Fagyasztott méz: miért ne őrüljünk meg érte inkább?

2021. augusztus 09.
Hol van már a dalgona, a habos limonádé vagy éppen a felhőkenyér? A legújabb ételtrend a TikTokon és a YouTube-on kétségtelenül a fagyasztott méz. A fogorvosok azonban nem az örömtől, hanem az aggodalomtól őrülnek meg éppen.

Röviden összefoglalva a fagyasztott méz nem más, mint egy émelyítően édes főzet mézből, amit műanyag flakonba töltenek, lefagyasztanak, majd pár óra múlva üvegszerű, mégis zselés állagú anyagként lehet kinyomni a palackból és jégkrémként vagy zselés édességként nyalogatni. Van, aki nem áll meg ennyinél, és juharsziruppal még tovább fokozza az édességet, így a végeredmény kevésbé lesz sűrű, könnyebb kinyomni a palackból. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rachel Clarke (@rachelclarkeny)

A YouTube-on nem csak a látványra, hanem a hangra is nagy hangsúlyt fektetve komplett ASMR videókat készítenek, így némileg létjogosultságot adva a mézszörnynek, az nem igazán világos, a TikTokon miért robbant be a fagyasztott méz kultusza. Pedig tény, hogy több mint 600 millióan látták a #FrozenHoney hashtaggel ellátott videókat, míg a #FrozenHoneyChallenge több mint 80 milliós nézettségnél jár. 

A tápanyagszakértők és fogorvosok azonban óva intenek tőle, hogy mi is bedőljünk ennek az új trendnek. Olyan tömény és nagy mennyiségű cukor elfogyasztása, amit a fagyasztott méz jelent, nem csak emésztési problémákat okozhat, de a fogakat is károsíthatja és más egészségügyi problémák kiváltója is lehet. “A méz természetes édesítőszer, számos egészségügyi előnye van. Ám nem véletlenül nincs szükség rá, hogy hűtőben tartsuk. A hideg  méz puffadást, hasmenést okozhat” – mondta Neeha Nagpal tápanyagszakértő.

A fagyasztott mézzel járó cukorsokk pedig a fiatalabbaknál okozhat problémát, ahogy arról néhány tiktoker már be is számolt.

Forrás: Popsugar, Vice Fotó: Unsplash

Olvass tovább!