Kötelező a mamabarátnő, ha gyereked lesz: tényleg szükség van rá?

2022. március 22.
Akkor se aggódj egy percet se, ha nincs egy sereg olyan barátod, aki maga is gyermeket nevel.

Amikor valakinek gyereke lesz, egyre inkább azzal az elvárással indul neki – többek között –, hogy lesz egy sor új barátja, aki maga is szülő. Van a fejünkben valami ideál a mamabarátokról, akikkel együtt sétáltatjuk a kicsiket vagy a hordozós támogató csoportból szerzünk új barátokat. Vannak azonban, akik egyszerűen nem építik ki azt az összetartó anyakollektívát, amiről ma egyre többször, több helyen hallható, hogy mennyire fontos lenne. De tényleg annyira szükség van a mamabarátokra? És ha igen, hogyan erősíthetjük ezeket a kapcsolatainkat?

anya-baratsag

Igen, a mamabarátok tényleg segíthetnek

A barátság általánosságban nem kap elég hangsúlyt, amikor a testi-lelki jóllétünkről van szó. Ha van hova tartoznunk, csökken például a depresszió kialakulásának kockázata, de a barátok segítenek a stresszérzet csökkentésében is. Sok szakértő ezért is véli úgy, hogy különösen sok előnye lehet annak, ha kifejezetten mamabarátokat talál egy friss anya, bár ezt tudományosan bizonyítani nem feltétlenül könnyű. 

Még akkor is van valami különleges egy ilyen kapcsolatban, ha az alapvető körülmények – a család összeállítása, az anyagi helyzet, a munkahely stb. – különbözőek. „Sok újdonsült anya érzi úgy, hogy eltávolodott a régi barátaitól, magányos, izolált, nem értik a gyermektelen ismerősei, min megy keresztül – magyarázta Olivia Bergeron klinikai szociális munkás. – Egy másik szülő azonban megérti ezt. Tudják, hogy egy esti kimenő megszervezése mennyire nehéz lehet gyerekkel.”

Egy 2019-es kutatás eredményei szerint különösen a kétéves vagy annál fiatalabb gyermeket nevelők számára különösen jó hatással van, ha minél több mamabarátjuk van. A miértek nem teljesen tiszták egyelőre, a kutatás pedig nem kizárólag az anyák közötti barátságra fókuszált, ám a tudósok úgy vélik, hogy a tény, hogy azok a nők, akik úgy érzik, támogató közeg veszi körül őket, sokkal hatékonyabban képesek megbirkózni az anyasággal és kisgyerekkel járó stresszel. Sokkal kevésbé viselik meg a nehézségek a mentális egészségüket. 

Évekbe telhet barátot találni

A barátszerzés nem mindenkinek megy könnyen. Van, aki a kisgyerek mellett képtelen még arra is erőt találni, hogy szülőcsoportokhoz csatlakozzon, és a szakértők szerint is teljesen normális, ha valaki nem törekszik erre a kisgyerekek mellett. „Semmiképp sem szabad rosszul éreznünk magunkat azért, mert nem vagyunk mamaközösségben, nincs semmi kötelező elvárás ezzel kapcsolatban – mondta Bergeron. – Találkozhatunk szülőkkel az óvodában, iskolában, ha a gyerekeink kicsit idősebbek lesznek. Majd megragadjuk ezeket a kapcsolatokat akkor, amikor lesz energiánk és időnk, amikben a szülők általában hiányt szenvednek.”

Legyünk reálisak az időnkkel

Muszáj azzal az idővel gazdálkodnunk, amink van. „Ha dolgozunk, időzítsük az ebédszünetre a mamabarátokkal való találkozót – javasolta Melanie Ross Mills pszichoterapeuta. – Az anyukák napja általában este kilenckor úgyis véget ér.”

A pszichológus azt is kiemelte, hogy a mamabarátok megadhatják azt a nagyon fontos bölcsességet, empátiát, együttérzést és támogatást, amit csak egy másik anya adhat. „Itt tudhatjuk meg, mi történik valójában az iskolában, de érezhetjük azt is, hogy nem vagyunk egyedül a gyermekágyi időszakban.”

Felnőttkorban nem feltétlenül tűnik természetesnek a barátszerzés. Ezért segíthet, ha úgy állunk hozzá: az emberek kedvelnek minket és barátkozni akarnak velünk. Ahogy a Marylandi Egyetem pszichológiaprofesszora, Marisa G. Franco megjegyezte: „mindannyiunk sokkal inkább hajlamos azt gondolni, hogy nagy valószínűséggel visszautasítanak minket, mint amennyire nagy valószínűséggel ez be is következik.”

A lényeg a támogatás

Természetesen az is teljesen érthető és elfogadható, ha valaki nem szerez rengeteg mamabarátot, sőt, egyáltalán nincsenek hasonszőrű anyák a közeli barátai körében. A kutatások szerint a nőknek lazulnak a kapcsolatai a barátaikkal gyermekük születése után nagyjából ötéves korukig. Arról nem is beszélve, hogy a koronavírus-járvány sem segített megtartani ezeket a kapcsolatokat az anyáknak.

A szakértők szerint az a lényeg, hogy érezzük a támogatást, bárhonnan is érkezik. Nem a mamabarátságok kialakítása a legfontosabb, és ez rendben is van így. Amikor szükségünk lesz barátokra és készen állunk rá, úgyis megtaláljuk azokat, akikkel jól érezzük magunkat.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!