7 gyakori hiba, amit hajmosáskor elkövetünk

2022. április 07.
A szép, ápolt haj érdekében fontos, hogy betartsuk az alapszabályokat. De biztos jó sorrendben használod a sampont és a balzsamot?

Azt mondják, a hajkorona a nők egyik legnemesebb ékszere, éppen ezért nagyon oda kell figyelni a helyes ápolására. A hajmosás rutinszerűnek tűnik, hiszen születésünktől kezdve része a mindennapjainknak, mégis gyakran követünk el hibákat, amelyek tönkre tehetik az ép tincseket. Mutatjuk, melyek azok az általános malőrök, amelyek a legtöbbször előfordulnak a hajápolás alatt.

hajápolás

1. Túl gyakori samponos hajmosás

A szakértők szerint nem kell mindig sampont használni a hajmosáshoz, ugyanis a szimpla, vizes öblítés is eltávolítja a látható koszt. Ha minden tisztításhoz sampont használunk, akkor tönkre tehetjük a hajunk védekező mechanizmusát, amivel épp a kívánt hatás ellenkezőjét érjük el.

2. Nem öblíted ki rendesen a sampont

A samponos mosás utáni öblítés eltávolítja a hajból a maradék koszt, ám ha ez nem elég alapos, akkor a samponnal együtt az is a fejbőrön maradhat, ami korai zsírosodást eredményez.

3. Fordítsd meg a sampon-balzsam használatot

Vannak hajtípusok, amelyeknél sokkal jobb hatást érünk el, ha előbb balzsamot kenünk a hajunkra, és csak utána használunk sampont. Fontos leszögezni, hogy ez abszolút hajtípus függő, nem minden hajnál alkalmazható.

4. Kevesebb sampont a hajvégekre!

A hajtöveknél általában több sampont használunk, ami természetes, hiszen a fejbőrnek van a legnagyobb szüksége a mosásra. A hajvégekre azonban nem kell külön adagot kenni, elég, ha a töveknél felesleges sampont eloszlatod lejjebb is, az ellenkezője ugyanis roncsolhatja a hajat.

5. Ne a körmöddel sikáld a fejbőrödet!

Fontos, hogy alaposan átmossuk a fejbőrt, de ne használjuk ehhez a körmünket. Elég, ha az ujjbegyeinkkel masszírozzuk el a sampont a hajtöveknél, így biztosan nem sérül a fejbőrünk.

6. Ne legyen forró a víz!

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy forró vízzel mosunk hajat. A legjobb hőmérséklet erre a tevékenységre a langyos víz, hiszen így könnyebb eloszlatni a sampont és a balzsamot, valamint a végeredmény is sokkal puhább, egészségesebb haj.

7. Csak a száraz hajat fésüld!

Nagyon fontos, hogy ne fésüljük meg a vizes hajat, hiszen sokkal több hajszálat vesztünk ilyenkor. Bőven elég, ha a hajszárítás után megyünk át kefével a hajunkon.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!