A konyhai eszközök elmosását nem lehet elbagatellizálni, hiszen ezeknél az eszközöknél kiemelten fontos az alapos tisztítás. Az NHS Direct szerint a vágódeszkák, azon belül is a fa vágódeszkák 200 százalékkal több baktériumot tartalmazhatnak, mint a WC-ülőke. Az ételmérgezés elkerüléséhez kulcsfontosságú az alapos tisztítás, így ugyanis nem terjed át egyik eszközről a másikra a baktérium.
A szakértők továbbá azt javasolják, hogy minden ételcsoporthoz (hús, hal, gyümölcs, zöldség) egy bizonyos vágódeszkát használjunk, ezáltal és a helyes tisztással elkerülhető a fertőzés. Mutatunk pár trükköt, amelyekkel könnyedén, de mégis alaposan elmoshatjuk a vágódeszkákat.
Ecet
Az ecet az egyik leggyakoribb és leghatékonyabb szer, ha fertőtlenítésről van szó, ráadásul szinte minden háztartásban megtalálható. Dörzsöld át a deszkát ecetes szivaccsal, mosd le hideg vízzel és tedd a szárítóra.
Így lesznek nagyon puhák és sokáig illatosak a takarók
Elég ránézni egy hangulatos téli képre, amin puha és meleg takaróba bújnak a kint tomboló mínuszok elől, szinte érezzük a bársonyos tapintást és a finom tisztaságillatot. A valóság nem mindig ilyen idilli, a rosszul mosott takarók megkeményedhetnek, rosszul tárolva pedig „szekrényszaguk” lehet.Citrom
Hasonlóan működik a citrom, mint az ecet, de természetesebb és jobb illata van. Egy félbevágott citrommal dörzsöld végig a deszkát, öblítsd el, és állítsd az élére a szárításhoz.
Szódabikarbóna
Az egyik legjobb és leghatásosabb módszer a szódabikarbóna, ami egyedül is megállja a helyét, ám még jobb a hatás, ha a citrommal együtt veted be. Adj a porhoz egy kis vizet, oszlasd el a deszka felületén, majd a félbevágott citrommal dörzsöld át alaposan. Öblítés után olyan lesz, mint új korában.
Teafaolaj
A teafaolaj egy természetes fertőtlenítőszer, amit szinte mindenhez lehet használni. Csepegtess pár cseppet egy arclemosó pamacsra, töröld át a felületet, majd mosd le vízzel. A fának is jót tesz, ráadásul a bacikat is elpusztítja.
Fotó: Getty Images