10 tipp a tudósoktól, hogy 100 évig élj

2022. április 03.
Azt, hogy mi a hosszú élet titka, legjobb az idősektől megkérdezni, érdemes azonban a tudósokra is hallgatni, hiszen sok kutató szívügye, hogy kiderítse, mire van szükségünk a hosszú és egészséges élethez.

Ha felhagysz az olyan rossz szokásokkal, mint a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a fényvédelem nélküli és túlzásba vitt napozás, illetve a gyakori éjszakázás, máris sokat teszel azért, hogy lassítsd az öregedés folyamatát, van azonban jó pár más dolog, ami a tudósok szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy késleltesd az idősödést, és hosszú, egészséges életet élj!

Idős néni születésnapi tortával

1. Pihenj eleget! 

Betéve tudjuk, hogy a rendszeres mozgás sokat nyom a latban a fiatalság és energikusság megőrzése kapcsán, legalább ennyit számít azonban az is, hogy a pihenésre is elég idő jusson: a tudósok szerint a mediterrán országokban élők azért büszkélkedhetnek kiemelkedően magas élettartammal, mert legtöbbjük még ma is ragaszkodik a délutáni sziesztához.

2. Hangolódj a természetre! 

Az erdőkben, mezőkön, hegyekben vagy vízparton tett séták elképesztően sokat segítenek abban, hogy megszabadulj a stressztől és a lehangoló gondolatoktól. Természetjárás közben megemelkedik a szervezetben a szerotonin nevű hormon szintje, ami az egyik leghatásosabb gondűző.

3. Fogyassz minél több Omega-3 zsírsavat!

Többen is igazi életelixírnek tartják az omega-3 zsírsavat, mivel kedvezően hat a szív- és érrendszer működésére és bizonyítottan szerepet játszik a magas vérnyomás, a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázatának csökkentésében. A halfélék mellett sok található belőle a lenmagolajban, a dióban, a hüvelyesekben és a sötét színű leveles zöldségekben.

4. Gondolkodj pozitívan!

Az optimizmus és a humor sokat segít abban, hogy a nehezebb élethelyzetekben se veszíts el a reményt, és amennyire lehet, derűsen közelítsd meg a problémákat ahelyett, hogy elmerülj a szomorúságban és a kelleténél többet stresszelj rajtuk. Így az is érthető, miért mondják, hogy a nevetés igazán hatékony gyógyszer lehet!

5. Fogyassz minél több zöldséget és gyümölcsöt! 

Nem mondunk újat azzal, hogy érdemes naponta legalább 5 adag friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ám mivel csak vajmi kevesen tartják ehhez magukat, időnként érdemes szóba hozni. A kutatók szerint akár túl is lépheted ezt a mennyiséget, és akár napi 7 adagot is fogyaszthatsz belőlük, hogy természetes formában juss vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és olyan értékes összetevőkhöz, mint például az antioxidánsok.

6. Barátkozz össze a gojibogyóval!  

Ha már az antioxidánsoknál tartunk: tudtad, hogy kivételes összetevői miatt Tibetben az élet gyümölcsének tartják a gojibogyót? Nem a véletlen műve, hogy a szerzetesek és a gyógyítók is előszeretettel vetik be és maguk is rendszeresen fogyasztják. Elképesztően magas az antioxidáns-tartalma, így szembeszáll a sokszor romboló hatású szabad gyökökkel (csak hogy néhányat említsünk a sok közül: sejtkárosító és öregítő hatásúak lehetnek, amit ellensúlyozhatsz antioxidánsok bevitelével!). A superfoodnak számító gojibogyó mellett magas az antioxidáns-tartalma az erdei gyümölcsöknek, a paradicsomnak, a kaliforniai paprikának és a spenótnak.

7. Erősítsd az immunrendszeredet! 

Egy Japánban végzett kutatás eredménye szerint az immunrendszer nemcsak azért felel, hogy legyőzze a szervezetbe jutott kórokozókat, hanem azért is, hogy lassítsa az öregedési folyamatokat. Sajnálatos tény, hogy az idő múlásával gyengülni kezd a szervezet ellenálló képessége, ám ha tudatosan odafigyelsz az immunerősítésre, ez az átlagosnál később következhet be, így akár az idősödés folyamata is lassítható!

Lila lufik

8. Legyél jószívű! 

Nagylelkűséggel nemcsak másokkal teszel jót, hanem saját magaddal is: a kutatók szerint ugyanis a kedvesség és a másokról való gondoskodás csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét, és elősegíti olyan vegyületek felszabadulását a testben, amelyek védelmet nyújthatnak a lehangoltsággal és akár a depresszióval szemben is.

9. Csökkentsd a húsfogyasztást! 

Különösen a vörös húsokra igaz, hogy nem árt velük a mértékletesség, hosszabb távon ugyanis növelhetik az olyan egészségi problémák kialakulásának kockázatát, mint amilyen a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszert érintő elváltozások. Szerencsésebb, ha megpróbálsz tudatosan több zöldséget fogyasztani és minél változatosabban táplálkozni! 

10. Sétálj sokat!

A WHO szakemberei szerint, ha megteszel naponta legalább 10 000 lépést, nagyban hozzájárulhatsz ahhoz, hogy tovább és egészségesebben élj. Különösen igaz ez azokra, akik ülőmunkát végeznek és/vagy mozgásszegény életmódot folytatnak. A fizikai aktivitás hiánya több megbetegedés kockázatát is növelheti, azonban jelentősen javíthatók az esélyek akár már napi 30 perc sétával!

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?