A TikTok szerint a haj megtanítható az öntisztulásra. De tényleg működik?

2022. január 30. |

Az emberek hatvan százaléka nem mos minden nap hajat, ami jól is van így. Nem csak macerás, unalmas és inkább kötelező feladatnak tűnő dolog a hajmosás, semmint kényeztető procedúra. De van más lehetőségünk, ha gyűlölünk hajat mosni? Városi legenda csupán az öntisztuló haj, vagy valóban létezik? A szakemberek elmondták, mi az igazság.

A szárazsampon ugrik be az embernek először, ha azon gondolkozik, hogyan úszhatná meg a hajmosást. Ám ennek a módszernek is megvannak a hátulütői, gondoljunk csak a viszkető fejbőrre. Tehát ez sem megoldás arra, ha egyáltalán nem szeretnénk hajat mosni, a szárazsamponnal is csak elodázhatjuk a dolgot. Ezen a ponton jöhet be a képbe az a régi legenda, amit most a TikTok is felkapott: a haj öntisztulása. De tényleg működik? Jó ez a fejbőrnek? 

haj-ontisztulas-tiktok

Mi az a hajtréning?

Hajtréningnek nevezték el azt a folyamatot, amivel a két hajmosás közt eltelt időt 30 napra növeljük. Az öntisztulás elmélete szerint a fejbőr alkalkmazkodik egy idő után a ritkább hajmosáshoz és kevesebb olajat termel, így a hajunk nem zsírosodik olyan gyorsan. A TikTokon azután söpört végig viharos gyorsasággal a régi módszer, miután a @HayleeJ nevű felhasználó megmutatta, milye a haja azután, hogy 25 napja nem mosta meg: mintha most jött volna a fodrásztól. A követői elárasztották kérdésekkel azzal kapcsolatban, hogy csinálta és hogyan álljanak neki a hajtréningnek.

Haylee elmondta, hogy nagyjából egy éve tart a fejbőr szoktatása. Mindennapos hajmosásról csökkentette le fokozatosan havi egyre a mennyiséget. „Egy egész évig tartott, mire odáig jutottam, hogy elég havonta egyszer megmosnom a hajam – mondta. – Mára hozzászokott a fejbőröm.”

Tényleg működik?

A hatásossággal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak olyan szakemberek, akik szerint a hajtréning és az öntisztulás elméletének vannak működő részei, konkrétan az, hogy ha ritkábban mossuk a hajunkat, kevesebb zsírt termel a fejbőr, és nem lesz olyan hamar zsírtól fénylő a hajunk. „Arra valóban tréningezhetjük a fejbőrünket, hogy kevesebb zsírt termeljen, ehhez az kell, hogy mérsékeljük a fejbőrt szárító összetevők használatát. A szulfátok és az alkohol a hajlakkban, szárazsamponban, a haj textúráját kezelő termékekben egyaránt megtalálható, így ha ezekből szulfátmenteset választunk, már közelebb leszünk a célhoz. Az is lényeges persze, hogy nem kell minden nap megmosnuk a hajunkat, a túlhasználat is kiválthatja, hogy a hajunk jobban zsírosodik – magyarázta Hannah Gaboardi hajspecialista bőrgyógyász. – Ha nem mossuk olyan gyakran a hajat, meghagyjuk a természetes zsírokat a hajszálakon, kevesebb készítményt kell használnunk, és máris kiléptünk a mindennapos hajmosás ördögi köréből.”

Ám nem csak a természetes zsírok mossuk le hajmosáskor. A szennyeződést, polleneket és elhalt hámsejteket is, amelyektől viszont valóban jobb megszabadulni. „Eljön az a pont, amikor muszáj hajat mosni, mivel a természetes zsírok és a környezetből származó szennyeződések rárakódnak a fejbőrre és a haj felszínére. Ha nem mossuk le, a fejbőr viszketni kezd, a haj pedig kifakul és elveszti egészséges állagát” – emelte ki Sey. 

A szakemberek abban is egyetértenek, hogy a hajmosás az egyetlen módja annak, hogy megelőzzük a kellemetlen szagokat is. „A fejbőr is bőr, élő szövet, ami olajat termel, izzad és leválnak róla hámsejtek. Elkezd szagosodni, ha nem mossuk, mivel a rajta élő baktériumok elkezdik lebontani a lerakódott olajakat és izzadtságot, ha a bőrön hagyjuk. Ennek lesz egy erőteljes, határozottan érezhető szaga – magyarázta Anabel Kingsley hajspecialista. – Sőt a fejbőrön találhatók olyan különleges mirigyek, amelyek fehérjében gazdag váladékot termelnek, aminek különösen erős szaga van. Ilyen mirigyek a hónaljban és a nemi szervek tájékán vannak még a testünkön.”

Persze elfedhetjük ideig-óráig ezt a szagot szárazsamponnal vagy illatosított hajformázó készítményekkel, ám megszüntetni csak a samponos mosás tudja. Kingsley arra is figyelmeztet, hogy ha nem mossuk megfelelő gyakorisággal a hajunkat, gyakran korpa képződik, a fejbőr viszketni kezd, begyulladhat és irritálttá válhat. Sőt, hajhulláshoz is vezethet. Ezért nem javasolja a szakember senkinek, hogy az öntisztulásra várjon. Egyértelműen a városi legendák közé tartozik, hogy a hajat megtaníthatjuk arra, hogy öntisztuló legyen. Inkább csak eléri azt a zsírossági szintet, amikor már nem vesszük észre, ha még tovább romlik a helyzet. Mint ahogy nem veszünk észre egy újabb foltot a már egyébként is koszos szőnyegen” – mondta Kingsley. 

Milyen gyakran kellene hajat mosni?

Megoszlanak a vélemények, de abban a szakértők egyetértenek, hogy az egy hónap túlságosan hosszú idő. „Nagyban függ a hajtípustól, milyen gyakori hajmosást igényel – mondta Bernardo Vasconcelos fodrász. – Akinek zsírosodásra hajlamos és finom szálú a haja, legfeljebb néhány napot hagyhat ki. Akkor is szükség lehet a gyakoribb hajmosásra, ha olyan környezetben dolgozunk, ami fokozottan szennyezi a hajat és fejbőrt, például dohányfüstben.” Ráadásul az sem mindegy, hogyan mosunk hajat.

„Fontos megtalálni az egyensúlyt – mondta Kingsley. – A vastagabb és hullámosabb hajúak általában akkor szeretik legjobban a hajukat, amikor már eltelt két-három nap a hajmosás óta. Akinek nehezebb bánni a hajával, a mindennapos hajmosás lehet a megoldás. De ha csupán azt nézzük, mi lenne az egészséges, azt mondanám, hogy nem szabadna három napnál többet kihagynunk két hajmosás között.”

Forrás: Allure Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód