Így lesznek nagyon puhák és sokáig illatosak a takarók

2021. december 27.
Elég ránézni egy hangulatos téli képre, amin puha és meleg takaróba bújnak a kint tomboló mínuszok elől, szinte érezzük a bársonyos tapintást és a finom tisztaságillatot. A valóság nem mindig ilyen idilli, a rosszul mosott takarók megkeményedhetnek, rosszul tárolva pedig „szekrényszaguk” lehet.

Igazán örömteli érzés úgy elővenni a takarókat a szekrényből, hogy puhák és illatosak, ahhoz azonban, hogy ilyen élményben legyen részünk, az első és legfontosabb, hogy tudjuk, hogy kell helyesen mosnunk kedvenc takaróinkat. Ez nem mindig könnyű feladat, de cseppet sem lehetetlen küldetés!

Így lesznek puhák és illatosak a takarók

Mielőtt a mosógépbe gyömöszölnénk a takarókat, kiemelten fontos, hogy elolvassuk a címkén lévő mosási útmutatást, ugyanis ez a legfőbb kiindulópont az illatosítást és puhítást szolgáló művelet előtt. Nem túlzás azt állítani, hogy a legnagyobb körültekintést a gyapjúból készült takaró igényli, cserébe viszont igazán jól melegít és csodás érzés alábújni. 

Így kell mosni a gyapjútakarót

Ha a saját fejünk után megyünk a mosás során, könnyen visszafordíthatatlan kárt tehetünk a takaróban (például menthetetlennek tűnően összemehet), ezért jobb tudni, hogy kell bánni egy gyapjútakaróval. Mielőtt a mosógépbe tennénk, rázzuk ki alaposan, hogy eltávolítsuk róla a port és az esetleges szennyeződéseket. Sosem szabad magas hőmérsékleten mosni a takarót, ezért ne állítsuk 30°C-nál magasabbra a víz hőfokát!

Lényeges, hogy gyapjú mosásához ajánlott, kímélő mosószert használjunk, és soha ne aktiváljuk a centrifugát. Öblítőből is válasszunk olyat, ami kevésbé agresszív, mert a szintetikus anyagok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyapjú kibolyhosodjon. Ma már nem megy ritkaságszámba, hogy a mosógépen található kimondottan gyapjú mosásához passzoló program, ami igencsak megkönnyíti a dolgunkat!

Így bánj a polártakaróval 

Ha netán folt esett volna a polár anyagból készült takarón, mielőtt a mosógépbe tennénk, vegyük kezelésbe a szennyeződést: egy kis mosogatószert kell önteni a piszokra, és vizes szivaccsal finoman átdörzsölni. Ezután törölközővel fel lehet itatni, és mehet is a mosógépbe. Mindig kímélő programot válasszunk, és a víz hőmérséklete ne legyen magasabb 40 °C-nál, túl meleg hatására ugyanis megnyúlhat az anyag.

Mosószerből is válasszunk olyat, amelyik kíméletes tisztítást ígér, arra viszont figyeljünk, hogy ne essünk túlzásba a mennyiséggel, mert a sok mosószertől kellemetlenné, érdessé válhat a tapintása. Jó hír, hogy a polártakarót nyugodtan lehet centrifugázni, a program lejártával pedig érdemes azonnal kiteríteni száradni, különben kellemetlen szaga lehet száradás után. Ha ezeket megfontoljuk, olyan imádnivaló lesz a takarónk, hogy még a végén kedvünk támad követni annak a nőnek a példáját, aki a takarójával kötött házasságot

Így lesznek puhák és illatosak a takarók

És a paplanok?

Róluk is ejtünk szót, ám mielőtt belemélyednénk, lényeges megkülönböztetni, hogy mivel van töltve a paplan, ugyanis egészen más bánásmódot igényelnek ágyneműcsere után, ami nem mindig fájdalmas művelet. Ha szintetikus anyaggal készült, a mosás nem lesz különösebben komplikált, elegendő ugyanis viszonylag alacsony hőfokon mosni és nem túl magas fordulatszámmal centrifugázni.

Ha a paplan tollal van töltve, semmiképp nem szabad 30 °C fölé emelni a víz hőmérsékletét, és kizárólag kímélő programmal szabad mosni. Centrifugázni is lehet, a java, azaz a szárítás csak ezután következik. Az átnedvesedett toll könnyen összetapad, csomókba rendeződik, aminek a szárítása igen körülményes, még napra kitéve is nyirkos maradhat belül, ami kedvez a penésznek és a kellemetlen szagok kialakulásának. A legszerencsésebb az lenne, ha két teniszlabda társaságában szárítógépbe tennénk, de ha erre nincs mód, a levegőn szárítás közben olykor rázzuk fel, mozgassuk meg, hogy a tollcsomók fellazuljanak és kellő mennyiségű levegőhöz jussanak.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?