15 dolog, amit 15 perccel egy fontos prezentáció előtt meg kell csinálnod

2022. március 25.
Nagy, fontos előadást kell tartanod 15 perc múlva. A szíved hevesen dobog, a tenyered nedves, kezdesz pánikba esni. Ez teljesen normális. Valójában a legtöbb előadó – kezdők és veteránok egyaránt – beismeri, hogy ideges egy-egy nagy beszéd vagy bemutató előtti pillanatban. A szakértő szerint az előadás előtti adrenalinlöket energiával és lelkesedéssel töltheti fel a szervezetet, így segíthet a nagyszerű teljesítmény elérésében. Ehhez csak a szolgálatunkba kell állítani az izgalmat!

1. Pozitívan nyilatkozz magadról

Tanuljunk a sportpszichológiai szakértőktől! Bizonyított, hogy magasabb a győzelmek aránya, ha a sportoló pozitív gondolatokat mond magáról a verseny előtt és közben.

2. Menj el mosdóba

Akkor is, ha úgy érezed, nem kell, menj el a nagy beszéd előtt mosdóba, hogy semmiképp ne álljon az utadba a szükség.

3. Nézd meg magad a tükörben

Nincs rosszabb, mint azon tűnődni, van-e valami a fogunk között.

4. Találkozz velük, és üdvözöld a hallgatóságot, mielőtt megszólalsz

Fogj kezet és beszélj minél több emberrel az előadás előtt! Ezzel megmutatod másoknak, hogy megközelíthető és barátságos vagy.

5. Csekkold előre a terepet

Előadóként hagyj időt arra, hogy megismerd a környezetet – beleértve az ülésrendet, a prezentációs elektronikát, a mikrofont és a világítást.

6. Gyakorold a mély, hasi légzést

Mivel a szorongástól megfeszülnek a mellkas és a torok izmai, fontos, hogy mély belégzéssel csökkentsük ezt a korlátozó hatást.

7. Gyakorold az első percet fejben

A kezdés pontos ismerete önbizalmat ad, lehetővé teszi, hogy közvetlenül a közönség szemébe nézz, így igen erőteljes első benyomást kelthetsz.

8. Koncentrálj a pozitív dolgokra

Például: „Szakértője vagyok a témámnak.”, „Lelkes és megnyerő vagyok.”, „Hiteles és magabiztos vagyok.”

9. Kortyolj egy kis szoba hőmérsékletű vizet citrommal

Segít, hogy ne száradjon ki a szád, és tisztítja a torkot is.

10. Ismételd el a következő három alaptételt a közönségről

A közönség szakértőként tekint rád.

A közönség neked szurkol.

A közönség nem tudja, mit fogsz mondani, így nem fogják észrevenni a hibát – ha nem hangsúlyozod ki te magad.

11. Mozgasd át kicsit a testedet

Végezz nyújtógyakorlatot, néhány térdhajlítást, vagy tegyél egy gyors sétát a folyosón, és vissza. Ez megszabadítja a testet a felesleges energiától, és oxigént küld az agyba.

12. Állj fel, és gyakorold az erőpózt

Az ülő helyzet mozdulatlan, passzív és inaktív. Ehelyett, ha az előadás előtt inkább állunk, akkor lehetőséget adunk a testnek a bemelegítésre, és cselekvésre kész testhelyzetbe helyezzük magunkat. A legjobb, ha valamilyen úgynevezett erőpózt veszünk fel ekkor: Amy Cuddy, harvardi pszichológus szerint ezek azok a nyitott testhelyzetek, amik sok helyet foglalnak el, amikor a lehető legtávolabb tartjuk a karunkat és a lábunkat a testünktől.

13. Ne nézz a telefonodra

Ne görgesd a közösségi médiát, ne olvass híreket, ne hallgass hangüzeneteket percekkel a nagy bemutató előtt. Jó figyelemelterelőnek tűnhet, de ha valami felkavaró dolgot látsz, hallasz vagy olvasol, az teljesen ki fog zökkenteni.

14. Koncentrálj az átadás örömére

Előadóként gondolj arra, hogy az előadás egyfajta ajándék a közönségnek; egy szépen becsomagolt csomag tele értékes információkkal, hasznos ötletekkel és tartalommal. Az adakozás mentális attitűdje erőt ad és felszabadít!

15. Mosolyogj

A beszéd előtti pillanatokban mosolyogj! A mosolygás endorfinokat bocsát ki az agyban, ami megnyugtatja az idegeket, elősegíti a jó közérzetet. Ráadásul a mosoly önbizalmat ad és közvetít: megmutatja a közönségnek, hogy örömmel látod őket.

Forrás: businessinsider.com Fotó: Getty Images

Olvass tovább!