagát” – emelte ki Sey. 

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a hajmosás az egyetlen módja annak, hogy megelőzzük a kellemetlen szagokat is. „A fejbőr is bőr, élő szövet, ami olajat termel, izzad és leválnak róla hámsejtek. Elkezd szagosodni, ha nem mossuk, mivel a rajta élő baktériumok elkezdik lebontani a lerakódott olajakat és izzadtságot, ha a bőrön hagyjuk. Ennek lesz egy erőteljes, határozottan érezhető szaga – magyarázta Anabel Kingsley hajspecialista. – Sőt a fejbőrön találhatók olyan különleges mirigyek, amelyek fehérjében gazdag váladékot termelnek, aminek különösen erős szaga van. Ilyen mirigyek a hónaljban és a nemi szervek tájékán vannak még a testünkön.”

Persze elfedhetjük ideig-óráig ezt a szagot szárazsamponnal vagy illatosított hajformázó készítményekkel, ám megszüntetni csak a samponos mosás tudja. Kingsley arra is figyelmeztet, hogy ha nem mossuk megfelelő gyakorisággal a hajunkat, gyakran korpa képződik, a fejbőr viszketni kezd, begyulladhat és irritálttá válhat. Sőt, hajhulláshoz is vezethet. Ezért nem javasolja a szakember senkinek, hogy az öntisztulásra várjon. Egyértelműen a városi legendák közé tartozik, hogy a hajat megtaníthatjuk arra, hogy öntisztuló legyen. Inkább csak eléri azt a zsírossági szintet, amikor már nem vesszük észre, ha még tovább romlik a helyzet. Mint ahogy nem veszünk észre egy újabb foltot a már egyébként is koszos szőnyegen” – mondta Kingsley. 

Milyen gyakran kellene hajat mosni?

Megoszlanak a vélemények, de abban a szakértők egyetértenek, hogy az egy hónap túlságosan hosszú idő. „Nagyban függ a hajtípustól, milyen gyakori hajmosást igényel – mondta Bernardo Vasconcelos fodrász. – Akinek zsírosodásra hajlamos és finom szálú a haja, legfeljebb néhány napot hagyhat ki. Akkor is szükség lehet a gyakoribb hajmosásra, ha olyan környezetben dolgozunk, ami fokozottan szennyezi a hajat és fejbőrt, például dohányfüstben.” Ráadásul az sem mindegy, hogyan mosunk hajat.

„Fontos megtalálni az egyensúlyt – mondta Kingsley. – A vastagabb és hullámosabb hajúak általában akkor szeretik legjobban a hajukat, amikor már eltelt két-három nap a hajmosás óta. Akinek nehezebb bánni a hajával, a mindennapos hajmosás lehet a megoldás. De ha csupán azt nézzük, mi lenne az egészséges, azt mondanám, hogy nem szabadna három napnál többet kihagynunk két hajmosás között.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!